Πτώση των εισιτηρίων στο ιταλικό ποδόσφαιρο

από AllAboutARIS

Η κρίση επηρέασε και το Καμπιονάτο που βλέπει τα γήπεδα να αδειάζουν.

Ολοένα και λιγότερος κόσμος επισκέπτεται τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ιταλίας. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της γειτονικής χώρας (FIGC), ο μέσος όρος των εισιτηρίων μειώθηκε κατά 6% ενώ τα δάνεια των ομάδων της Σέριε Α ανήλθαν σε 2,9 δις. ευρώ. Η επισκεψιμότητα των ιταλικών γηπέδων μοιάζει με… εφιάλτη για την ομοσπονδία της χώρας, αφού τα αποτελέσματα της έρευνας  «ReportCalcio 2014» ήταν απογοητευτικά.
Συγκεκριμένα, 13.164.671 θεατές παρακολούθησαν από κοντά αναμετρήσεις των τεσσάρων πρώτων κατηγοριών την περίοδο 2011-12, την στιγμή που μόλις 12.328.100 έκαναν τον κόπο να παρευρεθούν την επόμενη σεζόν, γεγονός που καταδεικνύει πτώση ύψους 6,4%.

Παρά το γεγονός πως σημαντικές ομάδες όπως οι Σαμπντόρια, Τορίνο και Πεσκάρα προβιβάστηκαν στη Σέριε Α σημειώνοντας αύξηση 2,7% στην προσέλευση φιλάθλων, οι χαμηλότερες κατηγορίες της Ιταλίας σημείωσαν αισθητή πτώση.
Η προσέλευση στη Σέριε Β παρουσίασε πτώση κατά 22,8%, ενώ το κοινό της 3ης κατηγορίας μειώθηκε στο 1/5, την στιγμή που η στην 4η κατηγορία η μείωση άγγιξε το 22,3%.

Αρκετές είναι οι ομάδες της Σέριε Α που επιδιώκουν την αντιστροφή της κατάστασης, μέσω της δημιουργίας νέων γηπέδων. Την αρχή έκανε η Γιουβέντους, η οποία το 2011 κατασκεύασε το «Juventus Stadium», ενώ τον δρόμο που χάραξε η «Μεγάλη Κυρία» ακολουθεί και η Ρόμα, η οποία καταστρώνει τα πλάνα της για ανέγερση νέου γηπέδου, χωρητικότητας 52.500 θέσεων. Επίσης, τόσο η Ουντινέζε, όσο και η Νάπολι σχεδιάζουν την βελτίωση των γηπεδικών τους εγκαταστάσεων.
Η οικονομική κρίση δε θα μπορούσε να μην αφήσει ανεπηρέαστο το ιταλικό ποδόσφαιρο, το οποίο σε συνδυασμό με το χαμηλής ποιότητας θέαμα που προσφέρει – συγκριτικά με άλλες χρονιές –  δημιουργεί την ανάγκη επενδύσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα να αγωνίζονται οι σύλλογοι σε… άδειες εξέδρες.

Προτεινόμενα Άρθρα