Θέλει ρευστό και πλάνο

από AllAboutARIS

Ποια είναι η πραγματική εικόνα του ΑΡΗ σε γενικές γραμμές σήμερα και τι χρειάζεται για να επιβιώσει.

Ο ΑΡΗΣ έπεσε. Για κάποιους η εξέλιξη αυτή έμοιαζε ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Από το 2012 και μετά στην ουσία, ο ΑΡΗΣ ζει σε καθεστώς τεχνητής αναπνοής. Στηριζόμενος αποκλειστικά στα ετήσια έσοδά του από τα τηλεοπτικά, τον ΟΠΑΠ, τυχόν χορηγίες, εισιτήρια διαρκείας και μεμονωμένων αγώνων και δίχως την παραμικρή χρηματοδότηση. Με χρέη που ξεπερνούν τα 20εκ ευρώ αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι 35 όπως αναπαράγεται, ο ΑΡΗΣ εδώ και δυο χρόνια προσπαθεί με νομικά τρικ και αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99  και προσωρινές διαταγές που τον προστατεύουν από τους πιστωτές τους,  να «παγώσει» τα χρέη του και να προσπαθήσει να πετύχει την εξυγίανσή του μέσω του πτωχευτικού κώδικα.

Η πρώτη από τις δυο αιτήσεις του έχει απορριφθεί ενώ ανάλογη τύχη αναμένεται να έχει και η δεύτερη. Το ίδιο διάστημα μη λαμβάνοντας αδειοδότηση, δεν είχε δικαίωμα να κάνει απεριόριστο αριθμό μεταγραφών και ανανεώσεων, και με δεδομένο τον περιορισμό το ρόστερ του ήταν εμφανώς αδύναμο σε σχέση με τις περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Στα δυο αυτά χρόνια άλλαξε οκτώ προπονητές (Κατσαβάκης, Πασσιαλής, Αλκαράθ, Μιχαλήτσος και Παπαδόπουλος) πέρσι και Χατζηνικολάου, Μιλίνκοβιτς, Παπαδόπουλος φέτος. Ταυτόχρονα άλλαξε και πέντε διοικήσεις έτσι για… ποικιλία, όλες φυσικά Πρωτοδικείου. Πέρσι γλίτωσε τον υποβιβασμό στο παρά πέντε. Φέτος όμως, τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο από τον Δημήτρη Ηλιάδη το περασμένο καλοκαίρι και τον Λάμπρο Σκόρδα από τον Δεκέμβριο και μετά, οδήγησαν στον αναπόφευκτο υποβιβασμό.

Το ερώτημα που απασχολεί εδώ και λίγα 24ωρα τους φίλους του ΑΡΗ είναι ένα. Που θα παίξει η αγαπημένη τους ομάδα την επόμενη χρονιά; Εχει την δυνατότητα να αγωνιστεί στη Φούτμπολ Λιγκ με όλα αυτά τα χρέη που τη βαραίνουν ή θα αναγκαστεί να επιλέξει την οδό της Γ΄ Εθνικής και της ειδικής εκκαθάρισης; Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, ποιος θα ηγηθεί; Ποιος θα βγει μπροστά και κυρίως ποιος θα χρηματοδοτήσει το πλάνο της επόμενης μέρας. Αυτά που καθορίσουν την επόμενη μέρα είναι τα εξής 

Τα χρέη στο Δημόσιο

Τα χρέη του ΑΡΗ στο Δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 15.385. 908 εκ ευρώ. Στο ποσό αυτό τα καθαρά απαιτητά είναι 10.817.074 αφού τα υπόλοιπα αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Από αυτά 2,560.000 τελούν σε αναστολή εώς να εξοφληθεί το υπόλοιπο του νόμου Ορφανού και 2.216.731 υπο διαγραφή από το 44. Ο ΑΡΗΣς είναι ενήμερος για νόμο Ορφανού με υπόλοιπο 775.000 κάτι που σημαίνει ότι όταν τα πληρώσει ως το 2017 θα σβηστούν τα 2. 560.000 ευρώ. Αντίστοιχα όταν πληρώσει 145.000 ευρώ στο 44 (απομένουν δυο δόσεις 140.944 που ήδη έχει εκχωρήσει μέσω ΟΠΑΠ) θα σβηστούν τα 2,216.731. Στην ουσία το μοναδικό ποσό από τα 10,671. 000 που δεν έχει ρυθμιστεί είναι 4.997.850 ευρώ. Αυτό έβαλε ο ΑΡΗΣ στη συμφωνία των 90 δόσεων για το άρθρο 99 και πρέπει να ρυθμίσει εκ νέου αν θέλει να παίξει στη Φούτμπολ Λιγκ.

Οι οφειλές σε πρώην παίκτες και προπονητές

Ο δεύτερος μεγάλος βραχνάς του ΑΡΗ για όποιον επωμιστεί το βάρος της επόμενης μέρας, εφόσον αυτή περιλαμβάνει παραμονή στη Φούτμπολ Λιγκ είναι οι υποχρεώσεις προς τους πρώην παίκτες, αρκετές εκ των οποίων είναι τελεσίδικες και δύναται να επιφέρουν ποινή αφαίρεσης βαθμών και μη ορισμό αγώνα όπως του Κουλουχέρη και του Μενδρινού που εκδικάστηκαν την Τετάρτη που μας πέρασε. Οι κίτρινοι σε αδρές γραμμές χρωστούν σε 62 ποδοσφαιριστές, έλληνες και ξένους περίπου 10.500 εκ ευρώ. Το ποσό αυτό είχε καταφέρει ο ΑΡΗΣ να το «κουρέψει» για τις ανάγκες του 99 στα 8,7 εκ ευρώ. Αν συνυπολογιστεί ότι ήδη έχουν δοθεί κάποια χρήματα τους προηγούμενους μήνες το ποσό μπορεί να μειωθεί κι άλλο.

Ποσό περίπου 900. 000 ευρώ οφείλει ο ΑΡΗΣ και σε πρώην προπονητές του. Μόνο στον Κούπερ για παράδειγμα οφείλει 432.000 που είχε δεχθεί να το «κουρέψει» στις 380.000. Ανάλογες μειώσεις είχαν δεχθεί και οι υπόλοιποι με συνέπεια να υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου τα μισά για να … ξεμπερδεύει ο ΑΡΗΣ στο κομμάτι των προπονητών. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι κίτρινοι οφείλουν και ένα ποσό 8εκ ευρώ σε προσωπικό, προμηθευτές, μάνατζερ, ομάδες και λοιπούς πιστωτές.

ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ «ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ»

Αν ο ΑΡΗΣ επιλέξει να πάει στην Γ΄ Εθνική τα χρέη μεταβιβάζονται στα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή τους Νικήτα Ματθαίου, Λάμπρο Σκόρδα, Αντώνη Ζαμπέτα και Θανάση Αθανασιάδη. Για τους δυο πρώτους για νόμο Ορφανού (ποσό 775.000 συν τις προσαυξήσεις).  Για τους άλλους δυο για όλα αφού ήταν διοίκηση αιρετή και όχι Πρωτοδικείου. Αθανασιάδης και Ζαμπέτας ήδη διώκονται για σύνολο 8εκ ευρώ (6εκ δικά τους  και 2εκ του Σκόρδα) αν και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πληρώσει περίπου 4 εκ ευρώ του Σκόρδα προς το Δημόσιο συν άλλα τα 4εκ προς τρίτους. Ετσι εξηγείται και η εμμονή του Σκόρδα να παραμείνει στη διοίκηση παρά τον υποβιβασμό και το γεγονός ότι είναι persona non grata για συντριπτικά μεγάλο κομμάτι του κόσμου.

Ο ρόλος του Α.Σ

Στον βαθμό που μέχρι σήμερα το κυρίαρχο όργανο του ΑΡΗ στην λήψη και εφαρμογή αποφάσεων για την ΠΑΕ ήταν η ΚΜΑ, εφόσον η Γ.Σ της αποφασίσει τυχόν υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική και εκκαθάριση, αυτομάτως ο Ερασιτέχνης αποκτά κομβικό ρόλο για την επόμενη μέρα και ιδίως η Γ.Σ του . Εφόσον προκύψει αυτό το ενδεχόμενο, στην ατζέντα θα τεθεί το θέμα των υπέρογκων χρεών που κουβαλά στις πλάτες του και ο Α.Σ και η δυνατότητα να αγωνιστεί ο Αρης με το ΑΦΜ του. Σκόπελος που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να ξεπεραστεί.

Προτεινόμενα Άρθρα