Ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας (pics)

από AllAboutARIS

Το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας διεξήχθη τη σεζόν 1927-28 και ο ΑΡΗΣ συνδύασε την συμμετοχή του σε αυτό με την κατάκτησή του. Έτσι οι «κίτρινοι» έγιναν οι πρώτοι πρωταθλητές Ελλάδας.

Τον τίτλο του πρώτου πρωταθλητή Ελλάδας φέρει ο ΑΡΗΣ στο ποδόσφαιρο, καθώς το 1928 κατέκτησε το… στέμμα στο πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι «κίτρινοι» με εννιά νίκες σε δέκα αγώνες στέφθηκαν πολύ εύκολα πρωταθλητές Θεσσαλονίκης και διεκδίκησαν τον πανελλήνιο τίτλο στην τελική φάση με τη συμμετοχή του πρωταθλητή Αθήνας, Ατρόμητου και του πρωταθλητή Πειραιά, Εθνικού.

Η τελική φάση άρχισε στις 24 Μαΐου 1928, ο ΑΡΗΣ κέρδισε εκτός έδρας τον Ατρόμητο με 3-1 αλλά ηττήθηκε από τον Εθνικό με 3-2. Η συνέχεια δόθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι «κίτρινοι» νίκησαν και πάλι με 3-1 τον Ατρόμητο και ο τίτλος κρίθηκε στο ματς με τον Εθνικό στις 17 Ιουνίου, τον οποίο νίκησε αυτή τη φορά, επίσης με 3-1 και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας.

Δύο γκολ σε εκείνο το ματς πέτυχε ο Διονύσης Καλτέκτης, ένα ο Κώστας Βικελίδης, ενώ πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Νίκος Αγγελάκης με τέσσερα γκολ

Η σύνθεση του ΑΡΗ: Κατράτζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσούνης, Κ. Βικελίδης, Γκικόπουλπος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Καλτέκτης, Ιωαννίδης. Προπονητής ήταν ο Κέσλες και πρόεδρος ο Λευτέρης Ηλιάδης.

Η απονομή του τίτλου έγινε σε ειδική εκδήλωση την 1η Ιουλίου, συνοδεία της μπάντας του Παπάφειου ορφανοτροφείου.

Προτεινόμενα Άρθρα