Οι… μετρημένοι Σέρβοι του ΑΡΗ

από AllAboutARIS

Μικρή η λίστα των Σέρβων προπονητών του ΑΡΗ

Η ιστορία του “μπασκετικού” ΑΡΗ έχει συνδεθεί -στο πέρασμα των χρόνων- με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Ένωση και -δη- με τη Σερβία. Οι “παίκτες” της Σχολής των “Πλάβι”, οι οποίοι φόρεσαν την ¨κίτρινη” φανέλα ήταν πολλοί, αλλά κάτι ανάλογο δεν ισχύει και με τους προπονητές.

Με αφορμή, λοιπόν, την πρόσληψη Μίνιτς, το AllAboutAris, σάς υπενθυμίζει ποιοι άλλοι Σέρβοι κάθισαν στον πάγκο του ΑΡΗ. Η λίστα είναι εξαιρετικά περιορισμένη…

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς (1980-1982) ήταν ο πρώτος Σέρβος, που έμεινε δύο χρόνια στο Αλεξάνδρειο, οδηγώντας την ομάδα του και σε κατάκτηση Πρωταθλήματος, θέτοντας ακόμα πιο στέρεες βάσεις για τη δημουργία της Αυτοκρατορίας και, αφού είχε προηγηθεί η επιτυχημένη παρουσία του Γιάννη Ιωαννίδη, με την πρώτη κατάκτηση του πρωταθλήματος (1979).

Επόμενος προπονητής εκ Σερβίας, ήταν ο Βλάντο Τζούροβιτς, ο οποίος είχε ελληνικό… υπόβαθρο, καθώς είχε δουλέψει -για χρόνια- στον Πανιώνιο. Ο ιδιόρρυθμος Βλάντο ήρθε στον ΑΡΗ, στο ξεκίνημα των “πέτρινων” χρόνων, το καλοκαίρι του 1993, αλλά κάθισε μόλις μερικά παιχνίδια στον πάγκο. Εφυγε… νωρίς, με τον Μέμο Ιωάννου να είναι ο διάδοχός του.

Αλλάζουμε δεκαετία και χιλιετία, και ο Ντράγκαν Σάκοτα, αναλαμβάνει τον ΑΡΗ στην… αλήστου μνήμη εποχή των Καρακίτσου-Σερπάνου. Το 2000 ήρθε ο Σέρβος τεχνικός, στη Θεσσαλονίκη, αλλά είδε και… αποείδε με αποτέλεσμα να αποχωρήσει, μετά το πέρας των πρώτων αγωνιστικών. Τον διαδέχθηκε ο Στιβ Γιατζόγλου.

Στα μέσα της επομένης χρονιάς (2001-2002) ο Γιατζόγλου φεύγει και έρχεται ο Μίλαν Μίνιτς. Ο Σέρβος ολοκληρώνει το πρωτάθλημα και αρχίζει το επόμενο (2002-2003), ώσπου λύνει τη συνεργασία του και έρχεται ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο οποίος φθάνει και στην κατάκτηση του Champions Cup, το 2003.

Ακόμα λιγότεροι είναι, πάντως, οι προπονητές, που προέρχονται από άλλα κράτης της Πρώην Γιουγκοσλαβίας.  Πιο “πρόσφατος” ήταν ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο οποίος είχε δύο θητείες ως προπονητής, την περίοδο 1996-97 με κατάκτηση Κόρατς και 2010-2011, όταν και ήρθε στο μέσο της σεζόν και κάτω από αντιδράσεις.

Είχε προηγηθεί, βέβαια, ο Σκοπιανός, Λάζαρος Λέσιτς, ο οποίος βρέθηκε στο “Παλαί” από το 1990-1992.