Ισπανία: Πιλοτική εφαρμογή 4ήμερης εργασίας (vid)

από AllAboutARIS

Το ερώτημα που θα κρίνει την βιωσιμότητα του μέτρου αφορά το αν μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να μην μειωθούν οι μισθοί.

Στην Ισπανία δίνεται πλέον πιλοτικά η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας σε όλη τη χώρα, σε όλες τις επιχειρήσεις.

Η τετραήμερη εργασία έχει θετική επίπτωση και στο περιβάλλον καθώς μειώνονται οι μετακινήσεις των εργαζομένων. Πάνω από το ήμισυ των Ισπανών εργαζομένων εργάζονται για περισσότερες από σαράντα ώρες την εβδομάδα. Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν υπερβαίνει το οκτάωρο σε πενθήμερη εργασία πριν προχωρήσει σε άλλες μειώσεις.

Μια εργασιακή αλλαγή που έφερε η πανδημία είναι η τηλεργασία που επιτρέπει μεγάλη ευελιξία στο καθημερινό πρόγραμμα των ανθρώπων.

Παρατηρείται όμως συχνά ότι η τηλεργασία οδηγεί σε μεγαλύτερες βάρδιες. Ο Χοσέ Λουίς Κασέρο, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Εξορθολογισμό της Εργασίας υπογραμμίζει ότι “πρέπει κανείς να μπορεί να βάζει όρια στη δουλειά στο γραφείο αλλά και στο σπίτι. Να κλείνει. Κι αυτό είναι. Πρέπει να αποσυνδέεται ο εργαζόμενος ώστε να έχει ζωή και μετά τη δουλειά”.

Αν η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αποδειχθεί λειτουργική, η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα υιοθετήσει την τετραήμερη εργασία.

Προτεινόμενα Άρθρα