Ανάλυση: "Σφύζει" από επιλογές στον άξονα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Με τον Τζέιμς Τζέγκο πιθανότατα ο ΑΡΗΣ ολοκληρώνει το… παζλ της διαφορετικής μεσαίας γραμμής που θα έχει την φετινή σεζόν.

Ο όρος “διαφορετική” χρησιμοποιείται διότι αλλάζει το σύστημα και προστίθεται ακόμη ένας παίκτης στον άξονα με το 4-3-3 βάσει του οποίου πραγματοποιείται μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός. 

Την ώρα που υπάρχουν ακόμα κενά στην άμυνα και στην κορυφή της επίθεσης, το κέντρο είναι ήδη αρκετά “γεμάτο” και με ευελιξία που προκύπτει από το στυλ των ποδοσφαιριστών που είτε υπάρχουν στο ρόστερ είτε έχουν αποκτηθεί. 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ 4-3-3

Το 4-3-3 αποτελεί κάτι καινούργιο φέτος και είναι στοίχημα για τους ανθρώπους του ΑΡΗ. Το πλάνο είναι να υπάρχει ένας μονός χαφ μπροστά από τα στόπερ και άλλοι δύο παίκτες που παίζουν λίγο πιο μπροστά ως εσωτερικοί μέσοι. Το “κλειδί” είναι ο κεντρικός μέσος, τόσο στο ανασταλτικό κομμάτι όσο και σε αυτό της δμιουργίας αφού δεν φτάνει μόνο να “κόβει”.

Οι δύο εσωτερικοί μέσοι επωμίζονται περισσότερες επιθετικές αρμοδιότητες, παράλληλα όμως πρέπει να έχουν άλλα δύο χαρακτηριστικά. Τρεξίματα και άμυνες.

ΜΟΝΟΣ ΧΑΦ: Ο Τζέγκο, ο Σάσα και οι άλλοι

Ο Τζέιμς Τζέγκο αποκτήθηκε με την προοπτική να είναι αυτός ο βασικός μονός χαφ της ομάδας. Θέση για την οποία όμως υπάρχουν και άλλες λύσεις. Ο Λούκας Σάσα μπορεί να ανταποκριθεί εξίσου καλά, ενώ άλλες δύο εναλλακτικές είναι αυτές των Ματίγια και Σάκιτς. 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΕΣΟΙ: Οι “καθαρές” επιλογές και οι… δανεικοί από άλλες θέσεις

Εδω δεν είναι μόνοι οι “καθαρές” επιλογές του άξονα, αλλά και εναλλακτικές που προκύπτουν από άλλες θέσεις και επιβεβαιώνουν τις πολλές επιλογές που έχει ο ΑΡΗΣ σε πολυθεσίτες

Με τα υπάρχονται δεδομένα, Σάσα και Ματίγια είναι οι προφανείς επιλογές. Ο πρώτος άλλωστε προορίζεται για φέτος στην συγκεκριμένη θέση. Μέχρι να έρθει φυσικά ο Εχσάν Χατζισαφί και να διεκδικήσει μία θέση μαζί με τον Ισπανό, βάσει των όσων έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι της ομάδας αλλά και στο χαρτί. 

Από εκεί και πέρα ο Τζέγκο μπορεί να αγωνιστεί επίσης ως εσωτερικός χαφ. Και πάμε τώρα στις εξτρά επιλογές. Οχι τόσο “καθαρές” για τις συγκεκριμένες θέσεις, αλλά ανάλογα με τις συνθήκες μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ο Ντάνιελ Μαντσίνι έχει αποδείξει ότι αποδίδει καλύτερα στον άξονα και είναι στα πλάνα του ΑΡΗ για τις συγκεκριμένες θέσεις, πέραν φυσικά των εξτρέμ, αφού έχει και το πλεονέκτημα ότι βοηθάει ανασταλτικά. Το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό ισχύει και με τον Φακούντο Μπερτόλιο. Για τον Νίκο Μαρτίνες, μπορεί να θεωρηθεί και αυτός ως επιλογή αλλά με βασικό αρνητικό ότι δεν είναι το ίδιο καλός ανασταλτικά. 

Η άλλη επιλογή έρχεται από το δεξί άκρο της άμυνας και ακούει στο όνομα του Εμάνουελ Σάκιτς, τον οποίο κατά συνθήκες οι άνθρωποι του ΑΡΗ έχουν την πρόθεση να τον αξιοποιήσουν και στον άξονα. Επίσης επιλογή αποτελεί και ο Πέτρος Μπακούτσης, τον οποίο ναι μεν ο κόσμος έμαθε ως μπακ στα περσινά πλέι οφ αλλά η φυσική του θέση είναι αυτή του “8αριού”. 

Προτεινόμενα Άρθρα