Η ολοκλήρωση του… ευρωπαίου Φετφατζίδη

από Νίκος Παπαδόπουλος

Αν ρωτούσες κάποτε τον Γιάννη Φετφατζίδη για την ομάδα που θα έκανε περνούσε την πιο ώριμη και… γεμάτη φάση του, δύσκολα θα έλεγε τον ΑΡΗ.

Ακόμα πιο δύσκολα θα μπορούσε να το πει μετά το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Ενα εξάμηνο που θέλει να ξεχάσει.

Το καλοκαίρι του 2019 υπήρχαν εκείνοι που δεν τον ήθελαν στην ομάδα. Ευτυχώς όμως υπερίσχυσε η γνώμη των υπολοίπων για να παραμείνει εν τέλει. Και όταν ένιωσε ότι περιβάλλεται από απόλυτη εμπιστοσύνη, “λύθηκε” μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Πολλές αράδες έχουν γραφτεί για τον διεθνή άσσο φέτος. Ποτέ όμως δεν θα είναι αρκετές, όσο συνεχίζει όπως στα τελευταία δύο παιχνίδια της ομάδας. Με την επιστροφή του βοήθησε ώστε κανένας να μην ξεχάσει ότι αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει παρουσιάσει ο ΑΡΗΣ την φετινή σεζόν από πλευράς προσώπων.

Και δεν πρόκειται απλά για τον Γιάννη Φετφατζίδη που έχουν άπαντες στο μυαλό τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ο ‘Φέτφα” όπως δεν έχει δει κανείς ποτέ ξανά στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Και εστιάζουμε μόνο σε αυτά, διότι η παρουσία του στην Αλ Αχλί είναι μία διαφορετική κατάσταση, Τώρα, είναι πιο ώριμος, πιο παραγωγικός και πιο ηγετικός από ποτέ, συμπληρώνοντας το βασικό του χαρακτηριστικό. Αυτό του game changer.

Στον ΑΡΗ κατάφερε να φτάσει σε μία ολοκληρωμένη σεζόν από όλες τις απόψεις. Και με δεδομένο ότι είναι ακόμα 29 χρονών, έχει όλα τα φόντα για να το κάνει ξανά στο μέλλον. Είτε εδώ είτε κάπου αλλού.

Ρεκόρ τερμάτων

Με το γκολ στο Ηράκλειο ο Φετφατζίδης ξεπέρασε τα τέσσερα γκολ της σεζόν 2011-12 με τον Ολυμπιακό, φτάνοντας τα πέντε. Ένας αριθμός που δεν είναι τόσο εντυπωσιακός λόγω της ποιότητάς του αλλά ικανοποιητικός βάσει των τελικών που έχει καταγράψει.

Η αξία της δημιουργίας

Οι αριθμοί του είναι πολύ πιο βελτιωμένοι στο κομμάτι της δημιουργίας. Με τις ασίστ του δεν κάνει απλά την διαφορά αλλά είναι ο κορυφαίος του ΑΡΗ φέτος, “φτιάχνοντας” δέκα γκολ σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League. Αριθμοί που ξεπερνούν όλες του τις προηγούμενες χρονιές, ακόμα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και αν προσθέσουμε τα πέντε γκολ του, έχει εμπλοκή στα 16 από τα 59 φετινά γκολ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο χρόνος που… δείχνει πρωταγωνιστικό ρόλο

Η σημασία του δεν αποτυπώνεται μόνο στα γκολ ή τις ασίστ, αφού υπάρχει και η ανάγνωση του αριθμού των λεπτών συμμετοχής που καταγράφει φέτος. Και μάλιστα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η χρονιά.

Φέτος ο “Φέτφα” έχει παίξει περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν, χωρίς να υπολογίσουμε μάλιστα τον χρόνο συμμετοχής του στα πλέι οφ. Σε Ευρώπη, πρωτάθλημα και Κύπελλο ο διεθνής άσσος έχει 2.829. Αν προσθέσουμε και τα πλέι οφ, ο χρόνος του ανεβαίνει στα 3.192 λεπτά. Χρόνος στον οποίο αποτυπώνεται η σημασία του για την ομάδα και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην καριέρα του.

Άλλος ΑΡΗΣ λόγω “Φέτφα” στα τελευταία δύο ματς

Η ποιότητά του δεν μπόρεσε να… περιοριστεί ούτε με την απουσία του από τις προπονήσεις για περίπου μία εβδομάδα, ερχόμενος με… φόρα από τα ΗΑΕ και αλλάζοντας ριζικά τον ΑΡΗ επιθετικά στα τελευταία δύο ματς των πλέι οφ.

Ο Φετφατζίδης έλειψε στους αγώνες με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Μόνο στον πρώτο ο ΑΡΗΣ έφτασε διπλάσιο αριθμό τελικών. Και αυτές χωρίς να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός.

Αντιθέτως με Ολυμπιακό και ΟΦΗ η ομάδα παρουσίασε πολύ καλύτερη εικόνα μεσοεπιθετικά και παράλληλα έγινε πιο παραγωγική από πλευράς κλασσικών φάσεων με τον Φετφατζίδη. Και στα δύο παιχνίδια έχει ξεπεράσει τις δέκα τελικές, με τον “Φέτφα” να μετράει δύο γκολ. Και το ένα μάλιστα καθοριστικό, αφού χάρισε στην ομάδα τη νίκη κόντρα στον ΟΦΗ.

Προτεινόμενα Άρθρα