Τα ερωτηματικά για το timing της ΦΙΜΠΑ και οι κινήσεις του ΑΡΗ

από Αντώνης Γκάτζιος

Αν κάτι προκάλεσε απορίες σχετικά με τη σύσταση της ΦΙΜΠΑ στην ΕΟΚ για το θέμα των ban, αυτό είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε να την κάνει.

Το… 99% των πρωταθλημάτων έχουν τελειώσει από τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πέρασαν τρεις μήνες και… κάτι και η Παγκόσμια Ομοσπονδία, τέλη Ιουνίου, ειδοποιεί, ουσιαστικά, τις ομάδες ότι πρέπει να λύσουν τα ban τους για να μπορούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε προσθήκη. Και το ερώτημα είναι το εξής: Γιατί τώρα; Γιατί τόσο καθυστερημένα;

Μία πιθανή απάντηση είναι ότι η ΦΙΜΠΑ δέχτηκε πολλές πιέσεις από μάνατζερ για τις οφειλές των ομάδων και από την πλευρά της πιέζει τους συλλόγους για να τις διευθετήσουν. Ούτε αυτό όμως εξηγεί το χρονικό σημείο της σύστασης.

Μία ομάδα με ένα ban, δε θα έχει πρόβλημα. Όμως μία ομάδα σαν τον ΑΡΗ, που μετρά οκτώ, μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα. Γιατί πρέπει να διακανονίσει πολλές υποθέσεις και μάλιστα απέναντι σε πιστωτές στους οποίους δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα από τις προηγούμενες διοικήσεις. Μία διαδικασία που μπορεί να αποβεί χρονοβόρα και να “δέσει” τα χέρια της ομάδας στο μεταγραφικό μέτωπο, αφού εύλογα μέχρι να τελειώσει, αρκετοί στόχοι μπορεί χαθούν.

Τις τελευταίες μέρες οι ιθύνοντες του ΑΡΗ βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου να δρομολογήσουν τις κινήσεις τους. Η ΕΟΚ στην επιστολή της ζήτησε από τους “κιτρινόμαυρους” να απαντήσουν μέχρι τις 10 Ιουλίου για το τι προτίθενται να κάνουν. Ο ΑΡΗΣ θα απαντήσει, αλλά εύλογα δε θα μείνει εκεί. Πέρα από την επικοινωνία με την ελληνική ομοσπονδία, όσο και με τη ΦΙΜΠΑ, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες κρούσεις στους πιστωτές που έφεραν τα ban, για να διαπιστωθούν οι προθέσεις τους σχετικά με ένα πιθανό διακανονισμό.

Για να προχωρήσουν όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να τελειώσει και τυπικά το θέμα της μεταβίβασης των μετοχών από τον Δημήτρη Γουλιέλμο. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ φέρεται να δέχτηκε τη μεταβίβασή τους στους 18 μεσεγγυούχους που πρότειναν ο Α.Σ. και η διοίκηση της ΚΑΕ και οι εξελίξεις αναμένονται άμεσα.

Προτεινόμενα Άρθρα