Έτσι θα "χτιστεί" ο "νέος" ΑΡΗΣ

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός του ΑΡΗ για την επόμενη σεζόν έχει ξεκινήσει και το ταξίδι του Σάββα Καμπερίδη στην Αθήνα σηματοδότησε και την αρχή των πιο ουσιαστικών επαφών με τους μεταγραφικούς στόχους της ομάδας.

Ο κόουτς του ΑΡΗ έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του, το οποίο θα υλοποιηθεί αναλόγως με τα αποτελέσματα που θα έχει το μεταγραφικό “σαφάρι”. Όμως κάποια πράγματα είναι δεδομένα από τώρα. Ο ΑΡΗΣ θέλει να αποφύγει τα περσινά λάθη, που λίγο έλειψε να φέρουν τον πρώτο υποβιβασμό στην ιστορία της ομάδας! Και πάνω σ’ αυτήν τη λογική θα βαδίσει, σύμφωνα με το πλάνο που κατάρτισαν προπονητής και διοίκηση της ΚΑΕ.

Ο βασικός στόχος είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα παίζει καλό μπάσκετ, θα είναι μαχητική και ανταγωνιστική απέναντι σε όλους και θα “δεθεί” με τον κόσμο. Πώς θα πορευτεί ο ΑΡΗΣ για το χτίσιμο του νέου ρόστερ;

1 Δε θα κάνει ομάδα την τελευταία στιγμή

Με την άρση των ban να γίνεται… εμμονή, ο ΑΡΗΣ αναγκάστηκε πέρυσι να καταρτίσει το ρόστερ του την τελευταία στιγμή, αφού οι συμφωνίες με τους παίκτες που είχαν επιφέρει την τιμωρία από τη ΦΙΜΠΑ επιτεύχθηκαν “στο αμήν”. Αρκετοί παίκτες χάθηκαν λόγω της μη δυνατότητας για υπογραφές και ο σχεδιασμός άλλαξε αρκετές φορές. Αποκορύφωμα, η απόκτηση των Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς και Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Φέτος, ο ΑΡΗΣ θα προχωρήσει σε πιο νορμάλ πλαίσια το χτίσιμο του ρόστερ. Όχι ότι θα βιαστεί, έτσι κι αλλιώς αρχές Ιουνίου ό,τι αγοράσεις είναι πάντα πιο ακριβό, όμως δε θα φτάσει στο σημείο να γεμίζει θέσεις την τελευταία στιγμή.   

2 Δε θα φτιάξει ετερόκλητο ρόστερ

Η συνεχόμενη αλλαγή πλάνων και δεδομένων και το γεγονός ότι τα περισσότερα έγιναν την τελευταία στιγμή, οδήγησε πέρυσι στη δημιουργία ενός ετερόκλητου ρόστερ για τον ΑΡΗ. Η συνύπαρξη παικτών που μπορεί να είχαν ένα “όνομα”, αλλά δεν ταίριαζαν μεταξύ τους, ήταν μία από τις “πληγές” της ομάδας.

Ο Σάββας Καμπερίδης δίνει μεγάλη έμφαση στο (παρεξηγημένο, αλλά άκρως σημαντικό) κομμάτι της “χημείας” και θα επιχειρήσει να καταρτίσει ένα ρόστερ με παίκτες που θα ταιριάζουν μεταξύ τους. Τόσο αγωνιστικά, όσο και σε νοοτροπία. Ο κόουτς του ΑΡΗ θέλει στην ομάδα παίκτες που να έχουν κίνητρο και διάθεση να προσφέρουν στην ομάδα, βελτιώνοντας και εαυτούς.

3 Περισσότεροι Έλληνες

Ένα από τα λάθη του ΑΡΗ πέρυσι ήταν ότι άφησε να περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι μην ενισχύοντας τον ελληνικό κορμό του. Έτσι ώστε να έχει μία “μαγιά” παικτών και όταν έλυνε τα ban, να αποκτούσε και τους απαραίτητους ξένους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να έχει τρεις έμπειρους Έλληνες, τους Μποχωρίδη, Φλιώνη και Σλαφτσάκη και από εκεί και πέρα αρκετούς φερέλπιδες νεαρούς, οι οποίοι όμως έπρεπε να “μπουν στη φωτιά” σε μία χρονιά που η ομάδα κινδύνευε περισσότερο από ποτέ με υποβιβασμό. Μία παράμετρος που στοίχισε αγωνιστικά, αλλά και εξωαγωνιστικά, αφού είναι άγραφος κανόνας ότι ένας δυνατός ελληνικός “κορμός” μπορεί να “κρατήσει” μία ομάδα και όταν υπάρχουν προβλήματα. Καλύτερο παράδειγμα από τον ΑΡΗ της σεζόν 2016-17, δεν υπάρχει…

Φέτος, αυτό το λάθος δε θα γίνει. Στόχος του Καμπερίδη, αλλά και της διοίκησης, είναι να εμπλουτιστεί σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό στοιχείο. Τόσο, που ίσως να μην εξαντληθούν οι έξι θέσεις των ξένων. Αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους. Πρώτον, την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες παίκτες στο οικονομικό κομμάτι. Και δεύτερον, από την εξέλιξη στα θέματα των Λευτέρη Μποχωρίδη και Δημήτρη Φλιώνη. Αμφότεροι οι παίκτες σαφώς και συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό, όμως είναι ελεύθεροι. Και όπως γίνεται κατανοητό, σε περίπτωση αποχώρησής τους, ο ΑΡΗΣ θα χρειαστεί να πάρει ακόμα περισσότερους γηγενείς παίκτες.

4 Κανονική… προετοιμασία

Λόγω των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ο ΑΡΗΣ πέρυσι όχι απλά δεν έκανε κανονική προετοιμασία, αλλά… δεν έκανε προετοιμασία! Κι αυτό του στοίχισε πολύ, αφού παίκτες έφταναν λίγες μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων την ώρα που η χρονιά άρχιζε να τρία τοπικά ντέρμπι σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς είναι χαρακτηριστικές: “Εγώ προσωπικά ήμουν έξι κιλά υπέρβαρος όταν ήρθα και για να έρθω σε κανονική κατάσταση ήθελα δύο μήνες”.

Φέτος ο ΑΡΗΣ θα προσπαθήσει αφενός να κλείσει το ρόστερ του σε κανονικά χρονικά πλαίσια, αφετέρου να πραγματοποιηθεί η προετοιμασία με όλους τους παίκτες από την αρχή. Έτσι ώστε να “δέσει” η ομάδα το ταχύτερο δυνατό και να επισημανθούν γρήγορα τα όποια κενά. Πέρυσι όλα αυτά έγιναν μέσα από τα επίσημα παιχνίδια, με τα γνωστά αποτελέσματα.

5 Δε θα απλώσει τα πόδια πέρα από το πάπλωμα

Τελευταίο, αλλά όχι σε σημασία, “πρέπει” για το “νέο” ΑΡΗ είναι το οικονομικό κομμάτι. Πέρυσι δημιουργήθηκε ένα ακριβό, τηρουμένων των αναλογιών, ρόστερ, ενώ άπαντες γνώριζαν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να… πληρωθεί κανονικά. Ο αγωνιστικός προϋπολογισμός (μόνο τα συμβόλαια δηλαδή) πλησίασε τις 600.000 ευρώ, ποσό που ο ΑΡΗΣ δεν μπορούσε να σηκώσει.

Φέτος, η ομάδα δε θα πάει με τη λογική “ας τους πάρουμε και βλέπουμε”. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και η ΚΑΕ έχει (πολλές) υποχρεώσεις και πέρα από την πληρωμή του ρόστερ, οπότε το μπάτζετ θα είναι λίαν “συμμαζεμένο”. Κάτι φυσικά που αναμένεται να ισχύσει για τις περισσότερες ομάδες της Basket League.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τον ΑΡΗ. Οδηγός είναι τρεις συνεχόμενες σεζόν που με το ελάχιστο δυνατό μπάτζετ, η ομάδα πήγε πολύ καλά, έχοντας, μάλιστα, στο ρόστερ της λίγους ξένους και πολλούς Έλληνες:

Τη σεζόν 2012-13 (ξένοι Πάσαλιτς, Χαντ) ο ΑΡΗΣ έφτασε μία νίκη μακριά από την τετράδα. Το 2013-14 η ομάδα έφτασε στον τελικό Κυπέλλου (με έναν ξένο, τον Χαντ που ήταν τραυματίας σε μεγάλο κομμάτι της σεζόν). Το 2014-15, με αγωνιστικό μπάτζετ που δεν έφτανε τις 350.000 ευρώ, έχασε την 3η θέση από τον ΠΑΟΚ λόγω των τραυματισμών των Νέιμικ και Αντεγκμπόγιε στα πλέι οφ.

Στόχος του ΑΡΗ είναι να προσελκύσει παίκτες όχι με όπλο τα χρήματα, αλλά την παρουσία τους σε μία μεγάλη ομάδα και το βασικό αγωνιστικό ρόλο που τους ετοιμάζει. Σίγουρα μία συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση θα βοηθούσε αρκετά σ’ αυτήν την προσπάθεια, αφού οι περισσότεροι παίκτες την αποζητούν, ενώ είναι δεδομένο ότι μία ομάδα μπορεί να κλείσει πιο φτηνά καλούς παίκτες με το δέλεαρ της Ευρώπης. Όμως αυτό φαντάζει “μακρινό” ακόμα για τον ΑΡΗ, ο οποίος πάντως κράτησε το “παράθυρο” ανοιχτό, δηλώνοντας πρόθεση συμμετοχής και στο Basketball Champions League και στο EuroCup.

Προτεινόμενα Άρθρα