Μία Basket League γεμάτη ερωτηματικά

από Αντώνης Γκάτζιος

Με τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό να αναμένονται δυσάρεστες στο οικονομικό κομμάτι για την Ελλάδα, ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε τη λήψη αυστηρών μέτρων για την Basket League και τα ερωτηματικά που πλανώνται είναι πολλά.

Ήδη ο Κωστής Ζομπανάκης έκανε γνωστό ότι αποχωρεί από το Ρέθυμνο, το οποίο πιθανότατα θα αγωνιστεί στη Β’ Εθνική. Είναι ένα πλήγμα για τη λίγκα, αφού αφενός ο Ζομπανάκης ήταν από τους ανθρώπους που έβαζαν χρήματα από την τσέπη τους, αφετέρου οι Κρητικοί ήταν από τις πιο συνεπείς ομάδες στον οικονομικό τομέα.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για τους δύο νεοφώτιστους. Ο Χαρίλαος Τρικούπης φέρεται να έχει περισσότερες πιθανότητες για να παίξει (ήδη ξεκίνησαν εργασίες για να αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου του Μεσολογγίου), ενώ αμφίβολο είναι αν θα τα καταφέρει ο Διαγόρας Δρυοπιδέων.

Πολλά είναι τα “αν” και στην περίπτωση των Ιωνικού Νικαίας και Πανιωνίου. Αμφότερες οι ομάδες θα δυσκολευτούν πολύ να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που ψηφίστηκαν στον ΕΣΑΚΕ. Την ίδια ώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον Ήφαιστο Λήμνου.

Όπως γίνεται κατανοητό, ένα μεγάλο σύννεφο υπάρχει πάνω από τον ουρανό της Basket League. Είναι προφανής ο στόχος να αγωνιστούν μάξιμουμ 12 ομάδες, ώστε να μοιραστεί καλύτερα το τηλεοπτικό συμβόλαιο και η βασική χορηγία. Ύπάρχουν όμως σοβαρά ζητήματα με ερωτηματικό.

Πρώτον, το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν συμβόλαια με την Cosmote TV. Παρότι φαίνονται θετικές για κεντρική διαχείριση, πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα. Με τον Ολυμπιακό εκτός πρωταθλήματος, η επιτυχία μιας συμφωνίας εξαρτάται από τις ομάδες που θα μπουν στο πακέτο. Στη λίγκα γίνεται λόγος για προσπάθεια τριετούς συμφωνίας με την ΕΡΤ, όμως το τοπίο είναι θολό. Εννοείται ότι στην όποια συμφωνία, οι πλέον εμπορικές ομάδες όπως ο ΑΡΗΣ πρέπει να έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση.

Δεύτερον, η ύπαρξη κόσμου ή μη στα γήπεδα. Ένα θέμα πολύ σημαντικό για λαοφιλείς ομάδες όπως ο ΑΡΗΣ. Γίνεται λόγος για προσπάθεια να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό 30% φιλάθλων σε σχέση με τη χωρητικότητα των γηπέδων. Είναι εύλογο ότι αν η χρονιά ξεκινήσει χωρίς φιλάθλους, πολλές ομάδες θα “γονατίσουν”…

Προτεινόμενα Άρθρα