Πυρετός συσκέψεων και διεθνών επαφών για τον τουρισμό – Ανακοινώσεις προς το τέλος της εβδομάδας

από Νίκος Παπαδόπουλος

Εργώδεις είναι οι προετοιμασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αποσαφήνιση των κανόνων όσον αφορά το restart του τουρισμού, καθώς οι συσκέψεις είναι απανωτές ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται ως το τέλος της εβδομάδας.

Ήδη, οι συσκέψεις του Σαββάτου, για τις οποίες το Reader.gr εγκαίρως ενημέρωσε, τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με μια σειρά υπουργών που συνδέονται με τον τουρισμό (Τουρισμού, Υποδομών, Ναυτιλίας), έγιναν προκειμένου να κλειδώσουν αρκετές λεπτομέρειες για την επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. Απομένουν, όμως, ακόμα αρκετές λεπτομέρειες προς διασαφήνιση, ιδίως ως προς το υγειονομικό σκέλος και αυτό της υποδοχής των ταξιδιωτών. Και, βεβαίως, όπως εξηγούσε κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος στο Reader.gr, κάθε αναπροσαρμογή που γινεται στα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, επιφέρει αλλαγές και στο σκέλος των εργασιακών και των μέτρων οικονομικής στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.

Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, εκτός της συσκεψης του Σαββάτου, αντίστοιχη σύσκεψη σε στενότερο κύκλο έγινε και το απόγευμα της Κυριακής, ενώ αυτή την εβδομάδα άκρως ενδιαφέρουσες είναι και οι πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο που θα αναληφθούν, προκειμένου να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με άλλες χώρες που αποτελούν κρίσιμες αγορές, ώστε η μετακίνηση τουριστών να γίνει με κοινούς κανόνες.

Στο παιχνίδι των διεθνών επαφών θα μπει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τρίτης. Το reader.gr έχει ήδη αποκαλύψει την προθεση της κυβέρνησης να κινηθεί σε επίπεδο τετραμερούς με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία για την αποκρυστάλλωση κοινών κανόνων, με δεδομένο ότι οι χώρες αυτές αποτελούν κεντρικές πηγές οδικού τουρισμού. Ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των τριών χωρών της βαλκανικής γειτονιάς μας, με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ενόψει του φετινού καλοκαιριού.

Σήμερα το μεσημέρι στις 14:00, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τον Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας, με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών από Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Κροατία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κύπρο και Βουλγαρία. Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει το Reader.gr, σήμερα έχει προγραμματιστεί μια τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο στελεχών των υπηρεσιών τουρισμού μεταξύ των χωρών που αποτελούν το Smart Covid Management Group, δηλαδή την ομάδα των 8 χωρών που έχουν επιτυχημένα αντιμετωπίσει το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας. Στη σύνθεση αυτής της ομάδας συμμετέχουν Αυστρία, Τσεχία, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ Αυστραλία, Σιγκαπούρη.

Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχει εσωτερική συζήτηση για το πώς θα γίνονται τεστ σε νησιά. Υπενθυμίζεται ότι το reader.gr είχε αποκαλύψει την πρόταση της Κομισιόν στην Ελλάδα να δημιουργηθεί ένα στοκ με διαγνωστικά τεστ, με ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να αποστέλλονται σε νησιά εντός 48 ωρών από την εμφάνιση κρούσματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν έχει ζητήσει τις ελληνικές προτάσεις για το θέμα, προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία του συγκεκριμένου αποθέματος.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέκοψε τα σενάρια ανασχηματισμού, μεσούσης της κρίσης. «Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του. Πέραν της διάψευσης των σεναρίων που κατέκλυσαν τον κυριακάτικο Τύπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους υπουργούς του να συνεχίσουν τη δουλειά τους και να μην αναλίσκονται σε σενάρια, τα οποία μπορεί να λειτουργούν και παραλυτικά ως προς το έργο τους. Και μπορεί κάποια στιγμή διορθωτικές παρεμβάσεις να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ παραμένουν τόσοι άγνωστοι στην εξίσωση ακόμα, όμως, η ώρα αυτή σαφώς δεν είναι τώρα και δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: reader.gr

Προτεινόμενα Άρθρα