"Αν ο Γουλιέλμος δε δώσει τις μετοχές, θα πρέπει να ορίσει άμεσα νέα διοίκηση"

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο πρόεδρος του Α.Σ. και αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, Λευτέρης Αρβανίτης, μίλησε στην εκπομπή #Μένουμε_Μπάσκετ του BasketPlus.

Ο επικεφαλής του Ερασιτέχνη μίλησε για τις επιστολές του Α.Σ. και της διοίκησης της ΚΑΕ προς τον Δημήτρη Γουλιέλμο και ξεκαθάρισε ότι αν ο ιδιοκτήτης αρνηθεί να παραχωρήσει τις μετοχές, θα κληθεί να σχηματίσει νέα διοίκηση και να αναλάβει τις υποχρεώσεις του προς την εταιρία. Μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται και για το πλάνο που υπάρχει για το μέλλον, ενώ επιβεβαίωσε ότι εφόσον παραμείνει η νυν διοίκηση, θα συνεχίσει στην ομάδα ο Σάββας Καμπερίδης.

Αναλυτικά είπε:

Για την επιστολή προς τον Δημήτρη Γουλιέλμο και τι θα γίνει αν υπάρξει αρνητική απάντηση από το μεγαλομέτοχο:

“Είναι ξεκάθαρο ότι αν πει όχι, θα πρέπει να ορίσει νέα διοίκηση και να τρέξει την ομάδα από τώρα. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Εμείς είμαστε μία διοίκηση Πρωτοδικείου η οποία ορίστηκε τον Δεκέμβριο μετά την αποχώρηση του μεγαλομετόχου. Η αποστολή μας έχει σχεδόν τελειώσει διότι και το πρωτάθλημα φαίνεται ότι κατά 99% έχει τελειώσει. Πρέπει να τρέξει η νέα χρονιά. Γι’ αυτό τον καλούμε στη Θεσσαλονίκη, για να μας πει τι θέλει να κάνει από δω και πέρα. Δεν έχουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που κάναμε ως τώρα. Η ομάδα έμεινε στην κατηγορία, πιστεύω ότι θα σωζόμασταν έτσι κι αλλιώς αν τελείωνε η χρονιά. Είχαμε φτάσει τον Πανιώνιο, ήμασταν σε καλό μομέντουμ, είχαμε καλό πρόγραμμα και παίζαμε καλά. Τώρα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα”.

Για το ότι ο κ. Γουλιέλμος ζητά να δει ένα πλάνο για το μέλλον προκειμένου να παραχωρήσει τις μετοχές:

“Εγώ δεν έχω να δώσω στον κ. Γουλιέλμο κανένα πλάνο. Το πλάνο θα το δώσω στη γενική συνέλευση του Α.Σ. ΑΡΗΣ ο οποίος έχει 1.500 ενεργά μέλη και στο λαό του ΑΡΗ ο οποίος εκφράζεται μέσα από τον Α.Σ. Εκεί θα μιλήσω. Ο κ. Γουλιέλμος δεν έχε το δικαίωμα να το ζητά, από τη στιγμή που έχει φύγει από μόνος του στα τέλη Νοεμβρίου. Η γενική συνέλευση του Α.Σ. θα αποφασίσει τι θα γίνει. Εκεί θα δώσουμε το πλάνο μας. Ο μεγαλομέτοχος δεν έχει το δικαίωμα να μας ελέγξει και να μας ρωτήσει ποιοι είστε και τι θα κάνετε”.

Για το αν ασχολήθηκε ο ιδιοκτήτης με την ομάδα μετά από την αποχώρησή του:

“Όχι, δεν ασχολήθηκε καθόλου. Μαζί του μιλούσε ο Αχιλλέας Ρουσιαμάνης, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δεν ασχολήθηκε. Το πλάνο μας θα το αναλύσουμε στη γ.σ. του Α.Σ., εφόσον έχουμε τις μετοχές, με τους εννιά μεσεγγυούχους. Πρέπει να το διευκρινίσουμε αυτό. Ο Α.Σ. θα πάρει την ομάδα. Τα εννιά ή δέκα πρόσωπα που θα πάρουν τις μετοχές, είναι μεσεγγυούχοι, δεν είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος. Ο Ερασιτέχνης θα σηκώσει το βάρος, όπως το σήκωσε από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα. Το 2014 η Γένεσις έδωσε τις μετοχές σε μένα και τον Χρήστο Γαλιλαία και ο Θανάσης Τζεβελέκης τις δικές του στον Στάθη Ρούσσο και τον Θωμά Νικολό”.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ο μεγαλομέτοχος να ζητήσει χρήματα:

“Απ’ ό,τι διάβασα είπε πως δε θα σταθούν εμπόδιο τα χρήματα τα οποία έχει βάλει στην ομάδα”.

Για το αν υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που ο κ. Γουλιέλμος δώσει τις μετοχές:

“Εννοείται ότι υπάρχει πλάνο. Ξαναλέω ότι εμείς δίνουμε λογαριασμό στα μέλη του Α.Σ. και το λαό του ΑΡΗ. Ασχολούμαστε χρόνια με το μπάσκετ, γνωρίζουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των μετοχών και να ξεκαθαρίσει ο κ. Γουλιέλμος τι θέλει να κάνει. Αν θέλει να δώσει τις μετοχές στα εννιά φυσικά πρόσωπα που θα ορίσει ο Α.Σ., έχει καλώς. Αν δε θέλει, να έρθει και να βάλει νέα διοίκηση και να τρέξει την ομάδα άμεσα. Διότι και πέρυσι η τότε διοίκηση του Α.Σ. ολιγώρησε και φτάσαμε σε σημείο μια εβδομάδα πριν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα να έρχονται οι παίκτες τις τελευταίες μέρες. Είναι μία ειδική περίπτωση τώρα, υπάρχουν ban, η δεξαμενή των παικτών που μπορεί να πάρει η ομάδα είναι συγκεκριμένη. Όσο το αφήνεις, οι παίκτες μπορεί να χάνονται. Θέλει μία οργάνωση, δεν μπορεί να το αφήνεις για τελευταία στιγμή. Πρέπει να σχεδιάσεις με ηρεμία και ψυχραιμία τι θα κάνεις τη νέα χρονιά”.

Για το αν ο κόσμος μπορεί να αισιοδοξεί:

“Ο ΑΡΗΣ είναι μία τεράστια ομάδα που στην ιστορία του στο μπάσκετ δεν έχει αλλάξει κατηγορία. Υπάρχει ένα σχέδιο, μια ιδέα. Αν αυτό λειτουργήσει σωστά, η δυναμική του συλλόγου είναι τέτοια που μπορεί να καταφέρει και να φτάσει στα επίπεδα που θέλουμε. Θέλει δουλειά, υπομονή, στήριξη, και τύχη, είναι πολλές οι παράμετροι για να πάει καλά μια ομάδα. Υπάρχει όρεξη και διάθεση, υπάρχουν τα άτομα για να το υλοποιήσουν, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δε θα ξαναφτάσει ο ΑΡΗΣ να είναι τελευταίος σε όλο το πρωτάθλημα και προς το τέλος να γίνει προτελευταίος. Δε θα ξαναγίνει ποτέ όσο υπάρχει στον Α.Σ. μία διοίκηση όπως η τωρινή. Αν ήταν μία άλλη διοίκηση, δε θα σωζόταν το μπάσκετ γιατί θέλει πολλή δουλειά και αγώνα για να βγεις μπροστά ενώ η ομάδα είναι τελευταία”.

Για το αν στη γενική συνέλευση του Α.Σ. θα ζητήσει βοήθεια και από άλλους ανθρώπους του ΑΡΗ:

“Θα γίνει μία πολύ μεγάλη συζήτηση στη γενική συνέλευση. Εκεί θα κατατεθούν όλες οι προτάσεις. Πρέπει να πούμε κάτι, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι σώθηκε η ομάδα και αυτό ήταν. Αυτό το κάτι το έχουμε σχεδιασμένο και θα το καταθέσουμε. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν προτάσεις από τα μέλη του Α.Σ. Να συνθέσουμε τις απόψεις και τις ιδέες και μετά να τις υλοποιήσουμε. Έτσι πρέπει να προχωρήσει ο ΑΡΗΣ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος μεγαλομέτοχος”.

Για το αν τον ανησυχεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την πανδημία του κορωνοϊού:

“Μας ανησυχεί πάρα πολύ γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις πρέπει να συμβούν γρήγορα ώστε να έχουμε χρόνο για να δούμε τι θα κάνουμε. Τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα ειδικά αν ξεκινήσουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Τα εισιτήρια διαρκείας και των αγώνων είναι πολύ σημαντικό έσοδο. Όταν μία διοίκηση καλεί τον κόσμο να αγοράσει εισιτήρια, το κάνει επειδή οι αθλητικές εταιρίες προσφέρουν ένα θέαμα το οποίο πρέπει να πληρώσεις για να δεις. Είναι βασικό έσοδο των ομάδων και λογικό να το ζητούν. Δεν είναι ζητιανιά και ανέχεια. Είναι σαν να πηγαίνεις στον κινηματογράφο και να πληρώνεις εισιτήριο.

Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλες τις ομάδες. Ο ΑΡΗΣ έχει ένα πλεονέκτημα: Τον κόσμο του. Δε βασίζεται σε έναν άνθρωπο, σε ένα μεγαλομέτοχο. Όλοι όσοι έχουν ομάδες, έχουν και επιχειρήσεις. Αν αυτές πληγούν από την οικονομική κατάσταση, με δυσκολία θα βάλουν χρήματα στην ομάδα. Θα κοιτάξουν να σώσουν πρώτα τις επιχειρήσεις τους, τους εργαζόμενούς τους και τις οικογένειές τους. Ο ΑΡΗΣ δεν το έχει αυτό, έχει τον κόσμο του και πιστεύουμε ότι έχει ένα πλεονέκτημα. Έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα, τα παλιά χρέη. Θα τα αντιμετωπίσουμε όπως τα αντιμετωπίσαμε και το 2012″.

Για το αν μπορεί να γίνει σχεδιασμός μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των μετοχών:

“Ένας θεωρητικός σχεδιασμός και μία φιλολογική κουβέντα έγινε ήδη με τον προπονητή μας. Μιλάμε για ελληνικό κορμό, αυτό το κάνεις. Από τη στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η διοικητική κατάσταση, δεν έχει νόημα να σχεδιάζεις. Μπορεί αύριο να μην είσαι εσύ, να είναι κάποιος άλλος”.

Για την παραμονή του Σάββα Καμπερίδη:

“Ομόφωνη άποψη της διοίκησης είναι να παραμείνει ο Σάββας. Αν η διοίκηση παραμείνει, θα μείνει και ο προπονητής. Αν ο κ. Γουλιέλμος θελήσει να συνεχίσει ο ίδιος, μπορεί να επιλέξει άλλον προπονητή”.

Για τη μεταβίβαση των μετοχών από τον Νίκο Λάσκαρη στον Δημήτρη Γουλιέλμο:

“Το έλεγα και θύμωναν οι μεγαλομέτοχοι: Η μεταβίβαση από τον Λάσκαρη στον Γουλιέλμο δεν έγινε μέσα από μία αρειανή διαδικασία. Είχε ξεκινήσει ο Α.Σ. μία σειρά συνελεύσεων, έκανε επιτροπές μέσα στις οποίες ήμουν κι εγώ. Κάθε μεγαλομέτοχος όταν πάει σε μια μεγάλη ομάδα καλό θα είναι να ακολουθεί το δρόμο που ο σύλλογος έχει χαράξει. Γιατί μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία έχει μαζί του και τον κόσμο. Αυτό είναι το σωστό. Το 2012 που έγινε η αλλαγή της διοίκησης, ο Α.Σ. είχε ξεκινήσει τη διαδικασία και βγήκαμε εμείς μπροστά και είχαμε τη στήριξη όλου του αρειανού λαού. Γι’ αυτό πέτυχε η τότε διοίκηση. Όπως και τώρα είχαμε τη στήριξη του κόσμου. Το γήπεδο ήταν γεμάτο, αγοράστηκαν άλλα 1.000 διαρκείας παρότι είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό δείχνει στήριξη στην προσπάθεια του Α.Σ. από τον λαό του ΑΡΗ”.

Για το αν έχει κάποια αίσθηση για τις προθέσεις του Δημήτρη Γουλιέλμου:

“Εγώ μίλησα τρεις φορές μαζί του. Η μία ήταν όταν μου είπε ότι αποχωρεί από την ομάδα και μετά συγκλήθηκε διοικητικό συμβούλιο του Α.Σ. Πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για να μπούμε μπροστά, μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ασχολούμαστε, αλλά είμαστε σίγουροι όλοι πού θα πήγαινε η ομάδα. Μιλήσαμε και μετά την απόφαση του Α.Σ. στις 9/3 σχετικά με τις μετοχές για να ξεκαθαρίσει το διοικητικό τοπίο. Τότε μου είπε “δεν έχω αντίρρηση, να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο για να το κάνουμε”. Του τηλεφώνησα προ ημερών, μιλήσαμε περισσότερο περί της κατάστασης της οικονομίας και πως θα τα πούμε στη Θεσσαλονίκη μόλις μπορέσει να φύγει από την Αθήνα. Μετά είδα τα περί πλάνου και σχεδίου που ανέφερε. Τον έχουμε προσκαλέσει και ο Α.Σ. και η διοίκηση της ΚΑΕ, με δύο επιστολές που στείλαμε, να έρθει στη Θεσσαλονίκη που είναι η έδρα του ΑΡΗ και της ΚΑΕ, για να συνεννοηθούμε για το τι θα κάνουμε”.

Για τον κόσμο:

“Είναι πάντα δίπλα. Είναι συγκινητικός, μοναδικός, μία εξαιρετική πάστα φιλάθλων που δύσκολα μπορείς να βρεις σε άλλο σύλλογο. Έχει περάσει τόσα πολλά, όμως έχει το αλάνθαστο κριτήριο να στηρίζει την ομάδα, να κάνει κριτική όταν βλέπει τα στραβά και αναμένει από τους εκάστοτε διοικούντες να παίρνουν πρωτοβουλίες, να δρουν γρήγορα και να προλαμβάνουν καταστάσεις. Διοίκηση σημαίνει να προβλέπεις. Αυτό ζητάει ο κόσμος και επαναλαμβάνω ότι η γενική συνέλευση του Α.Σ. είναι αυτή που θα μας οδηγήσει για το τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα.

Καμιά φορά είναι και οι συγκυρίες για τα συναισθήματα του κόσμου. Το πώς πάει η οικονομική κατάσταση, πώς πάει το ποδόσφαιρο, πώς παρουσιάζεις ως διοίκηση το τμήμα σου και το σύνολο που έχεις φτιάξει. Πόσο κοντά έρχεσαι συναισθηματικά στο λαό της ομάδας. Είναι πολλά τα κομμάτια. Ο ΑΡΗΣ έχει πολύ συναίσθημα μέσα του”.

Για το αγωνιστικό κομμάτι:

“Η εικόνα της ομάδας και το πρόγραμμά μας έδειχναν ότι δε θα είχαμε πρόβλημα αγωνιστικά. Όμως προέκυψε η κατάσταση με τον κορωνοϊό το οποίο ξεκαθάρισε την κατάσταση μια ώρα αρχύτερα. Το να πω κάτι για το αγωνιστικό ενώ δεν ξέρουμε αν θα είμαστε την άλλη μέρα, είναι άσκοπο. Έγινε μία φιλολογική συζήτηση για το πώς θα είναι η ομάδα αν είμαστε εμείς και τίποτα παραπάνω. Δε θέλουμε να παίζουμε με τον κόσμο, ότι θα κάνουμε αυτό και εκείνο και μετά από μία εβδομάδα να μην υπάρχουμε. Δεν μπορώ να τα λέω αυτά στον κόσμο και γι’ αυτό η εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου είναι πολύ μεγάλη, επειδή λέω την αλήθεια και αυτά που λέμε προσπαθούμε να τα κάνουμε πράξη”.

Για τις δυσκολίες στο μπάσκετ μετά την πανδημία του κορωνοϊού:

“Πιστεύω ότι οι αλλαγές θα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν ξέρουμε πώς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αν θα έχει κόσμο, διαρκείας, αν θα έχει τηλεοπτικό κι αν ναι πόσο θα είναι αυτό. Θα έχει χορηγούς; Εννοείται ότι όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και είναι ευκαιρία να κάνει το μπάσκετ μία επανεκκίνηση και να βάλει τα πράγματα σε σωστές βάσεις και να μην είναι μία φούσκα όπως τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι η οικονομία της χώρας δε σηκώνει ένα τόσο ακριβό πρωτάθλημα”.

Για τη θέση του ΑΡΗ στις τηλεδιασκέψεις του ΕΣΑΚΕ:

“Ο Χάρης Παπαγεωργίου συμμετέχει στις τηλεδιασκέψεις. Η θέση μας για τη διατήρηση των 14 ομάδων ήταν δεδομένη, γιατί εμείς είχαμε φτάσει τον Πανιώνιο, είχαμε μπροστά μας έξι αγώνες και δεν μπορεί να πέσει κάποια ομάδα με αυτά τα δεδομένα. Είναι λογικό, τίμιο και ηθικό. Το ποιος παίρνει το πρωτάθλημα, το Κύπελλο, ποιος βγαίνει Ευρώπη και ποιος πέφτει, κρίνονται μέσα στο γήπεδο και όχι σε ένα συμβούλιο 14 μελών.

Από εκεί και πέρα, έχουμε καταθέσει ως Α.Σ. μία πολύ ωραία πρόταση για το ερασιτεχνικό μπάσκετ, την οποία καταθέσαμε στην ΕΟΚ και την ΕΚΑΣΘ, για το μπάσκετ Γυναικών και τα εφηβικά πρωταθλήματα. Έχουμε άποψη για τι τι πρέπει να γίνει στο πρωτάθλημα της Α1. Θα την πούμε όταν ξεκαθαρίσει το ζήτημα για το τι θα γίνει από δω και πέρα, ώστε να γίνει η λίγκα καλύτερη να βοηθηθεί το μπάσκετ, να μπορέσει ο ΑΡΗΣ να μειώσει τα χρέη του και να γίνει πιο ανταγωνιστικός, γενικά να γίνει ένα υγιές πρωτάθλημα χωρίς να έχουμε ζητήματα αξιοπιστίας, κάτι σκορ 100-70, 101-69.5″.

Για το θέμα του Παλέ ντε Σπορ:

“Μέσω του Α.Σ. γίνεται η συζήτηση. Είχαμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Μας ζητήθηκε ένα μπίζνες πλαν για τα 9 χρόνια που ζητήσαμε το γήπεδο. Σχεδόν το είχαμε τελειώσει αλλά μετά έκλεισαν τα γήπεδα. Μόλις ανοίξουν το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να καταθέσουμε αυτό το πλάνο, να το δουν η ΓΓΑ και ο Υπουργός οι οποίοι είναι κατ’ αρχήν θετικοί και να προχωρήσουμε, ώστε να έρθει το γήπεδο στον Α.Σ. και να κάνει τον προγραμματισμό του και ο Ερασιτέχνης και η ΚΑΕ. Οι συζητήσεις πήγαν πολύ καλά και νομίζω ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα. Αν δε συνέβαινε το θέμα του κορωνοϊού, πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι το θέμα θα τελείωνε.  Τώρα θα μας πάει λίγο πίσω, θα το τρέξουμε πολύ δυνατά αυτό το θέμα, μόλις μπει σε λειτουργία το κράτος. Οι διοικήσεις δουλεύουν το καλοκαίρι. Άρα δε θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του το κράτος”.

Για τον Α.Σ. ΑΡΗΣ και τις συναντήσεις που γίνονται με τα τμήματα:

“Ο σύλλογος είναι σε αναστολή. Ερχόμαστε μόνο εγώ, ο γενικός γραμματέας και ο ταμίας για να συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε. Ξεκινήσαμε μία διαδικασία να καλούμε τους εφόρους των τμημάτων, για να είμαστε και λίγα άτομα, όπου συζητάμε και για την πορεία της υγείας των αθλητών.  Τους ενημερώνουμε για τα πρωτόκολλα των υγειονομικών υπηρεσιών που λαμβάνουμε κάθε εβδομάδα. Στα ατομικά αθλήματα, όπου μπορούν, έως έξι άτομα, να γίνονται κάποιες ασκήσεις και προπονήσεις. Στα ομαδικά αθλήματα περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει το υπουργείο. Όμως με βάση το πώς είναι τα πράγματα, προσπαθούμε να κάνουμε ένα σχεδιασμό για τη νέα χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση και ένα ποσοστό απώλειας εσόδων. Έτσι ώστε αν τα πράγματα να πάνε χειρότερα να ξέρουμε τι θα κάνουμε, ή αν πάνε καλύτερα να ανεβάσουμε τον πήχη.

Επίσης, επειδή το γήπεδο είναι παλιό, κοιτάμε να βλέπουμε τι συμβαίνει με τις εγκαταστάσεις ώστε να μην πάθουμε κάποια ζημιά. Κάθε μέρα χρειάζεται να βάζεις το χέρι στην τσέπη για να πληρώνεις συντηρήσεις και βλάβες”.

Για τις μαζικές εγγραφές μελών στον Α.Σ.:

“Οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι είναι οι ιδρυτικοί σύλλογοι των επαγγελματικών τμημάτων. Είναι αυτοί που μας έκαναν να υποστηρίζουμε την ομάδα μας. Είναι ο σύλλογος με ιστορία 106 χρόνων, άρα έχει ρίζες, έχει κάνει τον κορμό του και έχει απλώσει τα κλαδιά του. Είμαι χαρούμενος για το τι έχουμε κάνει από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.  Ήρθαν κοντά στο σύλλογο λίγο κάτω από 1.500 άτομα. Τα τηλεφωνήματα έγιναν ένα ένα και ήρθαν συνειδητοποιημένα έχουν γραφτεί στο σύλλογο. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 2.000 τακτοποιημένα μέλη, μετά τις 3.000 και ούτω καθεξής. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τον κόσμο του ΑΡΗ και τη διοίκησή του. Αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο στον Χρήστο Βλάχο ο οποίος κάνει όλη αυτή τη δουλειά. Είμαστε μία πολύ καλή ομάδα, η διοίκηση, το προσωπικό που τρέχουμε το πρότζεκτ. Μακάρι να πάμε τον ΑΡΗ ακόμα ψηλότερα και να τον κάνουμε πιο στιβαρό για να μπορεί από μόνος του να χρηματοδοτείται και να συντηρείται. Είναι αλλιώς να πηγαίνεις σε ένα χορηγό και να του λες ότι έχουμε 10.000 μέλη και αλλιώς 1.000”.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι λόγω του κορωνοϊού:

“Για τον ΑΡΗ η ζημία που έχουμε υποστεί από την πανδημία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εμείς βασιζόμασταν στις κάρτες φιλάθλου. Η ποδοσφαιρική ομάδα είχε ημιτελικό Κυπέλλου που μα ήταν sold out, ενώ στα πλέι οφ έρχονταν μεγάλα παιχνίδια. Υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να πάει η ομάδα στον τελικό με κόσμο, όπου ο Α.Σ. δικαιούταν ποσοστό από την ΕΠΟ. Συν το ότι είναι κλειστά τα κυλικεία, η πισίνα, το γυμναστήριο, είναι πολύ μεγάλη η ζημιά. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση με την ΠΑΕ και την ΚΑΕ για να δούμε τι θα κάνουμε σχετικά με τις κάρτες φιλάθλου. Επίσης να συνεχίσει ο κόσμος να έρχεται με τη συνδρομή του και ένα τρίτο να κάνουμε τις δράσεις που είχαμε πει για να έρθουν έσοδα, σχετικά με την μπουτίκ που θέλουμε να κάνουμε και χορηγίες”.

Για τον έλεγχο του Α.Σ. στους μετόχους της ΠΑΕ και της ΚΑΕ:

“Στην ΚΑΕ ξέρουμε τι γίνεται. Με την ΠΑΕ είμαστε σε τακτική επικοινωνία με τον κ. Καρυπίδη. Υπάρχει ένα ζήτημα ενός ισχυρού ελέγχου αλλά αυτό η Πολιτεία μπορεί να το λύσει νομικά. Βάσει νόμου στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ ο Α.Σ. έχει 10%. Στη Γερμανία οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι έχουν 50%. Άρα πολύ υψηλό έλεγχο. Εκεί μετά από 20 χρόνια και με σημαντική προσφορά ο μεγαλομέτοχος μπορεί να κάνει το ποσοστό του 55-60-65%. Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Όσο στηρίζεις τον Ερασιτέχνη και τον ενισχύεις ηθικά και οικονομικά και τον ακούς όταν σου λέει κάτι, τότε θα αποκτά και πιο μεγάλη δύναμη ο Ερασιτέχνης. Γι’ αυτό θέλουμε να κάνουμε πολλές χιλιάδες ενεργά μέλη, ώστε να ελέγχει ο Α.Σ. πιο καλά τους μεγαλομετόχους”.

Για το αν μπορούν να εμπλακούν στο μπάσκετ οι μεγάλες δόξες της ομάδας:

“Καθένας είναι διαφορετική περίπτωση. Ο Γιαννάκης ήταν προπονητής της ομάδας. Στον Α.Σ. μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε παλαίμαχος και αν έχει πρόταση, κουράγιο, διοίκηση, να έρθει και να διοικήσει την ΚΑΕ, να βγει μπροστά, να βάλει την υπογραφή του. Εμείς δεν έχουμε καμένα πρόβλημα, ίσα ίσα τους έχουμε φωνάξει δεκάδες φορές. Εγώ ως πρόεδρος του Α.Σ. λέω ότι δεν πρέπει να λαϊκίζουμε. Έχουμε να κάνουμε με έναν κόσμο που αγαπάει την ομάδα. Εγώ καλώ όλους τους παλαιμάχους να έρθουν. Ο ΧΑΡΗΣ Παπαγεωργίου είναι στην ομάδα, πρόεδρος, ασχολείται κάθε μέρα. Όλοι μαζί θέλουμε να πάμε την ομάδα μπροστά.

Ο Νίκος Γκάλης είναι μία ειδική περίπτωση. Ήταν πολύ κοντά στην ομάδα μέχρι το 2015 που ήρθε ο Νίκος Λάσκαρης και μας βοηθούσε πολύ. Και με την εκδήλωση, και με το τουρνουά, τον ρωτούσαμε πολλές φορές για πράγματα που κάναμε. Και αποδείχτηκε ότι αυτά που μας είπε ήταν σωστά, άσχετα αν ο κόσμος πολλές φορές διαφωνούσε με κάποιες κινήσεις. Όπως για παράδειγμα την πώληση του Λευτέρη Μποχωρίδη. Ο Νίκος Γκάλης μου είε πει να το κάνουμε και τελικά αποδείχτηκε ότι αυτή η κίνηση ωφέλησε την ομάδα. Ο ίδιος θέλει κάποιες εγγυήσεις ώστε να μην εκτεθεί. Αυτήν τη στιγμή δεν το βλέπει. Αν δει ότι τα πράγματα πάνε καλά, θα έρθει κοντά στην ομάδα και πάλι. Και οι υπόλοιποι μπορούν να βοηθήσουν. Έχουμε καλές σχέσεις με όλους. Εγώ έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για τους παλιούς παίκτες, αλλά και τους παράγοντες, όπως τον Μιχαηλίδη, τον Ταρνατώρο, τους σέβομαι όλους. Είναι πολύ σημαντικό όταν με βλέπουν να μου δίνουν συγχαρητήρια για την πορεία που κάναμε ως τώρα, είναι μεγάλη τιμή”.

Για το θέμα του Παντελή Μπούμπουρα:

“Ό,τι γράφτηκε ήταν η αλήθεια. Όταν βγήκε το δημοσίευμα, επικοινώνησα με τον κ. Μπούμπουρα. Μου είπε ότι “αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι, δεν έχω στο μυαλό μου το μπάσκετ όσο την εταιρία μου”. Του ζήτησα να κάνουμε μία συνάντηση μήπως ήθελε να ενημερωθεί, μου είπε ότι δεν ενδιαφέρεται και έτσι έκλεισε το θέμα”.

Για την αναζήτηση ιδιοκτήτη:

“Εμείς ψάχνουμε κάθε μέρα για λύση στην ΚΑΕ. Μακάρι να βρισκόταν ένας άνθρωπος για να αναλάβει και να φύγει το βάρος από την πλάτη μας. Είναι πολύ δύσκολο. Οι ΚΑΕ είναι ανώνυμες εταιρίες. Όλα τα χρόνια, εκτός από τις σεζόν 2012-13, 2013-14 και 2014-15, όπου ο ισολογισμός μας είχε ένα μικρό κέρδος της τάξης των 70-80.000 ευρώ, παρουσιάζει ζημίες. Κι αυτό γιατί δεν έχει έσοδα. Δεν έχει τηλεοπτικό, είναι μικρά τα γήπεδα, λίγες οι χορηγίες. Αυτό αποτρέπει κάποιον για να αναλάβει μια ομάδα. Δεν είναι μόνον ο ΑΡΗΣ ελλειμματικός. Σε όλη την Ευρώπη ισχύει αυτό. Την ΤΣΣΚΑ τη βοηθάει το κράτος, η Μπάγερν, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ παίρνουν χρήματα από το μπάτζετ του ποδοσφαίρου που είναι τρελά τα νούμερα. Ο Γιαννακόπουλος και οι Αγγελόπουλοι έχουν βάλει από 200 εκατομμύρια. Δεν υπάρχει κάποιος Αρειανός επιχειρηματίας τέτοιου επιπέδου που να θέλει να ξοδεύει τα χρήματά του. Αν υπάρχει, τον παρακαλώ να έρθει και να αναλάβει όλο τον ΑΡΗ.

Βέβαια, σε χώρες σαν την Ελλάδα και την Τουρκία μπορεί κάποιος να έρθει για να κάνει δουλειές με το κράτος ή για συμφέροντα πολιτικά. Και πάλι όμως προτιμούν το ποδόσφαιρο παρά το μπάσκετ. Το ποδόσφαιρο είναι μία βαριά βιομηχανία πολιτικής πίεσης. Αυτή δημιουργεί πολιτικό χρήμα. Το μπάσκετ δεν ασκεί αυτήν την πίεση. Εγώ δεν ξέρω κανέναν στον ΑΡΗ που να έχει πάρει πίσω τα χρήματα που έβαλε, ως επένδυση. Και στις άλλες ομάδες το ίδιο.

Αν ο ΑΡΗΣ δεν είχε τα χρέη, επειδή η ομάδα έχει πολύ μεγάλη δυναμική, με κόσμο που συμμετέχει, με τα έσοδα και με μία μικρή επένδυση, θα μπορούσε κάποια στιγμή να πάρει κάποιο μικρό κέρδος. Υπάρχει και το ρίσκο που αναλαμβάνει ένας μεγαλομέτοχος για να βάλει την υπογραφή του στο μπάτζετ το οποίο δεν είναι μόνο οι αμοιβές των παικτών. Αν βάλει από την τσέπη του 200.000, εφόσον του πάει κάτι στραβά μπορεί αυτά να γίνουν 400″.

Για το ενδεχόμενο να μη βρεθεί επιχειρηματίας:

“ΑΦΜ δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε. Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στη δουλειά και τη δύναμη του κόσμου. Μερικές φορές δεν αφήνουν στο λαό να καταλάβει τη δύναμη που έχει στα χέρια του. Οι ομάδες δημιουργούν πολιτική πίεση και δε βολεύει να υπάρχει λαϊκή βάση στις ομάδες”.

Για τις εκλογές της ΕΟΚ:

“Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Εμείς είμαστε υπέρ της ενότητας. Να τα βάλουν όλοι κάτω και να τα βρουν. Άκουσα πολλές προτάσεις. Να γίνει ένα ενιαίο σχήμα και να μπουν στην άκρη οι εγωισμοί για να πάει μπροστά το άθλημα. Υπάρχει μία διοίκηση στην ΕΟΚ για 0 χρόνια. Έχει κάνει πολλά πράγματα, και πολλά λάθη. Όμως τα καλά που έκανε πρέπει να εκτιμηθούν. Ο Φασούλας, ο Σγουρός, ο Λιόλιος, ο Παπαδόπουλος, πρέπει να καθίσουν να τα βρουν. Θα τους στηρίξει όλο το μπάσκετ. Ο Βασιλακόπουλος είναι ένας παράγοντας που έχει γαλουχηθεί δεκαετίες πριν. Δεν έχει άδικο σε πολλά θέματα, όπως αυτά που έλεγε για το στοίχημα, για την Ευρωλίγκα. Η τελευταία δημιουργεί προβλήματα στο μπάσκετ, με τα κλειστά συμβόλαια. Η Ευρώπη δεν το σηκώνει αυτό”.

Προτεινόμενα Άρθρα