Προτεραιότητες, επαφές και το ξεκίνημα του σχεδιασμού

από Αντώνης Γκάτζιος

Χειροπιαστές εξελίξεις δεν μπορούν να υπάρξουν (και) στο ελληνικό μπάσκετ με δεδομένη την πανδημία και την αβεβαιότητα που προέρχεται κυρίως από το οικονομικό σκέλος, όμως στον ΑΡΗ ξεκινούν ένα σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν.

Η πρώτη εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετηθεί τυπικά είναι η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα μετά την κατάθεση της τροπολογίας Αυγενάκη, η οποία δίνει στις λίγκες και τις ομοσπονδίες το ελεύθερο να τροποποιήσουν τις προκηρύξεις τους. Η Basket League ήταν η πρώτη λίγκα που ξεκαθάρισε ότι θα διακοπεί το πρωτάθλημα.

Μέσα στο προσεχές οκταήμερο, οι ιθύνοντες της ΚΑΕ ΑΡΗΣ θα συναντηθούν, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον Σάββα Καμπερίδη και τον Βίκτορ Σανικίτζε, για να ξεκινήσουν τη χάραξη της πορείας για την επόμενη σεζόν. Κάποιες συζητήσεις έχουν γίνει ήδη, όμως, με την εβδομάδα που ξεκινά αύριο (27/4) να καθορίζει εξελίξεις τόσο για τον κορωνοϊό, όσο και για το ελληνικό μπάσκετ, οι διοικούντες την ομάδα θα προχωρήσουν σε πιο ουσιαστικές αποφάσεις.

Πρώτα οι εκκρεμότητες

Πρώτος, χρονικά, στόχος των ανθρώπων του ΑΡΗ είναι να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες της τρέχουσας σεζόν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έρθουν σε συμφωνία ο ΕΣΑΚΕ και ο ΠΣΑΚ, αναφορικά με το ποσοστό των φετινών συμβολαίων που θα πάρουν οι παίκτες. Στον ΑΡΗ θέλουν να διευθετηθεί το φετινό άνοιγμα, προκειμένου, αφενός να μην “κυνηγάει” την ομάδα την επόμενη χρονιά, αφετέρου οι διοικούντες να συζητήσουν πιο άνετα με τους παίκτες που θέλουν να κρατήσουν.

Η ΚΑΕ βρίσκεται σε επαφή με τους παίκτες, με τους οποίους επικοινώνησε πρόσφατα ο τεχνικός διευθυντής της ΚΑΕ, Βίκτορ Σανικίτζε, και πιο ουσιαστικές εξελίξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Τα δύο δεδομένα

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ο ΑΡΗΣ δε θα επαναλάβει το λάθος του περασμένου καλοκαιριού, όταν έφτιαξε ομάδα την τελευταία στιγμή. Στο μέτρο του δυνατού και αναλόγως με τη διαμόρφωση των οικονομικών δεδομένων, οι “κιτρινόμαυροι” θα κινηθούν στα χρονικά πλαίσια που θα τους επιτρέψουν να παρουσιάσουν μία καλή και ανταγωνιστική ομάδα χωρίς να περιμένουν παίκτες λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι ο ΑΡΗΣ της επόμενης χρονιάς θα έχει πολλούς Έλληνες στο ρόστερ του. Ανεξάρτητα από το αν μειωθούν ή όχι οι ξένοι στην Basket League (λέγεται ότι θα γίνουν πέντε, αντί για έξι), οι “κιτρινόμαυροι” θα κινηθούν έντονα στην ελληνική αγορά, πλαισιώνοντας το ρόστερ με έμπειρους, παίκτες και έχοντας ήδη στην ομάδα φερέλπιδες νεαρούς. Στο κομμάτι των Ελλήνων παικτών θα παίξει, φυσιολογικά, ρόλο και η εξέλιξη των υποθέσεων Λευτέρη Μποχωρίδη και Δημήτρη Φλιώνη, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν.

Ήδη κάποιες πρώτες αναγνωριστικές επαφές έχουν γίνει με παίκτες που μπορούν να αποτελέσουν μεταγραφικούς στόχους. Εύλογα, μόνο σε φιλολογικό επίπεδο, λόγω των ερωτηματικών που υπάρχουν για το οικονομικό κομμάτι της επόμενης σεζόν.

Οι ξένοι παίκτες

Όσο για τους ξένους, το σκεπτικό του Σάββα Καμπερίδη είναι δεδομένο: Θέλει παίκτες με κίνητρο, που να μπορούν να “ενταχθούν” στην ομάδα και με σωστή νοοτροπία. Αγωνιστικά, είναι δεδομένο ότι ο ΑΡΗΣ θα είναι πιο αθλητικός την επόμενη σεζόν.

Πρόθεση για να παραμείνουν ένας ή περισσότεροι ξένοι του ρόστερ υπάρχει, με πρώτο τον Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς, ενώ επόμενος υποψήφιος είναι ο Κεν Μπράουν. Πάντα, όμως, μέσα στα οικονομικά πλαίσια που μπορεί να ανταπεξέλθει ο ΑΡΗΣ, με τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά το τέλος της πανδημίας. Δεδομένα που θα φέρουν αφενός τη μείωση των μπάτζετ των ομάδων, αφετέρου την πτώση των κασέ των παικτών.

 

Προτεινόμενα Άρθρα