Δοκιμασία αντανακλαστικών…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τα τελευταία ΑΡΗΣ-ΑΕΚ έχουν συνήθως αυτόν τον χαρακτήρα του οριακού. Είτε για τον έναν είτε για τον άλλον. Ένα μεγάλο “πρέπει” που μπαίνει για ακόμη μία φορά δίπλα από ένα ντέρμπι αυτών των δύο ομάδων.

Ο ΑΡΗΣ προέρχεται από μία ήττα στον Βόλο που τον αναγκάζει να ψάξει τη νίκη, βάσει και της κατάστασης στη βαθμολογία. Η ΑΕΚ περιβάλλεται από τη ευφορία του νέου γηπέδου και μία αυτοπεποίθηση που της έδωσε η νίκη επί του Ιωνικού, όμως και αυτή… καίγεται απόψε.

Το θετικό στην περίπτωση του ΑΡΗ είναι όποτε βρίσκεται τελευταία υπό πίεση, αντιδρά. Και ειδικά με την ΑΕΚ. Τόσο πέρυσι στο 2-1 του “Βικελίδης” και φυσικά με την επική ανατροπή στα πλέι οφ, σφραγίζοντας ευρωοπαϊκή του έξοδο.

Αν βάλουμε στην κουβέντα και τα φετινά παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, έχουμε έναν ΑΡΗ που βγάζει αντίδραση και παρουσιάζει μία πολύ διαφορετική εικόνα στα ντέρμπι. Έχει την απαιτούμενη αγωνιστική και πνευματική ετοιμότητα.

Μία βασική διαφορά είναι ότι απόψε θα αντιμετωπίσει μία ΑΕΚ που είναι καλύτερη από πέρυσι και παράλληλα θα δώσει ίσως το πιο δύσκολό του παιχνίδι στο φετινό πρωτάθλημα.

Η Ένωση εχει συμμαζευτεί κάπως πίσω και διαθέτει μπόλικη ποιότητα μεσοεπιθετικά.  Πιέζει πολύ για να μην αφήσει τον αντίπαλο να βγει στο αδύνατο σημείο της και χάρη σε αυτό έχει περισσότερες κατοχές.

Ο ΑΡΗΣ βολεύεται εφόσον η ομάδα του Αλμέιδα παίξει έτσι για μεγάλα διαστήματα, αφού θα αφήσει μέτρα στην πλάτη της και τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί. Θα χρειαστεί όμως δύο πράγματα. Φουλ συγκέντρωση ανασταλτικά στο δικό του μισό, μαζί με γρήγορη και αποτελεσματική μετάβαση στο επιθετικό τρίτο για να αξιοποιήσει τους χώρους.

Ετσι κι αλλιώς ο ΑΡΗΣ δύσκολα θα ανοιχτεί, αφού ακόμα ψάχνει ισορροπία στην ανασταλτική του λειτουργία και δεν τον… παίρνει να το κάνει σε ένα ντέρμπι. Ο άξονας θα είναι βαρόμετρο αμυντικά και επιθετικά, με τον Μάνου να είναι κομβικός στο κομμάτι του τρανζίσιον και μαζί του και ο Ματέο εφόσον επιλεγεί αντί του Ντιόπ. Ένας χώρος που μπορεί να τον εκμεταλλευτεί ειδικά εάν η ΑΕΚ παίξει με Σιμάνσκι-Πινέδα και όχι με τον Γιόνσον αντί του δεύτερου.

Το πρώτο βήμα για την ομάδα του Πάρντιου είναι να σταθεί καλά μεσοαμυντικά και να περιορίσει μία ομάδα που σκοράρει σταθερά στα παιχνίδια της, πλην του αγώνα με τον Βόλο (0-1). Για αυτό ίσως χρειαστεί το κάτι παραπάνω επιθετικά. Και αυτό το κάτι παραπάνω είναι δύο γκολ. Φέτος η ομάδα έχει σκοράρει στα τέσσερα από τα έξι ματς που έχει δώσει, όχι όμως με μεγάλη ευκολία και με την εικόνα του Βόλου να προβληματίζει. Οπότε απόψε οφείλει να παρουσιάσει κάτι πολύ καλύτερο.

Ολα αυτά σε έναν ιδεατό ποδοσφαιρικά κόσμο, που η διαιτησία δεν παίζει τον ρόλο της. Δυστυχώς όμως φέτος έχουμε ήδη…. καεί και υπάρχουν πατήματα ώστε ο ΑΡΗΣ να διαμαρτύρεται δικαίως. Οπως δικαίως ανησυχεί για τους ορισμούς του Μπένετ στο αποψινό παιχνίδι. Ας ελπίσουμε ότι Κορέια και Σάντος δεν θα τα κάνουν μαντάρα και θα δούμε ένα ματς που θα κριθεί από το τι θα κάνουν οι δύο ομάδες μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα