Και όταν δεν “τραβάει” ο Σουλεϊμάνοφ, ποιός;

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΑΡΗΣ κέρδιζε… Δεν ενθουσίαζε αλλά κέρδιζε που ήταν το βασικό ζητούμενο από τη στιγμή που είχε και έχει ακόμα ανάγκη τους βαθμούς. Ηταν και ένα δείγμα καλής νοοτροπίας.

Αυτό που ακολουθούσε τις νίκες ήταν η εικόνα μίας ομάδας που έβγαζε σημάδια… συμμαζέματος αλλά όχι ουσιαστικής βελτίωσης και κυρίως στο επιθετικό κομμάτι, για συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τα πρόσωπα.

Ο Σουλεϊμάνοφ πήρε την ομάδα από το χέρι στα προηγούμενα παιχνίδια και έδωσε λύσεις σε έναν ΑΡΗ που σταθερά ζορίζεται μπροστά. Χθες ο Καυκάσιος εξτρέμ ήταν… off. Θα γινόταν και αυτό. Θα τον έκλειναν όπως και έγινε, με δύο πάνω του και έναν από πίσω να περιμένει υποστηρικτικά ανά περιπτώσεις. Και ο ΑΡΗΣ δεν ήταν έτοιμος για αυτό…

Οσο και αν προσπαθούσε ο κορυφαίος του πρώτου ημιχρόνου Παναγίδης, δεν ήταν αρκετό. Και λέει πολλά όταν ξεχωρίζει τόσο ένα παιδί που πρέπει να έχει υποστηρικτικό ρόλο.

Για ακόμη ένα παιχνίδι ο Μορόν σίγησε, ο Νταρίντα έμεινε μακριά από την περιοχή και κατ’ επέκταση μακριά από τον καλό του εαυτό. Ο Μενέντες φάνηκε λίγο παραπάνω στον άξονα αλλά μέχρι εκεί και φυσικά… η άμυνα. Το στοιχείο που διόρθωσε δραστικά ο Μάντζιος τον τελευταίο μήνα, έκανε πολλά βήματα πίσω χθες απέναντι σε μία ομάδα που ήρθε για να παίξει ποδόσφαιρο και αυτό τη δικαίωσε, εκμεταλλευόμενη φυσικά και τις αδυναμίες του αντιπάλου. Οπως από την άλλη τιμώρησε τον ΑΡΗ που ακόμα και σε ένα ματς όπου βρήκε χώρους μετά από καιρό, έβγαλε πάλι θέματα ανάπτυξης τόσο πάνω στο συχνό πρέσινγκ του αντιπάλου όσο και στην ανάπτυξή του όποτε περνούσε τη μπάλα στους χώρους. Κυρίως σε εκείνο το μεγάλο κενό ανάμεσα στην άμυνα και στο κέντρο του Ατρομήτου.

Ο Ατρόμητος χτύπησε στο πρόβλημα ανάπτυξης του ΑΡΗ πιέζοντας στα 3/4, ειδικά στο πρώτο 20λεπτο όπου δυσκόλεψε το build up των “κιτρινόμαυρων”, και το συνέχισε στο δεύτερο μέρος. Εκεί όπου σωστά ο Μάντζιος δήλωσε ότι η ομάδα… σχεδόν δεν βγήκε να παίξει.

Πιο απλά και… μαζεμένα, το θέμα ήταν ότι ο Σουλεϊμάνοφ βρέθηκε σε κακή βραδιά όπως το ίδιο και η ομάδα ανσταλτικά. Δεν βγήκε κάποιο πρόβλημα στην επιφάνεια αφού τόσο καιρό όλα είναι ήδη εκεί και βγάζουν μάτι, εκτός όσων μπόρεσε να διορθώσει ο Μάντζιος ή διορθώνει ακόμα.

Ο ΑΡΗΣ δεν μπορούσε να κερδίζει μονίμως πατώντας στην ατομική ποιότητα που διαθέτει επιθετικά και κυρίως του Σουλεϊμάνοφ. Θα ερχόταν η γκέλα όσο δεν παρουσίαζε κάτι παραπάνω. Απλά η περίοδος που διανύει το απαγορεύει, συν ότι όχι μόνο έχασε αλλά ντροπιάστηκε από τον Ατρόμητο στην έδρα του.

Παρά τις τελευταίες νίκες η ομάδα βάδιζε ακόμα σε τεντωμένο σχοινί. Και ο μόνος τρόπος να πατήσει σε στερεό έδαφος ήταν να πάει με το απόλυτο στη διακοπή. Ακόμα και με νίκη στο Βόλο αυτό δεν θα γίνει, με αποτέλεσμα η ομάδα να ψάχνει πάλι απαντήσεις για την ηρεμία της και κατ’ επέκταση όλο του κιτρινόμαυρου οργανισμού.

Οταν δεν σου βγαίνουν κάποιοι παίκτες, τί;

Ο Μάντζιος αντιμετωπίζει στον ΑΡΗ ακόμη μία θητεία όπου έχει… και δεν έχει επιλογές. Πέραν των εννέα τραυματιών υπάρχουν παίκτες που δεν τον βοηθούν, είτε στην αρχική ενδεκάδα είτε από τον πάγκο. Χθες έφτασε σε σημείο να έχει δύο τερματοφύλακες στον πάγκο εξαιτίας έλλειψης λύσεων. Δεν έχει τον παίκτη που θα έρθει από τον πάγκο για να του αλλάξει τη ροή, να αντικαταστήσει έναν βασικό που δεν απέδιδε ή έστω να τον βάλει από δίπλα και να τον βοηθήσει. Ούτε ο Κάρλσον, ούτε ο Τζούρασεκ, ούτε ο Σαμόρα μπορούν να το κάνουν. Ο πρώτος βέβαια πρέπει και για αυτό ήρθε αλλά παραμένει σε πολύ ρηχά νερά.

Μέσα σε όλα αυτά βλέπει έναν ΑΡΗ που πέραν του Σουλεϊμάνοφ δεν έχει άλλες επιλογές, παραμένει μονοδιάστατος στο πλάνο του. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά και να ενισχύσει πιο δραστικά όσα συμμαζεύει ως τώρα, μαζί φυσικά με επιστροφές παικτών και… μεταγραφές. Διότι τα “υλικά” που διαθέτει τώρα δεν τον βοηθούν…

Ο ΑΡΗΣ πονάει και πρέπει να κάνει πολύ εύστοχες επιλογές τον Ιανουάριο. Δεν έχει περιθώριο λάθους. Το θέμα είναι να αντέξει μέχρι τότε, έχοντας και δύσκολο πρόγραμμα με αρκετά ντέρμπι για πρωτάθλημα και Κύπελλο. Οπως επίσης το θέμα είναι να τα κάνει όλα αυτά εν μέσω ενός κακού κλίματος και “κουβαλώντας” ακόμα τα λάθη του καλοκαιριού, το οποίο πληγώνει σταθερά την ομάδα και ειδικά σε αυτή την περίοδο.

Η αύρα στο ποδοσφαιρικό τμήμα δεν ήταν καλή εδώ και μήνες. Δεν άλλαξε ούτε με δύο διαδοχικές νίκες. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο για να ξεπεραστεί πλέον απαιτεί περισσότερα από καλά αποτελέσματα. Και ο νοών νοείτω…

 

Προτεινόμενα Άρθρα