Φρίντεκ analysis: H Σπάρτα Πράγας, ο μπαμπάς-θρύλος και η ανάγνωση των αριθμών (pic)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Μάρτιν Φρίντεκ είναι κοντά στο να φορέσει τα κιτρινόμαυρα του ΑΡΗ, εφόσον πάνε καλά οι τελικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο πλευρές τις τελευταίες μέρες.

Ο 32χρονος μπήκε στο… κάδρο για τους κιτρινόμαυρους με τις ευλογίες των Γιάκουμπ Μπράμπετς και Βλάντιμιρ Νταρίντα, για μία θέση όπου ο ΑΡΗΣ ψάχνεται για σχεδόν έναν χρόνο και αφού διαπίστωσε πέρυσι ότι με τον Ρόναλντ Ματαρίτα δεν θα πάει μακριά η βαλίτσα.

Η ποδοσφαιρική οικογένεια και ο μπαμπάς-θρύλος

Για τον Μάρτιν δεν θα ήταν εύκολο να μην μπει στον χώρο του ποδοσφαίρου, όταν έχει πατέρα τον Μάρτιν Φρίντεκ. Ναι, δεν είναι λάθος. Έχουν το ίδιο όνομα, για αυτό και στην πρώτη αναζήτηση του παίκτη στο διαδίκτυο εμφανίζεται πρώτα ο πατέρας του με την… καλτ αλλά μοντέρνα για την εποχή χαίτη.

Ο πατέρας του 32χρονου είναι θρύλος για το τσέχικο ποδόσφαιρο και τη Σπάρτα Πράγας στην οποία αγωνίστηκε από το 1990 έως το 1997 (177 συμμ.), συν 35 συμμετοχές με την Τσεχοσλοβακία και την Τσεχία μετέπειτα, φτάνοντας στον τελικό του Euro 1996 οπού οι Τσέχοι ηττήθηκαν στην παράταση από τους Γερμανούς με 1-2.

Τα χνάρια του μπαμπά Φρίντεκ ακολούθησε και ο δεύτερος γιος της οικογένειας, Κρίστιαν, ο οποίος αγωνίζεται στην Σλόβαν Λίμπερετς από την οποία έχει περάσει επίσης ο υιός Μάρτιν.

Παιδί της Σπάρτα και… αρχηγός

Για όλα τα παραπάνω, ο Φρίντεκ δεν γινόταν να μην κάνει τα πρώτα του βήματα στη Σπάρτα Πράγας και μετά από δύο δανεισμούς σε Ζένιτσα και Σλόβα Λίμπερετς, όπου έκανε το.. . αγροτικό του, καθιερώθηκε για μία πενταετία στον τσέχικο σύλλογο όπου φόρεσε μέχρι και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

“Ο Μάρτιν ανήκει στη γενιά των πιο πετυχημένων παικτών που αγωνίστηκαν στη Σλόβαν Λίμπερετς και φυσικά στην Σπάρτα Πράγας. Εκεί φυσικά ο πατέρας του είναι θρύλος…Είναι σκληρός παίκτης. Παίρνει κάρτες αλλά είναι και η θέση του που παίζει ρόλο, έχοντας την ικανότητα να αγωνιστεί και στο χώρο της μεσαίας γραμμής”, δήλωσε στο AllAboutARIS ο ρεπόρτερ της Σπάρτα Πράγας, Μίκαελ Ντούρτσακ, ο οποίος γνωρίζει αρκετά καλά τον ποδοσφαιριστή.

“Στην Ελβετία τα πήγε αρκετά καλά με κάποιες ασίστ και γκολ. Θα είναι μία καλή προσθήκη για τον ΑΡΗ. Μία αναβάθμιση. Μιλάμε και για παίκτη με προσωπικότητα και καλό χαρακτήρα. Ηθελε να μείνει στην Ελβετία αλλά δεν ξέρω τί άλλαξε από εκεί και μετά”, είπε στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Τσέχος δημοσιογράφος.

Διπλοθεσήτης και… λάτρης της επίθεσης

Μπορεί να μιλάμε για αμυντικό αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Φρίντεκ αποτελεί περισσότερο επιθετικογενή μπακ. Το δείχνουν άλλωστε οι ασίστ και τα γκολ που πετυχαίνει κατά καιρούς. Του αρέσει να βγαίνει μπροστά και ίσως αυτό να είναι το μειονέκτημά του, αφού ανασταλτικά δεν κακός αλλά ούτε και σταθερός, με τις επιστροφές του να είναι ένα ζήτημα.

To περσινό heatmap του Φρίντεκ – Πηγή: ssofascore.com

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το περσινό heat map του παίκτη στη Λουκέρνη, με το μισό του αντιπάλου να είναι πιο κοκκινισμένο από αυτό της δικής του ομάδας όσον αφορά τις επαφές του με τη μπάλα. Πατάει περιοχή, βγαίνει προς τον άξονα ενώ παίρνει και στατικές φάσεις ως αποτέλεσμα του καλού του αριστερού ποδιού.

Πέρυσι είχε 819 πετυχημένες πάσες και 69,9% ακρίβεια συν:

50 επαφές με τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή

128 κερδισμένες μονομαχίες

37 κλεψίματα

15 κερδισμένες κατοχές στο αντίπαλο μισό

Περίπου 50% επιτυχίας σε μονομαχίες ψηλά και χαμηλά.

Κάποια από τα καλά στατιστικά της περασμένης σεζόν, για έναν παίκτη που μπορεί να δώσει βάθος στη θέση του αριστερού μπακ και να βοηθήσει ειδικά σε ματς που ο ΑΡΗΣ θα χρειαστεί να πλάγιους μπακ να ανεβαίνουν και να βοηθούν στην ανάτπυξη.

 

Προτεινόμενα Άρθρα