Καστρίτης στο Novibet AllAboutARIS TV: «Να προσφέρουμε βραδιές περηφάνειας και συγκίνησης» (vid)

από AllAboutARIS

Η νέα σεζόν είναι προ των πυλών και ο προπονητής του μπασκετικού ΑΡΗ, Γιάννης Καστρίτης, άνοιξε τα χαρτιά του στην εκπομπή «Basketball Edition» σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Novibet AllAboutARIS TV. Τα πεπραγμένα της περσινής σεζόν, το χτίσιμο της νέας, ο Ελληνικός κορμός και η στήριξη του κόσμου, είναι μερικά από τα θέματα που ανέλυσε ο Έλληνας τεχνικός.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε στους Σταμάτη Μουρελή και Γιώργο Γκάτο:

Για την πολύ καλή περσινή πορεία: “Οι ρυθμοί με τους οποίους ζήσαμε την περσινή σεζόν ήταν τόσο έντονοι που δεν καταλάβαμε τι έγινε. Αυτό που έγινε πέρυσι, δεν ήταν απλά υπέρβαση. Ηταν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Δεν είμαι σίγουρος αν το αντιληφθήκαμε αυτό που συνέβη. Στην Ελλάδα η 4η θέση ήταν επιτυχία, συγγνώμη από τον κόσμο γιατί για τον ΑΡΗ ξέρω πως δεν μπορεί να είναι η 4η θέση επιτυχία, αλλά μου αρέσει να είμαι ρεαλιστής. Η ομάδα δίνει μάχες εντός και εκτός παρκέ, άρα μην έχοντας το τέταρτο μεγαλύτερο μπάτζετ στην κατηγορία και έχοντας την Ευρώπη παράλληλα, πράγματι είμαι χαρούμενος για την τετράδα. Για εμένα είναι επιτυχία και η παρουσία στα play in στο Eurocup, γιατί είχαμε το μικρότερο μπάτζετ στους δυο ομίλους και δεν είχαμε την εμπειρία της διοργάνωσης. Αρα πέρυσι πετύχαμε, έχοντας την απίστευτη συνεισφορά του κόσμου. Θα το θυμόμαστε με περηφάνια και χαρά όλο αυτό για πολύ καιρό. Από τον Μάιο, κιόλας, πριν τελειώσει η περσινή σεζόν, εμείς σχεδιάζαμε για την επόμενη σεζόν”.

Για το αν υπάρχει μια έξτρα πίεση στην ομάδα μετά την επιτυχία της περασμένης σεζόν: “Η αποστολή μας φέτος είναι πιο δύσκολη. Μετά από τόσα χρόνια στην ομάδα και έχοντας αρχίσει να νιώθω Αρειανός, αντιλαμβάνομαι πλήρως τα θέλω του κόσμου. Ξέρω πως πρέπει να πάμε λίγο πιο πάνω, αλλά το σημαντικότερο είναι να μιλάς με ειλικρίνεια στον κόσμο του ΑΡΗ. Αυτό που κάναμε πέρυσι, aγγίζει τα όρια του θαύματος. Δεν γίνονται πάντα υπερβάσεις, αλλά εμείς δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Δεν μπορώ να κάνω δήλωση πως πάμε φέτος να πετύχουμε περισσότερα πράγματα από πέρυσι. Αν το έλεγα, δεν θα ήμουν ειλικρινής στον κόσμο. Στην Ελλάδα όλες οι ομάδες αύξησαν το μπάτζετ τους, όπως κι εμείς φυσικά, με την μεγάλη προσπάθεια της διοίκησης, για εξυγίανση. Παρ΄ όλα αυτά, δεν είμαστε στα 4-5 μεγαλύτερα μπάτζετ στην κατηγορία. Στην Ευρώπη, ο φετινός όμιλος είναι πιο δύσκολος σε σχέση με πέρυσι. Εχουμε ομάδες με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου και την είσοδο στην Ευρωλίγκα. Αυτό που έχω να πω είναι πως έχουμε συγκεκριμένη συνταγή… Ενότητα, αγάπη, σκληρή δουλειά και ταπεινότητα, θέλοντας να κάνουμε περήφανο τον κόσμο μας. Αυτό συνήθως μας δικαιώνει. Πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο ΑΡΗΣ είναι στο Eurocup και διεκδικούμε την 4άδα στο πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια ο ΑΡΗΣ έχει κατακτήσει την ανταπόκριση από τον κόσμο. Η γιορτή σε Ελλάδα και Ευρώπη, η στήριξη από τον κόσμο, έχει κάνει όλους να μας λένε πως ζηλεύουν την ομάδα μας. Και φέτος θέλουμε να προσφέρουμε βραδιές συγκινήσεις και περηφάνιας. Θέλουμε να μπει ένα λιθαράκι ώστε στο μέλλον ο ΑΡΗΣ να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, π.χ. ένα τρόπαιο, αλλά αντικειμενικά αυτό είναι ακόμη μακριά”.

Για τον δυνατό ελληνικό κορμό που χτίστηκε και αν αυτό τον ικανοποιεί: “Ξεκάθαρα ναι. Πολλά κρέντιντ στην διοίκηση καθώς και σε φίλους του ΑΡΗ που βοήθησαν πολύ για το ρόστερ. Θέλαμε να κρατήσουμε τον Τολιόπουλο και τον Μποχωρίδη, ώστε να είναι οι βάσεις μας. Οι Γκιουζέλης, Μαντζούκας και Χατζηδάκης μπορούν να προσφέρουν ο καθένας με τον ρόλο τους. Νιώθω όμορφα με τον ελληνικό κορμό που έχουμε. Έχουμε τα παιδιά που θα θέλαμε να είχαμε φέτος. Οι ξένοι θα βοηθηθούν από τους Ελληνες μας για το πού βρίσκονται και το τι ζητάμε”.

Για το αν ο ΑΡΗΣ ήθελε να κρατήσει κάποιον ξένο από το περσινό ρόστερ ή αν τα νούμερα έπαιξαν ρόλο για να μην “ακολουθήσει” η ομάδα:Αν πούμε πως ο Χάρελ πέρυσι έπαιρνε 10 ευρώ, φέτος παίρνει 6,5 φορές πάνω από τα χρήματα που έπαιρνε πέρυσι. Δεν είναι εύκολο να κρατήσουμε τους ξένους, ειδικά αυτούς που έχουν πάει καλά την περασμένη σεζόν. Ο ΑΡΗΣ πρέπει να ψωνίζει παιδιά φτηνά, που βλέπουν το κίνητρο και έρχονται για να κάνουν το επόμενο βήμα. Έρχονται στον ΑΡΗ και η τιμή τους εκτοξεύεται. Ηταν απίθανο να κρατήσουμε παίκτες από πέρυσι. Για παράδειγμα… Οι ξένοι πέρυσι κόστιζαν 500.000 ευρώ στον ΑΡΗ και τώρα τα συμβόλαια που πήραν, είναι αξίας 1,5 εκ. ευρώ”.

Για τους νέους ξένους του ΑΡΗ και την δυσκολία να μπουν στην φιλοσοφία της ομάδας: “Εχουμε κλείσει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά που θέλαμε, σε ποσοστό 75%-80%. Δεν είναι εύκολο να κλείσεις πάντα τα πρώτα ονόματα που θες. Είναι αδύνατο, ειδικά αν δεν έχεις το κατάλληλο πορτοφόλι. Για εμάς τα παιδιά που είναι εδώ, είναι οι καλύτεροι παίκτες. Θα πεθάνουμε στο παρκέ μαζί τους και θα προσπαθήσουμε να εμφανιζόμαστε καλύτεροι εβδομάδα με την εβδομάδα. Εμείς κάθε φορά προσπαθούμε να συνδυάζουμε τα κομμάτια του παζλ και να φτάνουμε στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν είναι εύκολο… Αλλά από την άλλη, δεν γίνεται αλλιώς. Δεν λέμε πως ‘ωχ, πάμε πάλι από την αρχή’. Η κάθε δυσκολία, είναι για εμάς πρόκληση. Πιστεύω πολύ στη χημεία που έχουμε, για παράδειγμα το σταφ της ομάδας κάθε χρόνο παραμένει το ίδιο. Διατηρούμε την κουλτούρα μας και θέλουμε να εμφυσήσουμε το πώς λειτουργούμε ως ομάδα. Η σεζόν είναι μεγάλη, οπότε εμείς θα δουλέψουμε και φέτος, ακόμη και μέσα από δυσκολίες και ατυχίες. Στο τέλος έχουμε την πίστη πως θα δικαιωθούν όλοι οι κόποι των παιδιών”.

Για το ότι το ρόστερ φέτος έχει περισσότερες λύσεις στην περιφέρεια: “Θέλαμε να έχουμε πιο πολύ βάθος από πέρυσι γιατί οι αγώνες είναι πολλοί. Ο,τι και να γίνει, οι τραυματισμοί είναι αναπόφευκτοι. Οπότε, θέλαμε να εμπλουτίσουμε το ρόστερ. Στην περιφέρεια προσπαθήσαμε να βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα. Η αγορά στην Ευρώπη, είναι όλο και πιο δύσκολη γιατί πολλά παιδιά μένουν πίσω στην Αμερική, είτε με two way contract, είτε μένουν στη G League, ακόμη υπάρχει και το ότι εδώ και δυο χρόνια οι παίκτες πληρώνονται στα κολέγια. Οπότε, θα πάμε σε παίκτες στοιχήματα από τη G League, ή θα πάμε σε κολέγια. Γενικά η διαδικασία αυτή, κάθε χρόνο θα γίνεται δυσκολότερη και στο τέλος να ξέρεις πως δεν θα έχεις αυτό που θες στον απόλυτο βαθμό”.

Για τους ψηλούς και το ότι η αγορά γι’ αυτούς είναι πιο δύσκολη: “Ο καλός ψηλός κοστίζει πολύ ακριβά. Αν κάποιος δει την αφορά, π.χ. η Φενέρ έχει μια φοβερή ομάδα από το ‘1’ ως το ‘4’. Σήμερα υπέγραψε πεντάρι… Το θέμα στους ψηλούς, υπάρχει ακόμη και σε επίπεδο Ευρωλίγκας”.

Για τη Χάποελ που αντιμετώπισε ο ΑΡΗΣ και πως έχει ψηλούς με 2,5 εκ. ευρώ: “Είναι παραπάνω… Χθες η Χάποελ ανακοίνωσε το μπάτζετ της και είναι στα 20 εκ. ευρώ. Εμφανίστηκε ο Καμπόκλο ξαφνικά, που χρειάστηκε η Χάποελ να πληρώσει 500.000 ευρώ στην Παρτιζάν”.

Για το που ενισχύθηκε περισσότερο η φετινή ομάδα: “Θέλαμε να βελτιωθούμε όσον αφορά το βάθος. Να έχουμε περισσότερα παιδιά, έτοιμα να συνεισφέρουν. Δεν θα ήθελα να κάνω συγκρίσεις σε θέσεις. Εμείς θυμόμαστε πάντα το τελείωμα της σεζόν, αλλά πάντα στο ξεκίνημα της σεζόν, λέμε οι περσινοί παίκτες ήταν καλύτεροι. Είναι λογικό τώρα να θυμόμαστε και να αναπολούμε παίκτες, αλλά με πολύ δουλειά από τον Γενάρη και μετά, θα είναι πολύ όμορφα τα πράγματα. Αυτό πιστεύω…”.

Για το ότι κάποιοι παίκτες δεν έχουν μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία στο ρόστερ: “Δεν είναι κάτι νέο αυτό. Κάθε χρόνο το αντιμετωπίζουμε αυτό και γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να είμαστε έτοιμοι. Δεν μας προβληματίζει όμως… Από την 1η μέρα προετοιμασίας, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε και να ξεπεράσουμε όποιον προβληματισμό έχουμε μπροστά μας. Και εμπειρία και ποιότητα, είναι δύσκολο να αγοράσεις… Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένας όσο καλύτερος συνδυασμός”.

Για το πόσο σημαντικό είναι πως ο ΑΡΗΣ έχει ως πυλώνες του, Έλληνες παίκτες: “Είναι σημαντικό, γι΄αυτό η διοίκηση προσπάθησε να συνεχίσει ο Βασίλης, ειδικά με τις καταπληκτικές εμφανίσεις που έκανε. Είναι το όλο δέσιμο που υπάρχει με τον κόσμο… Πέρα από τα αγωνιστικά στοιχεία που μας δίνουν οι Έλληνες, το όλο υπόλοιπο πακέτο, είναι σημαντικό. Βλέποντας την προσπάθεια της ομάδας και κοιτώντας το πώς ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια, ο κόσμος και η διοίκηση πρέπει να είμαι περήφανοι. Συμμετέχουμε στο Eurocup, υπάρχουν λεφτά που δεν είχαμε, έχουμε χορηγίες που αυξάνονται, έχουμε γεμάτο γήπεδο… Ολα αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε, τα επόμενα χρόνια”.

Για την μεγάλη του πορεία ως κόουτς στον ΑΡΗ: “Από την πρώτη ημέρα ως την τελευταία, εγώ θέλω να υπηρετώ αυτόν τον σύλλογο. Αν υπήρχε αρχικά, πριν τρία χρόνια, η μη σιγουριά για το αν μπορούμε να το πετύχουμε, πλέον πηγαίνοντας στον τέταρτο χρόνο, ξέρω πως με δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Είναι σημαντικό να χαίρεται ο κόσμος… Αν δεν μπορείς να πάρεις κάποιο τίτλο, έτσι γαλουχείς τα παιδιά, έτσι κάνεις Αρειανάκια… Αυτό, προσωπικά, με κάνει πολύ χαρούμενο”.

Για το αν υπάρχουν συζητήσεις για ανανέωση: “Δεν υπάρχει είδηση. Αυτή την στιγμή, για εμένα είναι άτοπο να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, οπότε όλη μας η ενέργεια είναι το τι θα αντιμετωπίσουμε στην προπόνηση, στο πρώτο επίσημο ματς… Οταν είναι η κατάλληλη στιγμή, έχουμε αποδείξει, εγώ και η διοίκηση, ότι παίρνουμε την καλύτερη απόφαση”.

Για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν για να “χτίσει” μια ομάδα Ευρωλίγκας: “Αν πάρουμε το παράδειγμα της Ζαλγκίρις, μια ιστορική ομάδα, κυμαίνεται στα 6-7 εκ. ευρώ μπάτζετ. Νομίζω, αυτό είναι το μίνιμουμ μπάτζετ, αλλά και πάλι θα πρέπει να παλέψεις πολύ μέσα στη χρονιά”.

Για τον Λαζέφσκι που συνεχίζει στην ομάδα μετά την επέμβαση του: “Ηταν από τις πρώτες μας μεταγραφές στους ξένους. Είναι ένα παιδί που είναι Strength-4. σουτάρει πάνω από 40% στο τρίποντο. Είναι δύσκολο να βρεις τέτοια παιδιά. Είναι πολύ καλός χαρακτήρας, επίσης. Και πέρυσι κοιτάζαμε τον συγκεκριμένο παίκτη. Γενικά, τον πιστεύουμε… Και να θες -που εμείς δεν θέλαμε- να βρεις αντικαταστάτη, ειδικά τον Αύγουστο, είναι δύσκολο. Πολλοί GM ήρθαν και μας είπανε, ότι τώρα καταλαβαίνουν γιατί κλείσαμε νωρίς τον Λαζέφσκι. Τον στηρίζουμε, είναι κομβικό κομμάτι για το παζλ της φετινής ομάδας”.

Για τους νεαρούς του ΑΡΗ και αν μπορεί να βρεθεί “χώρος” γι’ αυτούς: “Ναι, αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία. Πολλές φορές βιαζόμαστε, με τελικό αποτέλεσμα να έχουμε κάνει κακό στα παιδιά. Ο ΑΡΗΣ δουλεύει πλέον καλύτερα στις Ακαδημίες σε σχέση με το παρελθόν. Από την εφηβική ομάδα, προπονούνται τέσσερις παίκτες στην ανδρική. Φυσικά έπαιξε ρόλο το ότι είχαμε τραυματισμούς. Μας βοηθάνε πολύ στις προπονήσεις. Για μένα, το παιδί πρέπει να ζει την αθλητική του ηλικία, να ευχαριστιέται το παιχνίδι. Πολλές φορές το περιβάλλον τους, τους δημιουργεί ένα έξτρα στρες. Σε αυτή την ηλικία, πρέπει να ευχαριστιούνται τα παιδιά το παιχνίδι, με το ηλικιακό τους γκρουπ και όταν συμμετέχουν με την ανδρική ομάδα, να υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Τα νέα παιδιά, που δεν παίζουν στο ανδρικό, δεν μπορούν να ποντάρουν μόνο στις προπονήσεις του ανδρικού, ειδικά με το πρόγραμμα αγώνων που υπάρχει, μέσα στην εβδομάδα, στην διάρκεια της οποίας με τα ταξίδια είναι λίγες οι προπονήσεις”.

Για το ότι στα 18 μπορεί να φύγει ένας νεαρός από τον ΑΡΗ και γενικότερα από μια ομάδα: “Ναι, το ότι στα 18 κάποιος μπορεί να φύγει, είναι ανασταλτικός παράγοντας. Ακόμη κι αν κάποιος φύγει από τον ΑΡΗ στα 18, έτσι κι εμείς μπορούμε να πάρουμε κάποιον παίκτη, όπως έγινε με τον Μαντζούκα, που είναι 21 ετών. Πάντα στην αγορά θα υπάρχουν παίκτες”.

Για τα φιλικά και την προετοιμασία: “Θα θέλαμε να είμαστε σε καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας. Είμαι στενοχωρημένος γιατί έχουμε τραυματίες και βλέπω τα παιδιά πόσο διψασμένα είναι να δουλέψουν ενώ συγχρόνως το χτίσιμο μένει πίσω. Αν όλοι είναι υγιείς, μια ομάδα με 10 νέους παίκτες, θα έλεγα πως θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβρη. Φανταστείτε, τώρα, πόσο δύσκολα είναι για εμάς αυτή την στιγμή… Σήμερα, κάναμε προπόνηση με 8-9 άτομα. Βλέπουμε, όμως, διάθεση και πάθος από όλους. Οταν θα είμαστε έτοιμοι, θα παίξουμε το μπάσκετ που έχουμε οραματιστεί. Τώρα, ξεκινάμε από το μηδέν. Ολοι μας περιμένουν…”.

Για το ματς με τη Βενέτσια: “Είναι δύσκολη η αρχή. Οι συνεργάτες μου έχουν κάνει ανάλυση της Βενέτσια. Δουλεύουμε γι’ αυτό το ματς. Τα προβλήματα τραυματισμών όμως, δεν μας επιτρέπουν να δούμε περισσότερο από το φιλικό της Πέμπτης. Κάθε μέρα είναι σημαντική, έχουμε επτά μέρες ακόμα, θέλουμε να βελτιωθούμε. Δεν θα είμαστε κατάλληλα έτοιμοι, ειδικά στην επίθεση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθήσουμε. Και φέτος η άμυνα θα είναι η βάση μας”.

Για το τεχνικό τιμ μετά το τέλος της παρουσίας του Γιώργου Σιγάλα: “Έίμαστε χαρούμενοι με τον κόουτς Σιγάλα. Καλή επιτυχία στον Κολοσσό. Το σταφ θα μείνει ως έχει. Στηρίζουμε πολλά στη χημεία, όπως είπα. Ο Σιγάλας έπαιξε ρόλο στο να δημιουργηθεί αυτή η χημεία. Εχουμε εμπιστοσύνη στους Καραποστόλου και Χασανίδη. Η δουλειά μπορεί να βγει…”.

Για τον χαρακτηρισμό “καράτε” που γράφτηκε για την άμυνα του ΑΡΗ πέρυσι: “Τρελαθήκαμε αρκετά… Αλλά το χρησιμοποιήσαμε ως κίνητρο. Δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού. Οι απαντήσεις σε αυτά, είναι η αναγνώριση που έχουμε από τους αντιπάλους. Είναι το γεμάτο γήπεδο και η αναγνώριση ενός από τους πιο μπασκετικούς λαούς, όπως σαν αυτός του ΑΡΗ. Μέσα από την ενέργεια στην άμυνα, προσπαθείς να κυριαρχήσεις στο παρκέ και να χτίσεις για την επίθεση”.

Για την στήριξη του κόσμου: “Η αφοσίωση του κόσμου του ΑΡΗ, είναι κάτι που δεν το έχω ξαναδεί. Είναι ιδιαίτερο να είσαι Αρειανός… Ξέρω πως όσο άσχημα και να πάει μια κατάσταση το σαββατοκύριακο, την Δευτέρα πάλι όλοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν. Μας βοηθάει πολύ ο κόσμος, ακόμη και στο ότι στην Ιταλία θα έχουμε 300-400 φιλάθλους, αυτό μας βοηθάει στην ένταξη των παιδιών στην ομάδα. Όταν νιώσουν το Παλέ, πλέον παίρνουν φτερά στα πόδια… Δεσμευόμαστε και φέτος, πως θα φτιάξουμε μια ομάδα που θα παλεύει σε κάθε κατοχή. Κάθε ματς θα είναι και φέτος γιορτή. Ολοι, μας έχουν μιλήσει για την εικόνα του Παλέ και γι’ αυτό είμαστε πολύ ευχαριστημένοι”.

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

Προτεινόμενα Άρθρα