Διπλή έρευνα της FIFA για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της ισραηλινής ομοσπονδίας

από AllAboutARIS

Η FIFA αρνήθηκε εχθές (3/10) να αποφασίσει άμεσα για το αίτημα αποκλεισμού της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από την Παλαιστινιακή Ομοσπονδία, λίγες ημέρες πριν την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Παράλληλα, από τον παγκόσμιο οργανισμό ποδοσφαίρου, διευκρινίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου ότι αρχίζει δύο έρευνες που θα οδηγήσουν σε μία απόφαση.

Η μία θα αφορά την κατηγορία για «διάκριση» που άσκησε η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία και η άλλη σχετικά με την «συμμετοχή σε ισραηλινές διοργανώσεις ισραηλινών ποδοσφαιρικών ομάδων που φέρονται να έχουν έδρα στο παλαιστινιακό έδαφος», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για συλλόγους, που αγωνίζονται στην Δυτική Όχθη, σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς.

Κατά την διάρκεια του 74ου Συνεδρίου της FIFA τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τις κυρώσεις που ζήτησε η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία (PFA) κατά της Ισραηλινής ομολόγου της (IFA).

Το Συμβούλιο της FIFA, που συνήλθε την Πέμπτη, ενέκρινε τελικά τα συμπεράσματα μιας ανεξάρτητης νομικής έκθεσης αξιολόγησης, που είχαν ζητήσει οι Παλαιστίνιοι.

«Το Συμβούλιο της FIFA έχει επιδείξει την δέουσα επιμέλεια σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα και, με βάση μια ενδελεχή αξιολόγηση, ακολουθήσαμε τις συμβουλές ανεξάρτητων ειδικών», εξήγησε ο πρόεδρος της FIFA, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

«Η βία που μαίνεται αυτήν την στιγμή στην περιοχή επιβεβαιώνει ότι, πάνω από όλα, και όπως υποδείχθηκε στο 74ο Συνέδριο της FIFA, χρειαζόμαστε ειρήνη», πρόσθεσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Ενώ παραμένουμε εξαιρετικά σοκαρισμένοι από αυτό που συμβαίνει και οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που υποφέρουν, προτρέπουμε όλα τα μέρη να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην περιοχή με άμεση ισχύ», συνέχισε.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου της Μπανγκόκ τον Μάιο, ο πρόεδρος της PFA, Τζιμπρίλ Ρατζιούμπ, προέτρεψε την FIFA «να σταθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας» ψηφίζοντας υπέρ του άμεσου αποκλεισμού της IFA και παραπέμποντας πολλά από τα μέλη της στην πειθαρχική επιτροπή.

Σε απάντηση, ο πρόεδρος της IFA, Σίνο Μοσέ Ζουάρες, κατήγγειλε μια «κυνική προσπάθεια» να «βλάψει το ισραηλινό ποδόσφαιρο», βασιζόμενος σύμφωνα με τον ίδιο «σε λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό».

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Πέμπτης για την αναβολή της απόφασης της FIFA, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι η έρευνα εγκρίθηκε ομόφωνα από όλο το συμβούλιο της FIFA. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτό το δίκαιο θέμα και θα κρατάμε τα δικαιώματά μας».

Προτεινόμενα Άρθρα