Καστρίτης: “Δεν μου αρέσει η ανθρωποφαγία – Πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι” (vid)

από Γιώργος Γκάτος

Στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα και όχι πανικός, στάθηκε ο Γιάννης Καστρίτης μετά την ήττα από την Χάποελ Ιερουσαλήμ. Ο Έλληνας κόουτς είπε: “Στο τελευταίο μέρος του αγώνα, η Χάποελ άξιζε την νίκη. Ξέραμε τι ομάδα θα αντιμετωπίζαμε. Η Χάποελ διαθέτει ποιότητα, παίκτες με ταλέντο και με ένα βαθύ ρόστερ. Εμείς είχαμε προβλήματα με τραυματισμούς. Στο πρώτο δεκάλεπτο κάναμε καλή προσπάθεια. Μετά κουραστήκαμε, αυτό ήταν φανερό. Είχαμε πρόβλημα με τα φάουλ και έτσι δεν είχαμε επιλογές στο ροτέισον. Οι περισσότερες παίκτες μας έμειναν στο γήπεδο περισσότερα λεπτά από όσο θα έπρεπε και έτσι τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, δεν είχαμε σωστή προσέγγιση. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Χάποελ με την εμπειρία που έχει και έτσι προέκυψε το τελικό αποτέλεσμα”.

Για την κατάσταση κάποιων παικτών που δεν έχουν δώσει τα αναμενόμενα και τις αντιδράσεις του στο ματς: “Δεν υπάρχει περίπτωση να πω κάτι αρνητικό για οποιονδήποτε παίκτη μου. Οι έντονες αντιδράσεις μου, είναι γιατί λειτουργώ με συναίσθημα κάθε παιχνίδι, δεν σημαίνει ότι έχει να κάνει κατ’ ανάγκη με τους παίκτες αυτό. Πιστέψτε με… Οι παίκτες είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν να χάνουν, είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν να μην παίζουν καλά, είναι οι πρώτοι που στενοχωριούνται. Βλέπω πόσο πολύ κάθε μέρα έρχονται και θέλουν να παλέψουν και το ότι θέλουν να επανέλθουν. Είμαι μαζί τους… Οποιος φοράει την φανέλα του ΑΡΗ, είμαστε μαζί του. Τους υποστηρίζουμε, μας υποστηρίζουν. Είμαστε μια οικογένεια, στα εύκολα και στα δύσκολα. Αυτός είναι ο τρόπος να περάσουμε μια δύσκολη περίοδο, όπως διανύουμε αυτή την στιγμή. Το σημαντικότερο είναι να ξέρουμε ποιοι είμαστε και που πατάμε. Να έχουμε εικόνα και του αντιπάλου μας… Είμαστε όλοι μαζί και κάθε μέρα δουλεύουμε. Δεν υπάρχει μέρα που τεμπελιάζουμε και να μην δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Αλλες φορές μπορούμε να τα καταφέρουμε, άλλες όχι. Για μένα, το σημαντικό είναι η προσπάθεια. Ακούω όλη την ώρα, ‘διώξτον αυτόν, άλλαξε τον’. Παιδιά, αυτό είναι πολύ μακριά από η φιλοσοφία μας. Οι πραγματικές οικογένειες και οι πραγματικές ομάδες, φαίνονται στα δύσκολα. Αν λοιπόν θεωρούμε δύσκολες κάποιες ήττες από τον Ολυμπιακό, από την Τουρκ Τέλεκομ, από τον Παναθηναϊκό και τη Χάποελ, στο ξεκίνημα μιας χρονιάς που δεν έχουμε κάνει καν προετοιμασία και όλοι ξέρετε πόσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε, τότε λοιπόν εμείς θα μείνουμε ενωμένοι, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, με μεγάλη πίστη πως στο τέλος θα είμαστε όπως πρέπει”.

Συνεχίζοντας, τόνισε για το πρόβλημα στην ρακέτα και τις συνεργασίες που υπήρχαν πέρυσι στο “ζωγραφιστό”: “Είναι εντελώς διαφορετικές χρονιές και εντελώς διαφορετικές ομάδες. Αυτή την στιγμή θα πρέπει να μιλήσω προπονητικά και να απαντήσω τακτικά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Αν όλοι βλέπετε κάτι που είναι οφθαλμοφανές, τότε εμείς βλέπουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Είμαστε οι πρώτοι με την διοίκηση, που δεν έχουμε σταματήσει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουμε την ομάδα και τους παίκτες. Εμένα δεν μου αρέσει αυτό που γίνεται απέναντι στα παιδιά και απέναντι στην ομάδα. Ολοι μπορούμε να καταλάβουμε αν είμαστε στο επίπεδο που πρέπει ή όχι, αλλά αυτή η ανθρωποφαγία αυτή την στιγμή, δεν μου αρέσει, είμαι αντίθετος και είμαι απέναντι… Είμαι μαζί με τους παίκτες μου”.

Για το τι μπορεί να βελτιωθεί στο εξής και τις πιθανές αλλαγές: “Δεν είναι εδώ ο χώρος που θα αναλύσω το πώς θα βελτιωθεί η ομάδα σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό. Αν πω ότι είμαστε στην αρχή της σεζόν, με 10 νέους παίκτες, ότι δεν έχουμε κάνει προετοιμασία, πως έχουμε προβλήματα συνεχώς τραυματισμών και όχι μόνο, θα είναι κάτι που το ακούτε εσείς και ο κόσμος για πρώτη φορά; Απαντώ ο ίδιος, όχι… Αν πω ότι δεν έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε με την διοίκηση να βρούμε λύση για να ενισχύσουμε την ομάδα, θα είναι η πρώτη φορά που το λέω και το ακούει ο κόσμος; Φαντάζομαι, όχι… Οπότε αυτή την στιγμή πρέπει να πω πάλι τα ίδια πράγματα”.

Για το τι μπορεί να αλλάξει πρακτικά με τις προσθήκες που θα γίνουν: “Δεν θα κάνω προπονητική συζήτηση και τακτική στην συνέντευξη Τύπου, σε πράγματα που αφορούν τους παίκτες μου και την ομάδα μου. Η ερώτηση είναι αν αλλάξω πλέι μέικερ και φέρω ψηλό; Οποιαδήποτε ομάδα πάνω στον πλανήτη, για να είναι όπως πρέπει στο γήπεδο, θα πρέπει το σύνολο των παικτών να προπονούνται όλοι μαζί. Για εμάς αυτό δεν έχει συμβεί ούτε στο 10%. Αντιλαμβάνομαι πως έχουν ξεκινήσει οι επίσημες υποχρεώσεις αλλά παρ’ όλα αυτά είμαι ο προπονητής της ομάδας, είμαι ο υπεύθυνος γι’ αυτή την ομάδα και είμαι εγώ εδώ για να δώσω την λύση. Η λύση δεν είναι πανικός, ούτε μαγικό ραβδάκι. Τουλάχιστον, αυτό που έχω εγώ στο μυαλό μου. Η λύση είναι να είμαστε όλοι μαζί και να προπονηθούμε. Δεν νομίζω πως η ομάδα δεν έχει δείξει κάποια καλά σημάδια. Εγώ στη Λιθουανία, την ομάδα την είδα πως πήγε και έπαιξε… Ως επί το πλείστον, ήμασταν υγιείς και δουλεύαμε. Από εκεί και πέρα, όλοι ξέρατε τις απουσίες μας και πόσο δύσκολο ήταν το παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό και το τι έκανε ο Ολυμπιακός χθες, απέναντι στην Αρμάνι, αλλά και πόσο δύσκολη ήταν η διαχείριση και το ροτέισον σήμερα, λόγω της κούρασης… Εγώ είμαι εδώ για να είμαι ήρεμος και να βρω λύσεις. Και μαζί με την διοίκηση, αυτό κάνουμε. Έχουμε μεγάλη πίστη. Εγώ ξέρω πόσο στενοχωριούνται οι παίκτες. Το αν είμαστε όλοι στο επίπεδο που πρέπει ή όχι, είναι δική μου ευθύνη. Δεν φταίνε τα παιδιά. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν για να είναι εδώ”.

Για το θέμα της ετοιμότητας: “Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί κάθε μέρα προκύπτει και κάτι καινούριο. Είχα μια συγκεκριμένη ομάδα στα χέρια μου στη Λιθουανία και έχω μια εντελώς ομάδα τώρα. Και σε έμψυχο δυναμικό, σε παρόντες, αλλά και σε παιδιά υγιείς ή τραυματίες. Εχω πει πως τον Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη θα είναι έτοιμη η ομάδα, υπό νορμάλ συνθήκες. Το φυσιολογικό για μια ομάδα είναι από την στιγμή που όλη θα είναι μαζί, να καταφέρει για 2-3 εβδομάδες να δουλέψει και να μπουν κάποια πράγματα στο παρκέ. Αλλά πέρα από αυτό, το πιο σημαντικό είναι να μείνουμε όλοι ενωμένοι, όλοι αγαπημένοι. Να μην υπάρχει απογοήτευση, να μην χωριζόμαστε. Να πιστεύουμε ο ένας στον άλλον, ότι στις δύσκολες στιγμές έχουμε ανθρώπους που μπορούμε να στηριχτούμε. Αυτή είναι η βάση στην οποία μπορείς να χτίσεις”.

Προτεινόμενα Άρθρα