Ετσι ξεκίνησαν όλα…

από AllAboutARIS

Η μετάβαση από τον ΑΡΗ των λίγων, σε αυτόν της Λαϊκής Βάσης

Των Μάνου Χατζάκη, Νίκου Παπαδόπουλου

Επίσημα η ιστορία της Κοινωνίας Μελών ΑΡΗ, ξεκινάει sτις 25 Φεβρουαρίου, του 2006. Όταν η τότε Λέσχη, παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα στον κόσμο του ΑΡΗ και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, ως ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, για τα δεδομένα της χώρας. Πριν όμως από την ίδρυση, υπήρξε η γέννηση της ιδέας. Μια ιδέα, που έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι τον Ιούλιο του 2004.

Εκείνη τη δύσκολη περίοδο για το ποδοσφαιρικό τμήμα, ο ΑΡΗΣ κέρδιζε μια μεγάλη “μάχη” στις δικαστικές αίθουσες, καθώς κατάφερε να υπαχθεί στο άρθρο 44. Ρύθμιση, μέσω της οποίας απαλλάχθηκε από δυσβάσταχτο χρέος, το οποίο άγγιζε τα 15 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές τις οποίες είχε στην κατοχή του ο Δημήτρης Κοντομηνάς, πέρασαν σε εννέα φυσικά πρόσωπα. Και τότε γεννήθηκε η ιδέα της Λαϊκής Βάσης, δηλαδή η μετάβαση από τον ΑΡΗ των λίγων, σε εκείνων των πολλών, μέσω ενός μη κερδοσκοπικού Φορέα, στον οποίο θα μεταβιβάζονται και οι μετοχές των εννέα κατόχων.

Ο Φορέας αυτός ήταν η Λέσχη Φίλων ΑΡΗ, βασισμένος σε ευρωπαϊκό μοντέλο διοίκησης, η υλοποίηση του οποίου ήρθε 1,5 χρόνο αργότερα.

Η ιδρυτική διακήρυξη, ανέφερε:  “(1) Ιδρύεται με έδρα τη Θεσσαλονίκη σωματείο με την επωνυμία «ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΑΡΗ». 2) ΣΚΟΠΟΣ του σωματείου είναι: α) η προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, β) η διάδοση της ιστορίας και της συνεισφοράς του ΑΡΗ στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, γ) η ενδυνάμωση των δεσμών της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΡΗ – φιλάθλων – τοπικής κοινωνίας, δ) η ανάπτυξη του εθελοντισμού και ε) η δημιουργία ομάδων εργασίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ”.

Τέσσερις μήνες πιο μετά, στις 16 Ιουνίου του  2006, η ΚΜΑ απέκτησε και νομική υπόσταση, με την με την υπ` αριθμό 15716/06 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (εκούσια δικαιοδοσία) και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Αναγνωρισμένων Σωματείων με αριθμό ΑΜ 8049″. Παράλληλα, στον Φορέα εκχωρήθηκε από τους εννέα βασικούς μετόχους της ομάδας το δικαίωμα εκπροσώπησής τους στις Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου, με αποτέλεσμα να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου, που αντιπροσώπευε το 83% του διοικητικού συμβουλίου. 

Πρώτος πρόεδρος  της ΚΜΑ ήταν ο γνωστός νομικός, Νικόλαος Βαλεργάκης, ενώ πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος -ο τότε πρόεδρος του ΑΣ- Νίκος Παπαδόπουλος.

Προτεινόμενα Άρθρα