Ένοχοι, αλλά ελεύθεροι με αναστολή!

από AllAboutARIS

Η πολύκροτη -πρώτη χρονικά- δίκη για τα «στημένα» έλαβε τέλος, μετά από δυόμιση μήνες, με τις αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που στην ουσία αφήνουν ελεύθερους και τους πέντε καταδικασθέντες!

 Η πολύκροτη -πρώτη χρονικά- δίκη για τα «στημένα» έλαβε τέλος, μετά από δυόμιση μήνες, με τις αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που στην ουσία αφήνουν ελεύθερους και τους πέντε καταδικασθέντες!

Ο Μάκης Ψωμιάδης, γύρω από τον οποίο κινήθηκαν τα πάντα τους τελευταίους μήνες στις δικαστικές αίθουσες, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα εκβίασης κατ` επάγγελμα και συνήθεια και για δωροδοκία-δωροληψία στα παιχνίδια για ματς Καβάλα – Αγροτικός Αστέρας, Αναγέννηση Καρδίτσας – Καβάλα και Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα.

Για τα παραπάνω κακουργήματα, η εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη εννέα ετών, αλλά τελικά η ποινή, ως απόφαση του δικαστηρίου, «έπεσε» στα 4,5 χρόνια με αναστολή. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ και της Καβάλας έχει εκτίσει αυτά τα χρόνια (λόγω προφυλάκισης και μεροκάματων που έχει κάνει στη φυλακή) και σήμερα θα έμενε ελεύθερος αν δεν ήταν προφυλακιστέος για την υπόθεση της ΑΕΚ!

Οι αποφάσεις για ένοχους – αθώους

Ο Θωμάς Μητρόπουλος, ως πρόεδρος του Ηλυσιακού, κρίθηκε αθώος για παράνομο στοιχηματισμό, αλλά ένοχος για δωροδοκία-δωροληψία στα παιχνίδια Ηλυσιακός – Εθνικός, Ηλυσιακός – Αγροτικός Αστέρας και Ολυμπιακός Βόλου – Ηλυσιακός.

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι Κωνσταντίνος Ριαβόγλου (δωροληψία και δωροδοκία κατ` εξακολούθηση στα ματς Καβάλα – Αγροτικός Αστέρας, Ηλυσιακός – Αγροτικός Αστέρας και Αγροτικός – Καβάλα και παράνομο στοιχηματισμό στο παιχνίδι Αγροτικός Αστέρας – Διαγόρας), Διονύσης Κωτούλας (δωροδοκία με στόχο την αλλοίωση αποτελέσματος για το Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα), Περικλής Αμανατίδης (δωροδοκία με στόχο την αλλοίωση αποτελέσματος για το Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα).

Από την άλλη, αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Χριστοβασίλης, Σταύρος Ψωμιάδης, Βαγγέλης Αγγελής, Δημήτρης Δημητρίου, Γιώργος Χαβενετίδης, Γιάννης Παπακώστας.

Κουβέντα για τα ελαφρυντικά

Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, αλλά η εισαγγελέας πρότεινε να μην γίνει δεκτό κανένα ελαφρυντικό για τον Μάκη Ψωμιάδη και τον Θώμα Μητρόπουλο, χαρακτηρίζοντας τον δεύτερο «σκοτεινή φυσιογνωμία της παρούσας διαδικασίας» και επικαλέστηκε τον Αλέξη Κούγια που τον είχε αποκαλέσει «νονό του ποδοσφαίρου».

«Έχει συνεχώς παραβατική συμπεριφορά και καταδίκες από το 1981 και μετά», πρόσθεσε η Βιργινία Σακελλαροπούλου για τον Μητρόπουλο, ενώ για τον Ψωμιάδη είπε: «Έχει λερωμένο ποινικό μητρώο και αφού είναι υπό κράτηση δεν πρέπει να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό».

Οι συνήγοροι των δύο έγιναν… έξαλλοι, με τον Αντωνιάδη (δικηγόρος του Μητρόπουλου) να λέει: «Έπρεπε να υπάρχει μία καταδίκη. Θα ανοίξουν σαμπάνιες οι στοιχηματικές εταιρείες. Έχετε αναγάγει σε επίκουρο εισαγγελέα τον ψευδομάρτυρα Κούγια. Από πού προκύπτει πως είναι σκοτεινή προσωπικότητα ο Θωμάς Μητρόπουλος;»

Επίσης, η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά σε Κωτούλα, Ριαβόγλου και Αμανατίδη

Οι προτάσεις της εισαγγελέα

Για τον Ψωμιάδη: 5 χρόνια για απόπειρα εκβίασης, 3 χρόνια και 30.000 για δωροδοκία, 1 χρόνο και 10.000 για δωροληψία

* Θα αφαιρεθεί ο χρόνος προφυλάκισής του σε Σκόπια-Ελλάδα (σχεδόν δύο χρόνια)

Για τον Ριαβόγλου: 3 χρόνια και 30.000 για δωροδοκία, 3 χρόνια και 30.000 για δωροληψία και 2 χρόνια για παράπονο στοίχημα

Για τον Μητρόπουλο: 3 χρόνια και 30.000 για δωροδοκία

Για τους Κωτούλα και Αμανατίδη: 1 χρόνο

Η εισαγγελέας αφαίρεσε τα ελαφρυντικά για Ψωμιάδη, Μητρόπουλο, ενώ διατηρούνται στους άλλους τρεις.

Επίσης, ζήτησε να σταλεί αντίγραφο της παρούσας υπόθεσης στην εισαγγελέα πρωτοδικών για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες ποδοσφαιριστών που εμπλέκονται στις αναμετρήσεις για τις οποίες καταδικάστηκαν οι πέντε.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο συνήγορος του Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννης Ηρειώτης ζήτησε μεγαλύτερη επιείκεια και σχολίασε: «Το κράτος εξετέθη καθώς κατέπεσε η κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης». Και εξέφρασε την βεβαιότητα πως ο πελάτης του θα αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό.

Ο συνήγορος του Θωμά Μητρόπουλου, Νίκος Αντωνιάδης, σχολιάζοντας ειρωνικά, πρότεινε… «με σεβασμό στον εαυτό μου και στο δικαστήριο, να του επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης».

Οι τελικές ποινές

Ψωμιάδης: Φυλάκιση 4,5 έτη και 35.000 πρόστιμο με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση

Ριαβόγλου: 4,5 χρόνια και 40.000 με αναστολή

Θωμάς: 3 χρόνια και 30.000 με αναστολή

Κωτούλας: 2 χρόνια με αναστολή

Αμανατίδης: 2 χρόνια με αναστολή

Προτεινόμενα Άρθρα