Ο εκτός παρκέ αγώνας είναι (και φέτος) “τελικός”

από Αντώνης Γκάτζιος

Η σεζόν τελείωσε πριν από 20 μέρες για τον ΑΡΗ, όμως ο αγώνας δρόμου για την «επόμενη μέρα» είχε ξεκινήσει πριν από το τελευταίο τζάμπολ.

Για ακόμα μία φορά ο ΑΡΗΣ ξεκινά την pre season του με το… παρκέ να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Οι πολλές «ανοιχτές πληγές» του παρελθόντος και η επίσπευση των διαδικαστικών θεμάτων για τη συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα, δεν αφήνει ούτε μέρα για χαλάρωση.

Όταν χρωστάς… παντού, σε μία εποχή χωρίς έσοδα και αγώνες, ο πρώτος στόχος είναι να ιεραρχήσεις τις υποχρεώσεις σου. Φέτος, μετά την απόφαση των ΚΑΕ, το πιστοποιητικό συμμετοχής ουσιαστικά εξαρτάται από την επιτροπή του ΕΣΑΚΕ. Και πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου να έχουν διευθετηθεί τα πάντα. Πώς μεταφράζεται αυτό;

1) Μετά από μία απόφαση που σηκώνει πολλή συζήτηση για την εποχή που εφαρμόζεται, χωρίς κόσμο στα γήπεδα και με τον Covid να έχει λυγίσει και οικονομικά άπαντες, οι ομάδες πρέπει να ανοίξουν νέα εγγυητική 80.000 ευρώ. Η κατάθεση των χρημάτων θα είναι άμεση και οι ΚΑΕ θα μπορούν να τα αποδεσμεύσουν, ήτοι να τα χρησιμοποιήσουν, τον προσεχή Οκτώβριο.

2) Ο ΑΡΗΣ έχει σε εκκρεμότητα και το θέμα της… πρώτης εγγυητικής, την κατάπτωση της οποίας προσπαθεί να αποφύγει. Για τις 25 Μαΐου έχει οριστεί η νέα συζήτηση του θέματος στην ΕΕΑ και η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στο να βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους πιστωτές που εκπροσωπεί ο Νίκος Πετράτος. Σε περίπτωση κατάπτωσης, η ΚΑΕ θα αναγκαστεί να δώσει άμεσα άλλες 60.000 ευρώ, ενώ για το ίδιο θέμα έχει ήδη δώσει 120.000 σε 1.5 χρόνο!

3) Οι συμφωνίες με τους παίκτες της φετινής σεζόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το πιστοποιητικό. Αυτό είναι ένα θέμα που έχει προχωρήσει και αναμένεται να τελειώσει πολύ σύντομα.

4) Επίσης απαραίτητες είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η ΚΑΕ έχει εξασφαλίσει τη φορολογική και μέσα στο προσεχές διάστημα θα διευθετηθεί και το θέμα της ασφαλιστικής. Επίσης σεβαστό ποσό βγαίνει από το ταμείο για τις ενημερότητες.

‘Όπως γίνεται κατανοητό, μόνο για το πιστοποιητικό, ο ΑΡΗΣ χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 150.000 ευρώ, το οποίο όλοι εύχονται να μην ξεπεράσει τις 200.000, εννοώντας την υπάρχουσα εγγυητική. Χρονικά σαφώς προέχει ο πλήρης φάκελος, για να έχουν… νόημα οι επόμενες κινήσεις.

Ban: Η δυσπιστία των πιστωτών

Το θέμα που έπεται είναι αυτό των ban από τη ΦΙΜΠΑ. Μία υπόθεση εξ ορισμού δύσκολη, αφού οι πιστωτές έχουν ξεγελαστεί στο παρελθόν, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο του 2019, όταν έβαλαν τις υπογραφές τους για την άρση της τιμωρίας και πέραν της προκαταβολής δεν πήραν ευρώ! Ο ΑΡΗΣ δεν ασχολήθηκε καν με το πώς θα δώσει τις επόμενες δόσεις και τα ban άρχισαν να επανέρχονται από τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, λίγο πριν ο Δημήτρης Γουλιέλμος αποχαιρετήσει.

Η δυσπιστία, αλλά και η έλλειψη (πιο σωστά η εξάντληση) υπομονής των πιστωτών κάνει πιο δύσκολο το έργο του ΑΡΗ. Στις συζητήσεις που γίνονται με τους παίκτες που έχουν λαμβάνειν εξαψήφια νούμερα ευρώ, οι τελευταίοι ζητούν μεγάλο ποσό ως προκαταβολή και εγγυημένα τα υπόλοιπα χρήματα. Με κάποιους έχει βρεθεί σημείο επαφής, όμως είναι εύλογο ότι ζητείται «ζεστό» χρήμα για να αποτυπωθούν οι συμφωνίες στο χαρτί. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες που έχουν λαμβάνειν λιγότερα χρήματα και θα εξοφληθούν εφάπαξ, όπως ο Ουίλ Κάμινγκς και ο Κάιλ Ουίβερ.

Το θέμα των ban είναι ζωτικής σημασίας, αφού ο ΑΡΗΣ είναι δύσκολο να αντέξει, αγωνιστικά, για ακόμα μία χρονιά με περιορισμούς, την ώρα που οι υπόλοιπες (και χωρίς χρέη) ομάδες θα έχουν μεγαλύτερη «άπλα» στο μπάτζετ τους λόγω του στοιχήματος.

Όπως γίνεται κατανοητό, το ζητούμενο για τον ΑΡΗ είναι να βρεθούν χρήματα άμεσα, για να προχωρήσουν τα θέματα που «καίνε» και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι «ανάσες» θα είναι περισσότερες (στοίχημα, καλώς εχόντων των πραγμάτων επιστροφή του κόσμου, αποδέσμευση των 80.000 της δεύτερης εγγυητικής), όμως αυτό που «καίει» είναι το «τώρα». Οι επαφές συνεχίζονται, και για την εξεύρεση χορηγιών, που θα δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα.

Είναι επίσης ξεκάθαρο με βάση τα παραπάνω, ότι για το αγωνιστικό θέμα δεν έχει προχωρήσει κάτι. Το πρώτο θέμα που (πρέπει και) θα ξεκαθαρίσει είναι αυτό του προπονητή, στο οποίο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη επί του παρόντος και είναι συνδεδεμένο εύλογα και με την υπόθεση των ban.

Προτεινόμενα Άρθρα