Φανταστείτε το 3-5-2 με κανονική ενδεκάδα….

από Γιάννης Παντελίδης

Ο Άλαν Πάρντιου το είχε προαναγγείλει ουσιαστικά στη συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικές ημέρες. Θα ήταν πραγματικά έκπληξη αν δεν βλέπαμε χθες τον ΑΡΗ να παίζει με 3-5-2. Ο Άγγλος τεχνικός θεωρεί πως έχει τους ποδοσφαιριστές για να το κάνει, το δούλεψε στις προπονήσεις, θέλει να το προσθέσει στο ρεπερτόριό του και αποφάσισε να το παρουσιάσει στο φιλικό με την Μακάμπι Χάιφα.

Ας λάβουμε υπόψη μας, ότι ο αντίπαλος είναι μία ομάδα υψηλής ποιότητας, με συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, που χθες έπαιξε με την «καλή» ενδεκάδα στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης.

Τι είδαμε λοιπόν από τον ΑΡΗ; Σε γενικές γραμμές η ομάδα ανταποκρίθηκε στις συνθήκες και τα δεδομένα του αγώνα. Η επιλογή του Άλαν Πάρντιου για αλλαγή σχηματισμού, προφανώς κι έκρυβε ρίσκο, αλλά παράλληλα έδειξε την εμπιστοσύνη του στο υλικό που διαθέτει. Ότι δηλαδή θα μπορέσουν οι παίκτες να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες μιας δοκιμής ενός νέου σχηματισμού.

Θα λέγαμε ότι το σύνολο έδειξε καλά επίπεδα προσαρμοστικότητας. Αν εξαιρεθούν κάποια αμυντικά ζητηματάκια, τα οποία ωστόσο κι αλλιώς να έπαιζε ο ΑΡΗΣ πάλι θα τα είχε, σαν πρώτο δείγμα γραφής, μπορεί να πει κανείς ότι η εικόνα ήταν αρκετά καλή, σε σημείο μάλιστα, που πλέον θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι αυτό το πλάνο θα το ξαναδούμε φέτος. Από την αρχή ενός αγώνα; Κατά τη διάρκειά του; Θα δείξει.

Αναλύσεις επί αναλύσεων, πολλές φορές κουράζουν. Εγώ θα ήθελα να σας πάω κάπου άλλου. Σκεφτείτε έναν ΑΡΗ με 3-5-2, αλλά και την «κανονική» ενδεκάδα του. Προφανώς και δεν υποτιμώ την αξία κανενός ποδοσφαιριστή της ομάδας. Ίσα-ίσα το αντίθετο, απλά θέλω να καταδείξω τι μπορούμε να περιμένουμε βλέποντας το χθεσινό πλάνο, με τους παίκτες, που θεωρητικά, έχουν τον πρώτο λόγο για την ενδεκάδα.

Για παράδειγμα, δεξί μπακ χαφ τον Καμάτσο και μάλιστα από την αρχή αμφιβάλλω αν θα τον ξαναδούμε. Έλα όμως που ο Πάρντιου δεν είχε χθες ούτε τον Οντουμπάζιο, ούτε τον Εμπακατά, που προέρχονται από μικροεπεμβάσεις. Το ακόμη πιο… σοβαρό όμως είναι στα χαφ. Χθες είδαμε το τρίγωνο Νταμπό, ένα κλικ πιο πίσω και τους Ροντρίγκεζ-Ματέο Γκαρσία στον άξονα επίσης, ως εσωτερικούς μέσους. Λογικά όμως από αυτή την τριάδα μόνο ο Ματέο μένει. Διότι για τις άλλες δύο θέσεις, ξεκάθαρα φαβορί είναι ο Ετέμπο και ο χαφ που θα έρθει (Νταρίντα).

Επίσης, ο σχηματισμός που είδαμε χθες πάει «κουτί», ώστε να παίζουν μπροστά ο Λουίς Πάλμα με τον Γκρέι. Ο πρώτος περιφερειακά και ο δεύτερος μέσα στην περιοχή. Σαφώς και με το 3-5-2, ο Πάρντιου μπορεί να τους εκμεταλλευτεί και τους δύο. Όσο για την άμυνα, Μπράμπετς και Φαμπιάνο θα είναι εκεί, ο Πίρσμαν ως τρίτος στόπερ δεν ήταν άσχημος, αλλά κάποια στιγμή στην εξίσωση θα μπει και ο Ενκουλού.

Οφείλω, κλείνοντας βέβαια, να τονίσω το εξής. Πρώτον, εμείς σχέδια και πλάνα δεν κάνουμε. Βλέπουμε και κρίνουμε, όσο μπορούμε, αφού δεν είμαστε καθημερινά στις προπονήσεις. Δεύτερον, το 3-5-2, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δύσκολα να είναι το βασικό σχήμα του ΑΡΗ. Με 4-3-3 θα παίζει η ομάδα. Αλλά δεν είναι κακό να το έχουμε στα υπόψη…

Προτεινόμενα Άρθρα