Δυστυχώς φέτος Νίκο δεν έχεις Πρίφτη…

από AllAboutARIS

Ο Νοέμβριος έχει μπει για τα… καλά και η πρόσφατη ήττα από τον Π.Α.Ο.Κ. αποτέλεσε μία αφορμή για τον κόσμο του ΑΡΗ να ξεσπάσει σύμφωνα με όσα παρατήρησα στα social media, κατά του Νίκου Λάσκαρη για την εικόνα της ομάδας.

Το αγωνιστικό και το διοικητικό είναι δύο κομμάτια τα οποία είναι αλληλένδετα και η πορεία του ενός επηρεάζει την πορεία του άλλου. Στην περίπτωση του ΑΡΗ αυτό δείχνει να είναι «κανόνας» αλλά φέτος υπάρχει μία μικρή εξαίρεση.

Πάμε λίγο να ξεκινήσουμε από το αγωνιστικό. Ο ΑΡΗΣ πέρυσι με τον Δημήτρη Πρίφτη στον πάγκο του και έχοντας το τέταρτο μπάτζετ της Α1 και αυξημένο με την προηγούμενη χρονιά, είχε στην Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου ρεκόρ τρεις νίκες (Κόροιβο εκτός, Προμηθέα εκτός, Τρίκαλα εντός) και τρεις ήττες (Ρέθυμνο εκτός, Π.Α.Ο.Κ. εντός, Ολυμπιακό εντός). Στο Basketball Champions League είχε τέσσερις νίκες (Χέλιος εκτός, Μπάκεν εντός, Ναχαρίγια εκτός, Μπάνβιτ εντός) και μία ήττα (Νίμπουρκ εκτός).

Ο φετινός ΑΡΗΣ με ένα μπάτζετ που βρίσκεται μεταξύ 4ου και 5ου στην Α1 (κοντά τις 750.000 ευρώ) έχει δύο νίκες (Α.Ε.Κ. εντός, Λαύριο εκτός) και τρεις ήττες (Κόροιβο εκτός, Ολυμπιακό εντός, Π.Α.Ο.Κ. εκτός), ενώ στην Ευρώπη έχει δύο νίκες (Ζιέλονα Γκόρα εντός, Ναντέρ εντός) και τρεις ήττες (Νίμπουρκ εκτός, Βόννη εντός, Μπεσίκτας εκτός).

Όσον αφορά το Κύπελλο φέτος ο ΑΡΗΣ αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Ολυμπιακό εντός, ενώ πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή είχε προκριθεί στον ημιτελικό, όπου τον Γενάρη θα κέρδιζε την Α.Ε.Κ.

 

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι επιλογές των παικτών είναι καθαρά αποφάσεις των προπονητών. Στην περίπτωση Γιαννάκη υπάρχει φυσικά το ελαφρυντικό ότι τα οικονομικά προβλήματα δυσκόλεψαν την προσπάθεια στην αρχή της, αλλά ο κόουτς πήρε σχεδόν όλους τους παίκτες που ήθελε.

 

Δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση τις δύο ομάδες, ούτε τους δύο προπονητές. Το θέμα μου είναι το διοικητικό και το οικονομικό. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πέρυσι, περίπου αυτή την χρονική περίοδο και συνεχίστηκαν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Παίκτες έφυγαν και ήρθαν άλλοι με 1/10 συμβολαίου ή δεν ήρθαν και καθόλου παρά μόνο στα τελευταία 4-5 παιχνίδια της χρονιάς.

Πέρυσι ο Νίκος Λάσκαρης βλέποντας τα οικονομικά προβλήματα και γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση μέσα στην χρονιά, επέλεξε τον δρόμο της… αμφισβήτησης του προπονητή, βλέποντας ότι μερίδα του κόσμου συμφωνούσε μαζί του. Και συνέχισε να το κάνει αυτό από την αρχή ως το τέλος, είτε με δηλώσεις του τύπου «δεν είναι μπάσκετ αυτό που παίζει η ομάδα» είτε με φημολογία περί αποχώρησης του. Όταν φυσικά ο Πρίφτης έθεσε την παραίτηση του στην διάθεση της διοίκησης, ο Νίκος Λάσκαρης δεν την έκανε δεκτή. Όχι γιατί δεν θα έβρισκε άλλον προπονητή, αλλά γιατί πολύ απλά θα έχανε τον… σάκο του μποξ, που έτρωγε όλα τα χτυπήματα ακόμα και αυτά που ήταν για τον ιδιοκτήτη. Και όσο περνούσε ο καιρός, ο κόσμος… τσιμπούσε ακόμα περισσότερο και κοιτούσε τι κάνει ο Πρίφτης και όχι αν έχει όλη την βοήθεια που πρέπει, αν είναι πληρωμένοι οι παίκτες ή το άρθρο 99. Και έτσι βγήκε η χρονιά, με τον κόσμο να μην πιστεύει ότι έβγαινε δειλά δειλά προς τα έξω, ότι η ΚΑΕ ΑΡΗΣ έχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ γιατί πολύ απλά για όλα έφταιγε ο Πρίφτης. Ο Νίκος Λάσκαρης κατάλαβε ότι ο Πρίφτης δεν θα του δημιουργούσε πρόβλημα, το είχε δει και την πρώτη χρονιά με την περιβόητη «εμμονή» Πρίφτη να μην αλλάξει τον Τσούπκοβιτς, την στιγμή που ήταν γνωστό ότι είχε προτείνει παίκτες στην διοίκηση, η οποία δεν τους πήρε.

Έτσι βγήκε η χρονιά και κανείς δεν αναρωτήθηκε πως θα πληρωθούν οι παίκτες, αν υπάρχουν χρήματα για την επόμενη, τι γίνεται με το άρθρο 99.

Το καλοκαίρι ήρθε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο κόσμος ενθουσιάστηκε. «Για να έρχεται ο Γιαννάκης κάτι ξέρει» ήταν η συνηθισμένη απάντηση στην ερώτηση γιατί ήρθε ο «Δράκος» σε μία ομάδα με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ο Νίκος Λάσκαρης πέτυχε αυτό που ήθελε σε πρώτη φάση, να φέρει έναν προπονητή, μία οντότητα του ελληνικού μπάσκετ η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του ΑΡΗ και θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» μέχρι να βρει λύση στο οικονομικό πρόβλημα. Και δικαιώθηκε γιατί ο «Δράκος» από την πρώτη στιγμή, στην κοινή συνέντευξη τύπου/παρουσίασης του, βγήκε μπροστά και μίλησε για ενότητα, συσπείρωση, την δυναμική της ομάδας.

Το ρόστερ δημιουργήθηκε παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις, και η νίκη της πρεμιέρα της χρονιάς επί του Π.Α.Ο.Κ. έστρεψε την προσοχή από τον Νίκο Λάσκαρη στον Παναγιώτη Γιαννάκη και την ομάδα, τις δυνατότητες της και τους παίκτες της. Όμως αυτό που φάνηκε από τα πρώτα παιχνίδια, είναι πλέον μία σκληρή πραγματικότητα και έχει να κάνει με το αγωνιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΑΡΗΣ και το οποίο τον οδήγησε σε βαριές ήττες, σε μία αγωνιστική κρίση. Όμως τώρα ο Νίκος Λάσκαρης δεν μπορεί να κάνει ότι και πέρυσι. Δεν μπορεί να κριτικάρει τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ώστε να στρέψει την προσοχή στο αγωνιστικό όπως έγινε πέρυσι. Δεν μπορεί να πει τίποτα για το κακό θέαμα που προσφέρει η ομάδα και τις ήττες. Και έτσι η προσοχή στρέφεται πάνω του και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να του χρεώνονται ακόμα και ήττες, λες και έπαιζε αυτός μπάσκετ. Ο Λάσκαρης φταίει γιατί δεν παίζει ο Μοράντ, γιατί δεν σκοράρει ο Ουίβερ.

Αν φυσικά η ομάδα πήγαινε από νίκη σε νίκη, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Το ενδιαφέρον θα ήταν στο παρκέ και όχι αν πληρώθηκε το άρθρο 99, αν δικαιώθηκε ο Μαρμπλ ή αν ήρθαν χορηγοί.

Από την άλλη η κατάσταση έγινε δυσκολότερη για τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, μετά και την υπόθεση με τον Τούρκο επιχειρηματία, ένα ακόμα επικοινωνιακό λάθος του. Γιατί η υπόθεση έχει κολλήσει και από τις φωτογραφίες, τις χειραψίες και τις βόλτες στο Μουσείο, πήγαμε στο «δεν υπάρχει κάτι νεότερο» και καμία υπογραφή δεν έπεσε μέχρι στιγμής.

 

Πλέον ο Νίκος Λάσκαρης νιώθει ακόμα μεγαλύτερη πίεση για να βρει άμεσα λύση στο οικονομικό και να την ανακοινώσει στον κόσμο. Και αυτό γιατί σύντομα ίσως χρειαστούν χρήματα για αλλαγές στο αγωνιστικό.

Ο κόσμος θέλει απαντήσεις από τον Νίκο Λάσκαρη και όσο αυτός έχει επιλέξει να είναι εκτός… κάδρου, και κανείς άλλος να μην δίνει απαντήσεις από την διοίκηση (αυτή που υπολειτουργεί), η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη. Πρέπει να δώσει απαντήσεις για το οικονομικό, τις χορηγίες, τι θα κάνει για την απαγόρευση μεταγραφών που πλησιάζει και έχει περίπου έναν μήνα για να βρει λύση. Και τώρα πρέπει να δώσει αυτές τις απαντήσεις, δεν μπορεί να ρίξει αλλού τις ευθύνες.

 

Για το αγωνιστικό να πω ότι υπάρχει πρόβλημα, μιας και αρκετοί παίκτες δείχνουν να μην έχουν ξεκάθαρο ρόλο, να μην χρησιμοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε. Ο Γιαννάκης θα κληθεί σύντομα να πάρει αποφάσεις όσον αφορά το ρόστερ και να προσπαθήσει να διορθώσει τα «κακώς κείμενα». Είτε με αλλαγή παίκτη, είτε με προσθήκη. Το ότι δεν του βγήκαν κάποιες μεταγραφές είτε κάποιο πλάνο που είχε στο μυαλό του δεν είναι κακό. Αλλά θα είναι κακό να μην τις διορθώσει, αλλά πιστεύω ότι θα το κάνει. Η ομάδα θέλει πολύ δουλειά, γιατί το να έχεις την χειρότερη επίθεση στην Α1 δεν είναι ότι καλύτερο και σίγουρα δεν μπορεί να σε οδηγήσει πουθενά.

 

Υ.Γ.1: Για το θέμα των πρόσφατων πληρωμών όσον αφορά ΙΚΑ και Εφορία, ακούγονται πολλά νούμερα. Προσωπικά έμαθα για 150.000 ευρώ, άκουσα κάτι εξωπραγματικά ποσά τα οποία εμένα δεν μου βγαίνουν με τίποτα. Ζήτησα επίσημη ενημέρωση από την ΚΑΕ και δεν έλαβα απάντηση. Οπότε μένω στην δική μου πληροφόρηση, αν και πιστεύω ότι λόγω της κατάστασης η ΚΑΕ θα έπρεπε να «βγάλει προς τα έξω» ότι πληρώθηκε ένα μεγάλο ποσό στο άρθρο 99 για να κάνει καλό στην δική της αξιοπιστία. Δεν το κάνει όμως και αυτό είναι επικοινωνιακό λάθος. Εκτός και αν υπάρχει κάτι άλλο…

Υ.Γ.2: Υπάρχει ο Γιαννάκης του ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ο Γιαννάκης της Εθνικής Ελλάδος και ο Γιαννάκης τωρινός προπονητής του ΑΡΗ. Τρεις διαφορετικές εποχές, τρεις διαφορετικές καταστάσεις.

Υ.Γ.3: Σε μία ομάδα όλοι κερδίζουν και όλοι χάνουν. Κανείς λιγότερο, κανείς περισσότερο.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X