Ανακούφιση στο ποδόσφαιρο, εγρήγορση στο μπάσκετ

από ΑλανιΑΡΗΣ

O ποδοσφαιρικός ΑΡΗΣ επανήλθε στη φυσιολογική του θέση, στη Superleague, μαζί με ομάδες όπως ο Απόλλων Σμύρνης, η Λαμία, ο Παναιτωλικός, ο Λεβαδειακός.

Αυτό πετύχαμε ουσιαστικά, να αγωνιζόμαστε στην ίδια κατηγορία με τις παραπάνω ομάδες, δεν το υποτιμώ, απλώς το βάζω στη σωστή του διάσταση. Επανήλθε αφού προηγουμένως γνώρισε ατιμωτικές καταστάσεις, όπως η απώλεια της ανόδου από τη Γ’ Εθνική απέναντι στο Πανσερραϊκό, και η απώλεια της ανόδου από τη Β’ Εθνική απέναντι στη Λαμία και στον Απόλλων Σμύρνης.

Η άνοδος αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ανακούφιση ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Τίποτα άλλο. Ο ΑΡΗΣ είναι κολοσσιαίο μέγεθος. Οποιαδήποτε αντίδραση περαιτέρω, πανηγυρισμοί και τα τοιαύτα, μειώνουν την τεράστια αξία αυτού του Συλλόγου, η οποία ήδη έχει μειωθεί αρκετά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Και την ευθύνη για αυτό την έχουμε σχεδόν ακέραιη.

Για την αγνωστική κατάντια του ΑΡΗ από το 2012 και μετά υπάρχουν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού φυσικοί αυτουργοί, αλλά πάρα πολλοί ηθικοί αυτουργοί. Και όποιος επιθυμεί να αναμασά δικαιολογίες περί χρεών, κλεψιών, συμμοριών, διαχειριστών, κ.λπ., ας συνεχίζει να το κάνει. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Έγραψα αρκετές φορές για την καραμέλα των χρεών (http://www.allaboutaris.com/blog/alaniaris/92084/i-alitheia- na-legetai). Ο Πανιώνιος με σχεδόν ίδια χρέη με τον ΑΡΗ το 2012 παρέμεινε στην Superleague και έπαιξε στην Ευρώπη. Ο ΑΡΗΣ με μηδενικά χρέη έμεινε δυο χρονιές στη Γ’ Εθνική και δυο χρονιές στη Β’ Εθνική. Άλλαξε δυο καράβια παίκτες, δεν ξέρω πόσους προπονητές και τρεις-τέσσερις διοικήσεις. Αρα, κάτι άλλο έφταιγε και πρέπει να το εντοπίσουμε, για να μην το ξαναζήσουμε.

Για να ολοκληρώσω το χθες, την χρονιά που κλείνει, ως οπαδός του ΑΡΗ οφείλω ένα ευχαριστώ στον μετρημένο, εργατικό, υπομονετικό Δημήτρη Σπανό, ο οποίος σεβάστηκε το Σύλλογο. Δεν θα πω κουβέντα για τα αγωνιστικά. Ο ΑΡΗΣ ανέβηκε και ο προπονητής του, δίχως πολλές φανφάρες, μεγαλοστομίες, εγωκεντρισμούς, έκανε τη δουλειά του. Ευχαριστώ και τους παίκτες
που συνέδραμαν στην άνοδο. Για την αγωνιστική τους επιμονή και την εξωαγωνιστική τους υπομονή. Ευχαριστώ και τον Παύλο Μυροφορίδη που σε μια δύσκολη χρονιά κράτησε τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, κράτησε ενωμένη και προσηλωμένη την ομάδα παρά τα πολλά προβλήματα (όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολύ σημαντικά καθημερινότητας, τα οποία άλλωστε εμμέσως υπαινίχθηκε ο Χρήστος Μπούρμπος στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα με τον Καραϊσκάκη https://www.youtube.com/watch?v=MPxknGJpWf0).

Το αύριο του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ ετούτη την ώρα είναι πρόκληση. Ουσιαστικά θα διαμορφωθεί από το μηδέν. Η επόμενη χρονιά αναμένεται περίπλοκη. Το αγωνιστικό είναι από μόνο του ένα θέμα. Αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά, εξίσου σημαντικά, που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Δεν είναι το ρόστερ που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της αγωνιστικής επιτυχίας, τουλάχιστον όχι μόνο αυτό. Αν ρωτούσε κάποιος έναν φίλαθλο του ΑΡΗ, ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρό του, ποια ομάδα του ΑΡΗ θα πετύχαινε την άνοδο από τη Football League, η ομάδα των (αφήνω έξω τους κοινούς παίκτες των δυο σεζόν) Μπράνα Ίλιτς,

Ραφίκ Τζεμπούρ, Πίτου Γκαρσία, Ραούλ Μπράβο, Σωκράτη Διούδη, Ανδρέα Τάτου, Νίκου Καράμπελα, Στάθη Ταυλαρίδη με προπονητή τον Νίκο Αναστόπουλο ή η ομάδα των Δημήτρη Διαμαντόπουλου, Γιάννη Πασά, Πασχάλη Κάσσου, Βαγγέλη Πλατέλλα, Λευτέρη Ινζτόγλου, Χουσεΐν Μουμίν, Αλέξανδρου Αναγνωστόπουλου, Μπράνισλαβ Νίκιτς και προπονητή τον Δημήτρη Σπανό, η απάντηση θα ήταν «Μήπως καλέ μου άνθρωπε να σου πάρει κανένας γιατρός την πίεση;». Κι όμως, επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι αριθμητική, δεν είναι πρόσθεση αλλά σύνθεση, η ομάδα που πέτυχε την εύκολη άνοδο ήταν η δεύτερη. Αυτά τα ολίγα, και τούδε και στο εξής θα ανοίξουμε μια κουβέντα για την επόμενη ημέρα στον ΑΡΗ που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει και μεθεπόμενη. Διότι ο πρόεδρος του ΑΡΗ, ο Θόδωρος Καρυπίδης, ελπίζω να αντιλαμβάνεται ότι ο ΑΡΗΣ δεν θα αντέξει την επόμενη χρονιά σε μάχες χαρακωμάτων και διασφάλιση της παραμονής την τελευταία ή την προτελευταία αγωνιστική. Αν αρχίσει με πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς που οδηγήσουν σε αγώνες επιβίωσης, ο ίδιος ο λαός του ΑΡΗ θα το κλείσει το μαγαζί, θα το βάλει λουκέτο πριν παιχτεί στα ζάρια η επιβίωσή του, και πολύ καλά θα κάνει εδώ που τα λέμε.

Άλλη ξευτίλα δεν θα την ανεχτεί, δεν τη σηκώνει ο εγωισμός μας. Καλύτερα να κλείσει το τμήμα, να μην υπάρχει, κι όταν βρεθεί κάποιος με όραμα, γνώσεις, διάθεση και οικονομική δυνατότητα, ας ξανανοίξει.

Το μυαλό όλων πλέον στο μπάσκετ. Στην αγνωστική σωτηρία. Καταρχήν στον αγώνα με τον Πανιώνιο. Η παρουσία όσων ψύχραιμων μπορούν να συνδράμουν με τη φωνή και τη διαρκή ενθάρρυνση είναι όχι απλώς απαραίτητη αλλά απαιτητή. Ξέρουμε τον τρόπο να γίνεται ο λαός του ΑΡΗ ο 6 ος ή 12 ος παίκτης. Η ομάδα έχει την ανάγκη μας, εμείς έχουμε ανάγκη τη σωτηρία ώστε να διασφαλιστεί ο χρόνος για την οργανωτική – οικονομική ανάταση του τμήματος.

Πρώτα ο Στηβ Γιατζόγλου, μετά ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο Πανιώνιος στράφηκε σε δυο προπονητές που έχουν περάσει από τον ΑΡΗ. Προφανώς η επιλογή δεν έχει να κάνει με προπονητικές ικανότητες αλλά με ανθρώπους που έχουν νιώσει την πίεση και την ατμόσφαιρα του Παλέ και μπορούν να τη διαχειριστούν και να προετοιμάσουν για αυτήν τους παίκτες τους.

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έχει συνδέσει το όνομά του με τον ΑΡΗ. Ως παίκτης και ως προπονητής. Ανέλαβε τον Πανιώνιο πριν τον αγώνα επιβίωσης με τον ΑΡΗ. Έρχεται δηλαδή με σκοπό να βάλει τον ΑΡΗ σε περιπέτειες. Ως επαγγελματίας προπονητής καλά κάνει και είμαι σίγουρος ότι κανείς στο Παλέ δεν θα ασχοληθεί μαζί του. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να είχε αναλάβει τον Πανιώνιο δυο ή ακόμη και μια αγνωστική πριν το μεταξύ μας παιχνίδι. Όχι όμως τώρα. Κάποια στιγμή ο σύλλογος πρέπει να πάψει να είναι μεγαλόψυχος και αφελής. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν θα προσπερνάμε τίποτα και ότι κάθε πράξη θα έχει συνέπειες. Οι
δεσμοί ΑΡΗ – Αλεξανδρή, σε ό,τι με αφορά, έχουν κοπεί πλέον. Ο άνθρωπος έρχεται για να σώσει τον Πανιώνιο σε βάρος του ΑΡΗ.

Και καλά κάνει, αφού αυτό αποφάσισε και αυτό επέλεξε ως επαγγελματίας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα είναι στο μέλλον ξανά
προσκεκλημένος σε μια επέτειο ή σε μια γιορτή του ΑΡΗ. Πρέπει για όλους να υπάρχει ένα τίμημα των πράξεων τους.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X