Το "χάνει” στα σημεία…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Χαμένη ευκαιρία… Αυτό ήταν για τον ΑΡΗ το χθεσινό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Και δεν είναι ένα επιπόλαιο συμπέρασμα αλλά η πραγματικότητα βάση της εικόνας του αγώνα.

Αν λοιπόν στηριχτούμε σε αυτήν, η διαφορά των δύο ομάδων στο χθεσινό ματς δεν ήταν τόσο μεγάλη. Αμφότερες είχαν τα καλά τους διαστήματα, με τον ΑΡΗ να πατάει ίσως καλύτερα στο μεγαλύτερο διάστημα. Για αυτό και η ισοπαλία να ήταν ίσως το πιο δίκαιο αποτέλεσμα έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Το μαρτυρούν και οι αριθμοί του ματς οι οποίοι είναι πάνω-κάτω ίδιοι για τις δύο ομάδες. Από τις κλασσικές ευκαιρίες -είχαν από 2-3 καλές στιγμές- μέχρι και τα κλεψίματα ή τα λάθη.

Τι παίζει λοιπόν ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις; Η τύχη την οποία ο ΠΑΟΚ έχει σε μπόλικη ποσότητα. Τι άλλο? Η λεπτομέρεια ή οι λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν πάντα τα ντέρμπι. Εκεί ο ΑΡΗΣ υστέρησε. Και από εκεί που θα μπορούσε να πανηγυρίσει μία νίκη, βρέθηκε σε κατάσταση διαχείρισης ακόμη μίας ήττας. Και οι λεπτομέρειες είναι το κοινό σημείο αναφοράς με τις άλλες δύο που έχει γνωρίσει.

Στα Γιάνεννα υπάρχει το δοκάρι του Ματέο και η ατυχία με την καραμπόλα στο γκολ του ΠΑΣ. Στη Νέα Σμύρνη η κεφαλιά του Ντομίνγκες πάει στο μοναδικό σημείο που δεν θα μπορούσε να την ελέγξει ο Κουέστα. Και ενώ η ομάδα μπαίνει και έχει τον έλεγχο στο δεύτερο ημίχρονο, ο Γκαρσία χάνει απίστευτη ευκαιρία στο τέλος για να σώσει τον βαθμό. Συν το σκάνδαλο με το πέναλτι που “πνίγει” ο Κομίνης.

Χθες προέκυψε πάλι κουβέντα για τη διαιτησία. Ο ΠΑΟΚ “φωνάζει” ότι ο Ντοβέρι έπαιξε έδρα. Οταν αυτοί την ίδια στιγμή παρουσιάζουν φυσιολογικό ο διαιτητής να κάνει το ίδιο έστω και οριακά στην Τούμπα. Τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα πέναλτι στη φάση με τον Τζανακάκη και υπάρχει καθαρό στον Ντιγκινί πριν ακολουθήσει η φάση με τον Γκάμα. Ας μην σταθούμε όμως ούτε σε αυτό αφού δεν μπορούμε να καταλογίσουμε κάτι στον Ιταλό Ντοβέρι πέραν του ανθρώπινου λάθους.

Ας πάμε πάλι στις λεπτομέρειες ή τα σημεία που έκριναν σε μεγάλο βαθμό το χθεσινό ματς. Πρώτα η αναγκαστική αλλαγή του Βέλεθ. Ο απρόβλεπτος παράγοντας που υπάρχει πάντα στο ποδόσφαιρο, ο οποίος ανατρέπει τα πλάνα του Ερέρα και ταυτόχρονα έχεις ως αποτέλεσμα η ομάδα να χάνει τα πατήματα της μεσοαμυντικά. Αυτή είναι η μία λεπτομέρεια. Η άλλη είναι φυσικά το χαμένο πέναλτι του Γιουνές. Εκεί όπου παίρνεις το προβάδισμα, ο ΠΑΟΚ ανοίγεται ακόμα περισσότερο και στο ανοικτό γήπεδο έχεις την ευκαιρία να τελειώσεις το ματς.

Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες, όπως για παράδειγμα η αντεπίθεση του 12ου λεπτού όπου ο Ντιγκινί δεν “σπάει” τη μπάλα στον Γιούνες για το 2-0. Είναι πάντως αυτές, που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό έως τώρα τις απώλειες του ΑΡΗ στο πρωτάθλημα. Και παίζουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο όταν η ομάδα ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί. Το έδειξε και χθες. Τόσο οι παίκτες ως σύνολο μέσα στο γήπεδο όσο και ο προπονητής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζουμε να λέμε ότι η “Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα” Και όντως είναι το ίδιο ρόστερ των 18 νέων προσώπων και της νέας φιλοσοφίας που λέγαμε ότι θέλει τον χρόνο του για να βελτιωθεί. Και αυτό βάσει του τρόπου δουλειάς του Ερέρα, θα γίνεται κυρίως μέσα από τα ματς. Αρα απαιτεί κι άλλο χρόνο.

Είναι όμως και τα λάθη. Λάθη των παικτών ή λάθη του προπονητή. Διότι άλλο η προσαρμογή και άλλο η διαχείριση απ’ όλους. Οχι μόνο αγωνιστικά αλλά και από πλευράς νοοτροπίας. Λάθη που πρέπει να διορθωθούν και σε καμία περίπτωση δεν μετριάζουν την αισιοδοξία που υπάρχει για αυτή την ομάδα φέτος.

Προτεινόμενα Άρθρα