Πίσω από την απογοήτευση…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τελειώνει λοιπόν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και βλέπεις μία ομάδα φανερά απογοητευμένη και την άλλη να πανηγυρίζει αφού από το πουθενά πήρε έναν βαθμό. Δεν θα πρέπει βέβαια να μας ικανοποιεί τόσο, αλλά σε αυτό το κοντράστ συναισθημάτων αποτυπώνεται η εικόνα του χθεσινού αγώνα.

Ο ΑΡΗΣ κυριάρχησε για 60-65 λεπτά μέσα στο γήπεδο και… έπνιξε τον Παναθηναϊκό ο οποίος ζήτημα είναι αν ανησύχησε την άμυνα του ΑΡΗ πέραν της φάσης του Κάτσε και την προβολή του Μενέντεθ. Για αυτό και χάρηκε με την ισοπαλία, σε ένα ματς όπου βάσει εικόνας έπρεπε να χάσει ενδεχομένως και με τρία γκολ διαφορά. Δεν το έκανε. Και για αυτό φταίει ο ΑΡΗΣ.

Φταίει ο ΑΡΗΣ που στο καλό του διάστημα δεν… σκότωσε τον αντίπαλό του. Πήρε το προβάδισμα με ένα πέναλτι που σήκωσε… θύελλα αντιδράσεων. Δεν θα απολογηθούμε όμως για μία ελληνική διαιτησία που έχει παίξει τον ρόλο της φέτος σε παιχνίδια της ομάδας. Και ειδικά κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε τόσο χθες, ξεχνώντας προφανώς τις εποχές που ο Βύντρα έπεφτε στην περιοχή λες και τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Και το έπαιζαν… Γιόχανσον. Αλλά ξαφνικά τέτοια κινητοποίηση από “πράσινους” και μη χθες, για τα δύο πέναλτι που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Και σε αυτό του Παναθηναϊκού ο Σιώπης πέφτει ανάμεσα στα πόδια του Μπουζούκη και δεν τον ακουμπάει. Και το ριπλέι μιλάει από μόνο του. Αλλά ας πάμε πάλι στο αγωνιστικό, αφού με τη διαιτησία όσες κουβέντες και να κάνουμε άκρη δεν βγάζουμε.

Ο ΑΡΗΣ για μία ώρα εφάρμοσε το πλάνο και την κατεύθυνση που έδωσε ο προπονητής του από την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο μέσα από τις προπονήσεις όσο και από τετ α τετ που είχε με τους ποδοσφαιριστές του. Διάβασε σωστά το παιχνίδι του Δώνη και τον αποσυντόνισε με ένα πρέσινγκ που κράτησε για πολύ ώρα το “τριφύλλι” πίσω από το κέντρο. Είχε απέναντι του μία ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο και δεν την άφησε να το κάνει. Την οδήγησε σε λάθη που έδωσαν στον ΑΡΗ εξτρά κατοχές και κάποιες φάσεις. Μόνο που και ο ίδιος ο Παντελίδης ήξερε ότι αυτό δεν μπορούσε να κρατήσει για όλο το 90λεπτο.

Ηταν δεδομένο ότι ο ΑΡΗΣ κάποια στιγμή θα έμενε από δυνάμεις. Και όταν έφτασε πολύ κοντά, ορθώς η ομάδα κάθισε πίσω. Διότι αν δεν το έκανε, τώρα μπορεί να μιλούσαμε ακόμα και για ήττα. Θα ήταν ρίσκο να συνεχίσει έτσι απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό με περισσότερα τρεξίματα. Και με δεδομένο φυσικά ότι μιλάμε για μία ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο. Απλά ο ΑΡΗΣ δεν την άφησε να το κάνει. Και όταν προσπάθησε στο τελευταίο μισάωρο, πάλι δεν απείλησε ουσιαστικά. Μέχρι που ο Τζοβάρας σε μία δύσκολη φάση παρασύρθηκε από τον τρόπο που έπεσε ο Μπουζούκης και έδειξε την άσπρη βούλα.

Στο τέλος της μέρας όμως, δεν φταίει ούτε αυτός και φυσικά ούτε ο Σιώπης που ήταν ίσως ο κορυφαίος του γηπέδου. Ο ίδιος ο ΑΡΗΣ φταίει. Διότι εάν έκανε ακόμη ένα γκολ στις αρκετές κλασσικές ευκαιρίες που δημιούργησε, δεν θα έδινε δικαίωμα ούτε στον Τζοβάρα ούτε στον Παναθηναϊκό. Κράτησε μέσα στο παιχνίδι τον αντίπαλο του. Αλλες φορές μπορεί να μην το πλήρωνε. Απλά χθες είχε απέναντί του και μία καλή ομάδα.

Υπάρχει όμως κάτι πέρα από τα παραπάνω και πίσω την απογοήτευση που επικρατεί. Και δεν θα πρέπει να το υποβαθμίσουμε λόγω του αποτελέσματος. Και αυτό είναι η εικόνα του ΑΡΗ.

Από το δείγμα αυτών των δύο αγώνων επί Παντελίδη, βλέπουμε μία ομάδα που εξελίσσεται. Αυτό έγινε και με τον Ερέρα, απλά από ένα σημείο παρατηρήθηκε μία στασιμότητα. Και η εξέλιξη δεν αποτελεί ένα… αεριτζίκο συμπέρασμα. Ο ΑΡΗΣ παίρνει φάσεις -και γκολ πλέον- από τις στημένες μπάλες. Δημιουργεί περισσότερες κλασσικές ευκαιρίες και δεν δέχεται φάσεις στις κόντρα επιθέσεις του αντιπάλου. Αυτά είναι κοινά στοιχεία των δύο τελευταίων αγώνων, με το πρέσινγκ να είναι το καινούργιο που ήρθε να προστεθεί στο χθεσινό ντέρμπι. Και έχει τη δική του αξία αν αναλογιστούμε ότι έχει διαπιστωθεί πρόβλημα στη φυσική κατάσταση. Τι είναι όλα τα παραπάνω; Πράγματα που δεν είχε πριν.

Η δυσκολία βέβαια για το αποτέλεσμα, παραμένει. Και όλοι από αυτό κρίνονται, όπως θα κριθεί η επιτυχία ή όχι του Παντελίδη. Βάσει εικόνα πάντως, η παρουσία και ο τρόπος δουλειάς του φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ομάδα. Αρκεί να συνεχίσει έτσι και φυσικά να βρει επιτέλους το γκολ.

Υ.Γ. Για πολλούς παίκτες θα αρχίσουμε να αναθεωρούμε όπως φαίνεται. Και ο Μπάσα με τον Μενέντεθ φαίνεται να εξελίσσονται σε δύο τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει φυσικά να υπάρξει και συνέχεια…

Προτεινόμενα Άρθρα

AllAboutARIS TV, Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή στις 20:30, ζωντανά στο YouTube του AllAboutARIS!

Χ
X