Πειραματική… φορτούνα

από Γιώργος Γκάτος

Στα φιλικά προετοιμασίας η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός είναι οι αυτοματισμοί, το χτίσιμο ψυχολογίας και η φυσική κατάσταση που θα σε πάει ως το τέλος μιας απαιτητικής χρονιάς.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε ιδανικά. Μια ήττα απ’ όπου και αν προέρχεται, δεν παύει να είναι ήττα. Δεν είναι η αγωνιστική ήττα, αλλά η ήττα νοοτροπίας. Αυτό ουσιαστικά παραδέχθηκε και ο Σάββας Παντελίδης. Κατάλαβε και ο ίδιος ότι δεν έχασε το σημερινό παιχνίδι επειδή είχε κενά ή επειδή υπάρχει κούραση από προπόνηση και ταξίδι (που όντως υπάρχει). Στάθηκε στην έλλειψη πείσματος.

Οι παίκτες έχουν δει ως συνέχεια της περσινής σεζόν αυτές τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας. Τα καμπανάκια τα χτύπησε ο ίδιος ο προπονητής πρώτα. Ξεκαθάρισε από νωρίς ότι δεν υπάρχει “φανέλα βασικού” σε μια προετοιμασία. Αυτό είτε το αντιλαμβάνεσαι και προχωράς, είτε προχωράει αυτό… χωρίς εσένα. Αλλά είναι διαφορετικό να προετοιμάζεσαι για την έναρξη ενός πρωταθλήματος και διαφορετικό να προετοιμάζεσαι για Ευρωπαϊκό προκριματικό αγώνα, μέσα στον Ιούλιο.

Δεν μπορώ να ζητήσω από τον κόσμο να μην λαμβάνει στα σοβαρά αυτά τα προπονητικά φιλικά. Ορισμένες αντιδράσεις που διάβασα σήμερα, δεν θα τις περίμενα ούτε σε περίπτωση εντός έδρας ήττας σε κρίσιμο αγώνα. Αυτό που ζητώ όμως, είναι οι… έχοντες τα ηνία να δείξουν αντανακλαστικά. Είναι εύκολο να λαϊκίσεις, είναι εύκολο να υποσχεθείς, αλλά κανείς δεν δείχνει τέτοια διάθεση. Ο δύσκολος δρόμος είναι να βάλεις το χέρι στη τσέπη και το γνωρίζει αυτό ο Θόδωρος Καρυπίδης από τα προηγούμενα χρόνια.

Η ομάδα καλείται σε 22 μέρες από τώρα να παρουσιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό ετοιμότητας. Αν σήμερα η ομάδα πετούσε, πάει να πει ότι δεν θα είχε “βαριά” πόδια από την προετοιμασία. Το οποίο έχει φυσικά επακόλουθα… Και η παραμικρή λεπτομέρεια θα παίξει ρόλο φέτος, σε μια χρονιά που ο ΑΡΗΣ προσδοκεί να αγωνιστεί σε τρεις διοργανώσεις, δίχως τον ρόλο κομπάρσου.

Η περίπτωση της μεταγραφής του Μανώλη Σιώπη είναι αυτό που περιγράψαμε πέρυσι το καλοκαίρι. Δεν μπορείς με έναν χρόνο παρουσίας να καλύψεις… τέσσερα συν δύο χρόνια εγκατάλειψης. Οι “Κιτρινόμαυροι” έπεισαν τον Έλληνα διεθνή, του παρείχαν τον χώρο και τον χρόνο για να αναπτυχθεί και αποκόμισαν κέρδος από αυτό. Αν αυτός ο τρόπος λειτουργίας συνεχίσει να υπάρχει, τότε το όνομα του ΑΡΗ θα κυκλοφορεί πιο έντονα στην αγορά. Το κέρδος είναι περισσότερο μακροπρόθεσμο απ’ ότι βραχυπρόθεσμο.

Υ.Γ. Αυτή είναι η σημερινή ενδεκάδα… και η μοναδική φορά που αυτοί οι έντεκα παίκτες θα αγωνιστούν μαζί.

Προτεινόμενα Άρθρα