Αποτελεσματικά… απλός

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Παπαδόπουλος γράφει για τον ΑΡΗ που επέστρεψε… μεταμορφωμένος από την διακοπή και ξέσπασε κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε πει κάποτε ότι, “το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι απλό, αλλά είναι δύσκολο να παίξεις απλό ποδόσφαιρο”.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο ΑΡΗΣ “άγγιξε” ακριβώς την ατάκα του “Ιπτάμενου Ολλανδού” και θα ήταν υπερβολή. Αλλά η εικόνα του κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν απέχει πολύ και από την ουσία του πράγματος. Οτι δηλαδή έπαιξε απλά. Και δεν ήταν τόσο εύκολο με όσα προηγήθηκαν.

Πριν πάμε στην γενική εικόνα, ας ξεκινήσουμε από τα πρόσωπα. Διότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να τονίσουμε ότι στα προηγούμενα παιχνίδια ο Παντελίδης δεν είχε Βέλεθ ή Γκάμα. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να είμαστε επίσης σίγουροι ακόμα και αν ήταν διαθέσιμοι, η ομάδα θα παρουσίαζε εικόνα όπως η χθεσινή. Χθες πάντως αμφότεροι ήταν καθοριστικοί. Οπως καθοριστικός ήταν και ο MVP του χθεσινού αγώνα, Γιάννης Φετφατζίδης. Ο Ιντέγε που πολλοί τον επέκριναν. Και ο Σάσα.

Ο ΑΡΗΣ διαθέτει ποιότητα ως ομάδα. Αυτό είναι το πρώτο που φάνηκε χθες. Κανένας από αυτούς που ήταν στην ήττα του Βόλου δεν ξέχασε το ποδόσφαιρο. Είναι όμως θέμα κλίματος και διαχείρισης.

Στο πρώτο βοήθησε σημαντικά ο Άγγελος Χαριστέας με τις διαδοχικές συνομιλίες που είχε με τους παίκτες. Κομμάτι το οποίο πήρε πάνω του- σε μικρότερο βαθμό- βέβαια και ο Τερζής. Πρώτα όμως οι ίδιοι οι παίκτες ήταν αυτοί που βοήθησαν τους εαυτούς τους, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση και την ευθύνη που είχαν για να την αλλάξουν με μία νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Από εκεί και πέρα στη συνολική εικόνα του ΑΡΗ βοήθησε επίσης η δουλειά που έγινε τακτικά την προηγούμενη εβδομάδα από τον Τερζή και το γεγονός ότι οι παίκτες τα αφομοίωσαν. Διότι ο ΑΡΗΣ “έβγαλε” καινούργια πράγματα στο παιχνίδι του.

Πέραν απ’ το ότι ο 48χρονος τεχνικός ήταν πολύ καλά διαβασμένος, κατάφερε μέσα σε μικρό διάστημα να περάσει συγκεκριμένα πράγματα στους παίκτες και αυτοί μέσα από την ατομική τους ποιότητα απέδωσαν όπως έπρεπε το πλάνο του προπονητή τους. Δηλαδή να κρατούν την μπάλα κάτω -14 γεμίσματα έναντι 57 στα δύο προηγούμενα ματς- και να παίζουν με 1-2 επαφές. Και από την στιγμή που ήξερε ότι το βελτιωμένο build-up από πίσω δεν μπορούσε να γίνει για μεγάλο διάστημα, έδωσε εντολή για άμυνα στο μισό γήπεδο, ανέβασε ψηλά τα αργά στόπερ του Παναθηναϊκού και έτσι η ομάδα του βγήκε υποδειγματικά τις πειρσσότερες φορές στο επιθετικό τρανζίσιον, εκμεταλλευόμενη την ταχύτητά και την ποιότητά της. Οτι γινόταν δηλαδή περίπου και στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Με την διαφορά ότι ο ΑΡΗΣ δημιούργησε φάσεις και στο σετ παιχνίδι και έβγαινε από την άμυνά του με την μπάλα κάτω όταν ο Παναθηναϊκός πίεζε ψηλά. Με εξαίρεση την φάση του 41′. Συν ότι “βγήκε” η μετατόπιση του Φετφατζίδη στα αριστερά όπου απελευθερώθηκε από το αμυντικό κομμάτι. Και ο Ντιγκινί έδωσε βοήθειες αμυντικά στην πλευρά του Ινσούα. 

Φυσικά ούτε ο Τερζής έγινε Γκουαρδιόλα, ούτε ο ΑΡΗΣ Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά ο πρώτος ανταποκρίθηκε πάλι αποτελεσματικά σε έναν προσωρινό ρόλο και η ομάδα ήταν εντυπωσιακή μέσα από απλά πράγματα, προσαρμοσμένη πάνω στον αντίπαλό της. Ενας Παναθηναϊκός που είναι σε κακή κατάσταση, αλλά η ανωτερότητα του ΑΡΗ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-0. Και θα μπορούσε να “γράψει” κι άλλο.

Στο τέλος της ημέρας, έχει μεγάλη σημασία ότι οι παίκτες μέσα από αυτό το 4-0 πίστεψαν ακόμα περισσότερο στους εαυτούς τους και όσα μπορούν να πετύχουν ως ομάδα. Από την Τρίτη όμως πρέπει να ξεκινήσουν ξανά από το μηδέν. Να μην επαναπαφθούν στις… δάφνες του τελευταίου αγώνα, έχοντας μπροστά τους ένα εκτός έδρας ντέρμπι. Ενα διαφορετικό παιχνίδι με έναν πολύ ποιοτικό αντίπαλο που όμως προβληματίζει στα τελευταία ματς. Το στοίχημα πλέον είναι η διάρκεια των παικτών και να αποδώσουν αναλόγως απέναντι σε έναν αντίπαλο υψηλότερο επιπέδου.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X