Νίκη για πολλούς λόγους

από Αντώνης Γκάτζιος

Η μπασκετική σεζόν ξεκινά αύριο (29/9) και ο ΑΡΗΣ έχει μπροστά του μία πρόκληση. Έτσι αντιμετωπίζεται πάντα ένας αγώνας με τον ΠΑΟΚ, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται οι δύο αντίπαλοι.

Είναι σαφές ότι η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου δεν είναι έτοιμη. Από πλευράς συνοχής. Είναι, μάλιστα, η λιγότερο έτοιμη από τις υπόλοιπες 13 της Basket League. Όμως αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ιστορία έχει δείξει ότι η ετοιμότητα μπορεί και να περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Είναι νωπό το παράδειγμα του 2017, όταν ο Μπένσον και ο Μπελ έπαιξαν… σχεδόν από το αεροδρόμιο και ο ΑΡΗΣ κέρδισε τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο (και λίγες μέρες αργότερα την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα). Συμβαίνει αυτό σε τέτοιους αγώνες, όπου η ατμόσφαιρα, ειδικά στο «Nick Galis Hall», η αύρα αλλά και η ποιότητα των παικτών μπορούν να «νικήσουν» την ανετοιμότητα. Και οι παίκτες που μπήκαν τελευταίοι στην προετοιμασία του ΑΡΗ, έχουν αναμφισβήτητη ποιότητα.

Από καθαρά αγωνιστικής πλευράς, έστω κι αν είναι ρίσκο να βγουν συμπεράσματα πριν «μιλήσει» το παρκέ, ο ΑΡΗΣ είναι σαφώς καλύτερος του ΠΑΟΚ. Ο αντίπαλος υπερέχει στο κομμάτι της ετοιμότητας και της αθλητικότητας, ενώ στα πρώτα φιλικά έδειξε επιθετικές αρετές. Το σύνολο του Σούλη Μαρκόπουλου, από την άλλη, είναι πιο ποιοτικό, πιο «μπασκετικό», θα έχει ως «άρμα» την άμυνα και είναι σαφώς πιο «γεμάτο».

Ο ΑΡΗΣ έχει μία δεκάδα «έτοιμων» παικτών που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο ροτέισον. Και, ίσως το κυριότερο από τη στιγμή που πλέον η αναλογία είναι 6-6: Έχει πολύ καλύτερους ξένους παίκτες σε σχέση με πέρυσι. Κακά τα ψέματα, στο «δεύτερο» επίπεδο της Basket League, το αν θα «βγουν» οι ξένοι παίζει κομβικό ρόλο στην πορεία μιας ομάδας. Ο ΑΡΗΣ αναβαθμίστηκε φέτος σ’ αυτό το κομμάτι, έχοντας και έναν ελληνικό «κορμό» που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο παιχνίδι.

Η σωστή «μοιρασιά» των ρόλων είναι καθοριστική στη λειτουργία μιας ομάδας. Το έχουμε αναφέρει ξανά, ένας παίκτης γίνεται καλύτερος και αποδίδει καλύτερα όταν έχει και καλούς συμπαίκτες. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιος μπορεί να περιμένει πολλά φέτος από τους Έλληνες παίκτες της ομάδας, οι οποίοι πέρυσι επωμίστηκαν μεγαλύτερο βάρος απ’ αυτό που τους αναλογούσε.

Πίσω στο ντέρμπι, τέτοιοι αγώνες έχουν πάντα ιδιαίτερη σημασία και το αποτέλεσμά τους επηρεάζει σε ένα βαθμό την ψυχολογία. Και της ομάδας και του κόσμου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χρονιά δεν είναι «κατοστάρι», αλλά «μαραθώνιος». Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ομάδων που ξεκίνησαν σαν… τρένο και στη συνέχεια οι μηχανές έσβησαν. Και τα αντίστροφα, μιας ομάδας που άρχισε άσχημα και μετά το πρώτο διάστημα, μεταμορφώθηκε. Η υπομονή είναι λέξη «κλειδί», έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση και με το ρόστερ να φτιάχνεται την τελευταία στιγμή.

Φέτος, έλαχε στον ΑΡΗ να ξεκινά με τρία τοπικά ντέρμπι σε μία εβδομάδα, έχοντας κάνει την ελλιπέστερη προετοιμασία από όλους. Αυτό δεν αναιρεί ότι μπορεί να κερδίσει αυτούς τους αγώνες. Οι λόγοι αναφέρθηκαν παραπάνω. Το ματς με τον ΠΑΟΚ θα είναι «κλειδί» και αν η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου το κερδίσει, θα πάει με άλλον «αέρα» στη διπλή μάχη με τον δυνατό φέτος, βάσει ρόστερ, Ηρακλή. Αν, δε, ο ΑΡΗΣ κάνει το «3 στα 3», θα έχει πολλαπλά οφέλη. Για λόγους γοήτρου, για βαθμολογικούς, για το ότι θα έχει περάσει τη δύσκολη αρχή αλώβητος, αλλά και για τον ενθουσιασμό του κόσμου, κάτι που θα έχει την επίδρασή του και στα εισιτήρια διαρκείας, άρα και στα (λίαν απαραίτητα) έσοδα.

Εν αρχήν, όμως, η νίκη το αυριανό ντέρμπι. Ο Κώστας Φλεβαράκης έλεγε χθες ότι «δεν έχουμε καμία εικόνα του ΑΡΗ» και αυτό μόνο προς όφελος των «κιτρινόμαυρων» μπορεί να είναι. Για τα υπόλοιπα, πρέπει να «μιλήσουν» το κατάμεστο «Nick Galis Hall», η ποιότητα – προσωπικότητα των παικτών και η εμπειρία του Σούλη Μαρκόπουλου σε «ειδικές» καταστάσεις. Δύο σερί εντός έδρας ήττες (στο πρωτάθλημα) από τον «αιώνιο» αντίπαλο, είναι ήδη πολλές…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X