Η αρχή ενός ανηφορικού δρόμου

από Γιώργος Γκάτος

Παίκτες με εμπειρία, προπονητής με χρόνια δουλειάς στην πλάτη του και μια αγωνιστική νοοτροπία που φαίνεται πως αλλάζει, μετά την άρση του μπαν η οποία ήταν απαραίτητη από πέρσι.

Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς βάφτηκε “κιτρινόμαυρο”. Στο “Nick Galis Hall” παρατάχθηκε μια ομάδα που μετά βίας γνωρίζεται μεταξύ της. Από τον περσινό κορμό έμειναν μόνο οι Έλληνες παίκτες και σε αυτούς προστέθηκαν αθλητές με μεγάλη εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι από τις σπάνιες φορές που βλέπουμε ομάδα να εμπιστεύεται τόσο πολύ Ευρωπαίους “ξένους” και όχι Αμερικανούς ώστε να συμπληρώσει τις έξι θέσεις.

Είναι κακό να κρίνουμε μια ομάδα όταν έχουμε εικόνα από ένα μόνο παιχνίδι. Ο χθεσινός ΑΡΗΣ ήταν έκπληξη για όλους, αφού δεν είχαμε την παραμικρή γνώση για το τι θα παρουσιαστεί στο παρκέ του “Nick Galis Hall”. Το μπαν άρθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και η ομάδα θα προετοιμαστεί για τον μαραθώνιο του πρωταθλήματος… στην διάρκεια αυτού. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το πρωτάθλημα που ξεκίνησε πιο νωρίς από ποτέ… και έχει στο ξεκίνημα τα δύο τοπικά ντέρμπι, με το παιχνίδι του Κυπέλλου στο ενδιάμεσο.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος ήταν ειλικρινής. Γνώριζε πως η ομάδα του δεν ήταν έτοιμη για αγώνα υψηλής έντασης, με την παράταση να έρχεται στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Έλληνας τεχνικός τόνισε πως υπήρχε εντολή να γίνει φάουλ άμεσα και χαμηλά. Ο Μιλόσεβιτς δεν πρόλαβε τον Σμιθ και με την εμπειρία του δεν έκανε αντιαθλητικό. Περισσότερη ευθύνη έχει ο Μιλόσεβιτς στην τελευταία φάση του αγώνα, παρά στην άμυνα που κάνει πάνω στον Αμερικανό γκαρντ.

Σφαιρικά, ο ΑΡΗΣ των ελάχιστων προπονήσεων κατάφερε και εκμεταλλεύτηκε τα ατομικά χαρακτηριστικά των αθλητών του και την εμπειρία τους. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης πέρασε ένα -ακόμα- καλοκαίρι… υψηλής πίεσης και παρουσιάστηκε χθες έτοιμος να αποδείξει πως δεν άξιζε να ακούσει όσα άκουσε. Έδωσε λύσεις όταν η ομάδα του “κόλλησε”, έβρισκε τον Ντραγκίσεβιτς κάτω από την ρακέτα λες και ήταν συμπαίκτες χρόνια και ήταν συγκεντρωμένος σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

Μιλώντας για τον Ντραγκίσεβιτς, είναι ένας χαρισματικός ψηλός που φαίνεται πως είχαμε να δούμε χρόνια στον ΑΡΗ. Στη διάρκεια των μπαν, ο ΑΡΗΣ επένδυε σε παίκτες λαχεία ή σε παίκτες χαμηλότερης αγωνιστικής ικανότητας. Επαναλαμβάνω πως το δείγμα είναι ελάχιστο, αλλά φαίνεται πως η ομάδα δεν στηρίζεται σε “άγαρμπο” τρόπο παιχνιδιού και σε αθλητική ικανότητα που ήταν αντιστρόφως ανάλογη της ικανότητας του σουτ. Ο Σέρβος ψηλός αναμένεται να είναι ο “πλέιμεϊκερ” ρακέτας, σημαντικό στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ.

Δεν μπορώ να απαιτήσω υψηλή απόδοση από κάποιον χωρίς η ομάδα να δουλευτεί. Ο Τάλτον που κράτησε τη “μπαγκέτα” του μαέστρου, δεν έφερε εις πέρας τα όσα ήθελε να κάνει. Είναι στατιστικά δεδομένο πως αυτά τα ελεύθερα σουτ θα μπουν, είναι πιθανό πως θα μάθει τις κινήσεις των συμπαικτών του. Την ίδια στιγμή, ο Σακελλαρίου με τον Φλιώνη θα βρουν τον χρόνο τους στο rotation, ενώ ο Γκετσεβίτσιους αγωνίστηκε αθόρυβα και σημείωσε 13 πόντους με την εμπειρία του. Ο Τζέιλεν Μόρις έδειξε το απαραίτητο πείσμα στο τέλος, μια πολύ θετική αντίδραση για έναν Αμερικανό που κάνει το ντεμπούτο του στην Ελλάδα και είδε το πρώτο ημίχρονο να μην του πάει καλά.

Στον τομέα των ψηλών, ο ηγέτης φάνηκε πως είναι ο Ντραγκίσεβιτς, με τον Μιλόσεβιτς να ψάχνει τα πατήματα του σε άμυνα και επίθεση και τον Γκάγκιτς να δέχεται όλο το “ξύλο” κάτω από την ρακέτα. Σημείο αναφοράς στο χθεσινό παιχνίδι ήταν και ο Διαμαντής Σλαφτσάκης, που έδωσε λύσεις στην επίθεση και αγωνίστηκε με το αγωνιστικό πάθος που τον χαρακτηρίζει.

Το πρόβλημα για τον ΑΡΗ είναι ότι οι υπόλοιπες ομάδες έχουν περάσει ώρες στο γήπεδο, ενώ αυτός αναγκάζεται να βρει ρυθμό μέσα από τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Ο Σούλης Μαρκόπουλος δείχνει όλα τα χρόνια της καριέρας του πως παίρνει το 100% των παικτών του. Το κακό είναι πως θα δώσει τρία παιχνίδια μέσα σε έξι μέρες. Οι “Κιτρινόμαυροι” έχουν έναν ανηφορικό δρόμο μπροστά τους. Το πόσο “ανηφόρα” είναι, θα φανεί σταδιακά. Εξωαγωνιστικά πάντως, για να ομαλοποιηθεί η ανηφόρα, είναι απαραίτητη η αγορά των διαρκείας. Η οικονομική στήριξη είναι ακόμα πιο απαραίτητη σε μια χρονιά που εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις, υπάρχουν και οι διακανονισμοί του μπαν.

Προτεινόμενα Άρθρα