Ο Νίκος Παπαδόπουλος γράφει για την ήττα από τον Ολυμπιακό, το γενικότερο πρόβλημα του ΑΡΗ και την συνέχεια της ομάδας
Δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε ως ΑΡΗΣ κρίσιμες καμπές. Και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Απλά όπως πάντα ο φυσιολογικός εκνευρισμός ξεφεύγει από τα λογικά πλαίσια και πάμε στην φάση της ισοπέδωσης.
Ναι, το ξεκίνημα της ομάδας στο πρωτάθλημα δεν είναι το ιδανικό, ειδικά μετά και την ήττα από τον Ολυμπιακό. Δεν είναι όμως τα ντέρμπι που σου κάνουν την ζημιά, αλλά τα υπόλοιπα παιχνίδια που στην αρχή της σεζόν είχες κυκλωμένα ως νικηφόρα. Οκτώ χαμένοι βαθμοί με ΟΦΗ, Βόλο και ΑΕΛ. Έστω τους έξι να έπαιρνες, αυτή την στιγμή ήσουν μέσα στην 6άδα. Τώρα απέχεις 4 βαθμούς από την 6η θέση και 6 βαθμούς από την 5η. Από την στιγμή λοιπόν που έχουμε ακόμα 20 αγωνιστικές μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου, δεν έχει χαθεί τίποτα. Λογικός, λοιπόν, ο εκνευρισμός αλλά όχι να “τελειώσουμε” από τώρα την χρονιά.
Για να πάμε και στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, εάν στα προηγούμενα ματς δεν είχες “πετάξει” τόσους βαθμούς τότε δεν θα ενοχλούσε τόσο η ήττα. Σε ένα ματς που πάλι έκανες λάθη που σου κόστισαν, με έναν αντίπαλο που έριξε δραματικά την παραγωγή των φάσεων του. Σε ένα ματς που ήσουν αναποτελεσματικός μπροστά. Σε ένα ματς που είχες να αντιμετωπίσεις μία εχθρική διαιτησία, η οποία επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Απάντησε σε αυτούς που περίμεναν… φιλικό χθες. Ενας Τζοβάρας που δημιούργησε εκνευρισμό στους παίκτες και ήταν φανερό ότι τους επηρέασε.
Δεν ήταν μόνο αυτά βέβαια αφού για ακόμη ένα ματς ο ΑΡΗΣ πλήρωσε και τα λάθη του περασμένο καλοκαιριού. Ευθύνη του Έμαν και στα δύο γκολ, με την πρώτη να την έχουν τα στόπερ φυσικά. Ο Ολυμπιακός που σχεδόν σε κάθε ματς επιλέγει κυρίως την δεξιά του πλευρά για να επιτεθεί, χθες… φόρτωσε εκείνη του Σούντγκρεν. Οπως κάνουν όλοι δηλαδή. Με τον Σουηδό λοιπόν να… “κολλάει” το μυαλό του και να τραβιέται στην περιοχή, αντί να πάει πάνω στον παίκτη του, τον Φετφατζίδη να χάνει το μαρκάρισμα και τον Σάσα να μην είναι εκεί εγκαίρως, ήρθε το πρώτο γκολ.
Δεν είπε κανείς ότι ο Σούντγκρεν είναι κακός ως παίκτης. Απλά εξ αρχής στον ΑΡΗ γνώριζαν ότι δεν το… έχει με την άμυνα. Πίστεψαν ότι θα του μάθουν. Αλλά αυτό δεν γίνεται εύκολα με έναν 28χρονο ποδοσφαιριστή που έχει μάθει αλλιώς τόσα χρόνια. Και όταν επιλέγεις ως εξτρέμ στην πλευρά του ακόμη έναν παίκτη που δεν μαρκάρει, τότε υπάρχει λάθος και εδώ πέραν όλων των άλλων που έχουμε σημειώσει. Δύο παίκτες που παράλληλα αποτελούν κομμάτι του προβλήματος για τον ΑΡΗ ανασταλτικά. Διότι μία μεγάλη “πληγή” σε σχέση με πέρυσι, είναι ότι η φετινή ομάδα δεν κάνει τις ίδιες άμυνες με την περσινή.
Φυσικά όλα αυτά είναι κομμάτι του προβλήματος. Και με αυτά θα αναγκαστεί να πορευτεί ο ΑΡΗΣ μέχρι τον Ιανουάριο. Τότε, ανάλογα και με τα οικονομικά, θα κινηθεί αναλόγως. Μέχρι τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φέρεις έναν προπονητή. Είναι η εύκολη αλλαγή σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορεί να… ταρακουνήσει κάπως τα πράγματα. Οχι επειδή απέτυχε ο Τερζής, ο οποίος πρέπει να παραμείνει στο τεχνικό τιμ. Και αυτός άλλωστε πήρε μία ομάδα που δεν είναι δικιά του. Δούλεψε υπό συνθήκες πίεσης και με παραπάνω δουλειά απ’ όση έπρεπε να έχει στα χέρια του. Και εδώ που τα λέμε στα περισσότερα ματς έδειξε κάτι διαφορετικό.
Ατομικά λάθη, κακές μέρες παικτών, λάθη του καλοκαιριού και διαιτησίες έχουν μπει όλα σε ένα… μπλέντερ, δημιουργώντας ένα κακό “μείγμα”. Αυτό διορθώνεται σταδιακά. Στο γενικότερο πλαίσιο όμως, ο ΑΡΗΣ καλείται να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει. Τι φιλοσοφία θέλει να ακολουθήσει; Τι ποδόσφαιρο θέλει να παίξει; Να βρει ένα πλάνο στο οποίο θα επενδύσει συνετά και με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Πλάνο το οποίο θα χρειάζεται και υπομονή. Πλάνο που σίγουρα μπορεί να ξεκινήσει την εκπόνησή του από το επόμενο καλοκαίρι. Μέσα στην σεζόν είναι πιο δύσκολο. Και ίσως αυτό να πρέπει να αποτελέσει και κριτήριο για τον προπονητή που θα έρθει, εάν δεν πας στην επιλογή κάποιου που απλά τον θες για να διαχειριστεί μία δύσκολη σεζόν.
Υ.Γ. Κάποιοι παίκτες συνεχίζουν να παίρνουν ευκαιρίες αλλά δεν ανταποκρίνονται. Και εν όψει Γενάρη η παρουσία τους αρχίζει να είναι αρκετά επισφαλής.