Ο νόμος του Μέρφι και η απαραίτητη ψυχραιμία

από Αντώνης Γκάτζιος

Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος; Ο νόμος του Μέρφι; Διαλέγετε και παίρνετε. Ό,τι και να επιλέξετε, μέσα θα πέσετε για τον μπασκετικό ΑΡΗ.

Το “στραβό κλήμα” αφορά στην ελλιπή προετοιμασία της ομάδας, λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες χτίστηκε. Ο… γάιδαρος, είναι οι τραυματισμοί βασικών που προέκυψαν, οι οποίοι σε συνδυασμό με κάποιες άστοχες επιλογές (βλέπε Γκάρι Τάλτον), έκαναν τον ΑΡΗ ευάλωτο απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα της Basket League. Για να μην υπάρχουν αυταπάτες, ο ΑΡΗΣ των απόντων Μποχωρίδη, Μόρις και του «με το ενάμισι πόδι εκτός ομάδας» Τάλτον, ναι, μπορεί να χάσει από τη Λάρισα. Γιατί έτσι ούτε βάθος έχει, ούτε τα γρήγορα πόδια των αντιπάλων για να ανταπεξέλθει σε αγώνα «πάνω – κάτω».

Κάτι παραπλήσιο σημαίνει και ο νόμος του Μέρφι. Αν κάτι ξεκινήσει στραβά (χτίσιμο της ομάδας την τελευταία στιγμή), θα συνεχιστεί στραβά (βλέπε τραυματισμοί και ήττες).

Κάπως έτσι, ο ΑΡΗΣ από νωρίς βρίσκεται σε μία κατάσταση μίνι «συναγερμού», κάτι σύνηθες με δεδομένη την πίεση που κουβαλάει παραδοσιακά η ομάδα. Απ’ όλα έχει ο μπαξές (μεταξύ φημολογίας και πραγματικότητας). Αντι-Τάλτον, αντικαταστάτης Μποχωρίδη, αναμονή για τον τραυματισμό του Μόρις (αν και σε πρώτη φάση δε φαίνεται για κάτι σοβαρό), ψίθυροι για Γκάγκιτς, ακόμα και θέμα Σούλη Μαρκόπουλου. Αυτά βέβαια, σε… πλήρη ισχύ, δεν είναι «μίνι συναγερμός», αλλά «τσουνάμι». Εν αρχήν ην, ψυχραιμία, λοιπόν. Και επειδή δεν έχειλογική, αλλά και δεν υπάρχει η δυνατότητα (το μόνο που έλειπε είναι νέες οικονομικές “πληγές”) η ομάδα να αλλάξει το μισό ρόστερ και τον προπονητή της επειδή έκανε τρεις ήττες, πρέπει να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά.

Το πρώτο «πρέπει» μοιάζει να είναι η αντικατάσταση του Τάλτον, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη διορθωτική κίνηση. Οι εξελίξεις αναμένονται άμεσα, ίσως και εντός της ημέρας (14/10).

Εφόσον ο Μόρις δεν έχει κάτι σοβαρό, η κάλυψη του κενού του Μποχωρίδη μπορεί να προχωρήσει επίσης. Μόνο με Έλληνα παίκτη και όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, αυτός είναι ο Βλάντο Γιάνκοβιτς. Το AllAboutARIS έχει αναφερθεί στις παραμέτρους της υπόθεσης. Μετά και την ήττα από τη Λάρισα η συγκεκριμένη «πίεση» αυξάνεται και οι εξελίξεις αναμένονται. Σε πρώτη φάση, είναι άσχημο που το θέμα «σέρνεται» εδώ και μήνες. Έναν παίκτη, ή τον παίρνεις, ή δεν τον παίρνεις. Και δεν είναι δυνατόν να αποτελεί αιτία (ή αφορμή) έντονων διαφωνιών στο εσωτερικό της ομάδας. Πριν από τις αλλαγές στο ρόστερ, στον ΑΡΗ πρέπει να βρουν ισορροπία στα εσωτερικά της ομάδας, γιατί όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει.

Το θέμα Μαρκόπουλου

Μοιάζει πρόωρο, ίσως και άδικο να τίθεται θέμα Σούλη Μαρκόπουλου στον ΑΡΗ. Ενός προπονητή που είδε τρεις παίκτες να κάνουν ντεμπούτο έξι μέρες πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν και ακόμα έναν να έρχεται στη Θεσσαλονίκη τέσσερις μέρες πριν την έναρξη. Σαφώς η ανετοιμότητα του ΑΡΗ δεν είναι ο μοναδικός λόγος για το κακό ξεκίνημα, όμως μία αλλαγή προπονητή τόσο νωρίς και κάτω από τις προαναφερθείσες συνθήκες, θα δείξει τουλάχιστον πανικό. Όπως προαναφέραμε, ο ΑΡΗΣ είναι ομάδα «ειδικών συνθηκών» και πολλές φορές ο πανικός έρχεται νωρίτερα.

Η λογική λέει, πάντως, ότι σε περιπτώσεις κακού ξεκινήματος και προβληματικής εικόνας, οι διορθωτικές κινήσεις προέχουν (δείτε τι γίνεται στο Ρέθυμνο ή στη Λάρισα, για παράδειγμα). Με οποιονδήποτε προπονητή, ο ΑΡΗΣ χωρίς αυτές δεν μπορεί να κάνει και περισσότερα.

Το αγωνιστικό κομμάτι

Μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, αλλά και την ήττα από τον Ηρακλή, σ’ αυτήν τη γωνιά αναφέραμε ότι ο ΑΡΗΣ φέτος έχει την ποιότητα που του έλειπε πέρυσι. Δεν είναι λάθος, ούτε αναιρείται από το κακό ξεκίνημα. Όμως τις καταστάσεις διαμορφώνουν οι συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους διαμορφώνονται καθημερινά. Ποιος περίμενε ότι μόλις λίγους αγώνες μετά το ξεκίνημα, ο ΑΡΗΣ θα αντιμετώπιζε τόσα αγωνιστικά προβλήματα; Αν η ομάδα δεν «τσουλούσε» με τον Μποχωρίδη μέσα και τον Μόρις κανονικά στο παρκέ, άλλαζε το πράγμα.

Επί του αμιγώς αγωνιστικού, η έλλειψη αθλητικότητας της ομάδας φαίνεται ότι της στοιχίζει περισσότερο από το αναμενόμενο, κατάσταση που επιδεινώνεται και από τις απουσίες. Αυτές έχουν ως αποτέλεσμα η ποιότητα να μην μπορεί να καλύψει αυτό το χάντικαπ, αφού πλέον οι λύσεις είναι λίγες. Κάτι που δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη εντύπωση. Έχει… μαλλιάσει το πληκτρολόγιό μας να αναφέρουμε ότι τα δεδομένα στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουν αλλάξει από τη στιγμή που θεσπίστηκε το «6 Έλληνες – 6 ξένοι». Η αθλητικόητα, η ταχύτητα, η έκρηξη, πήραν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα σε σχέση με την τακτική και το λεγόμενο «σκεπτόμενο μπάσκετ».

Ταχύτητα και έκρηξη vs βαριών κορμιών

Δείτε για παράδειγμα τη Λάρισα. Απαραίτητη η σημείωση, διότι είναι λάθος η εξαγωγή συμπερασμάτων για μία ομάδα χωρίς να υπάρχει εικόνα – άποψη, βασισμένη μόνο στα σκορ των αγώνων. Ρέινολντς, Παρκς, Μπερχανέμεσκελ, Παπαντωνίου, έχουν θέση σε οποιοδήποτε ρόστερ ομάδας πίσω από την πρώτη τετράδα. Όπως και ο χθεσινός Χάμιλτον, που σημειωτέον «έπαιζε το κεφάλι του». Το θέμα είναι ότι οι γηπεδούχοι είχαν παίκτες με ταχύτητα – έκρηξη – ενέργεια. Τα βαριά κορμιά του ΑΡΗ τους νίκησαν στην άμυνά τους, όμως στο άλλο μισό του παρκέ, έκαναν ό,τι ήθελαν. Ναι, η Λάρισα θα παλέψει για να σωθεί, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι όταν δώσεις το «δικαίωμα» σε παίκτες σαν τους παραπάνω, θα σε «σκοτώσουν». Ο ΑΡΗΣ το έδωσε. Γιατί;

Από το πρώτο ημίχρονο, όπου ο ΑΡΗΣ ήταν μπροστά στο σκορ, φαινόταν πως αν ο αγώνας συνεχιζόταν σ’ αυτό το μοτίβο (σκορ 44-45), το πλεονέκτημα θα είχαν οι Θεσσαλοί. Γιατί οι «κιτρινόμαυροι» δε θα άντεχαν στο «πάνω – κάτω», έχοντας ελλιπή προετοιμασία, απουσίες, αλλά και πιο βαριά κορμιά (άρα και πιο αργά πόδια) στο ρόστερ τους. Υπήρχαν φάσεις που οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου δεν… προλάβαιναν τους αντιπάλους τους, ενώ τα 18 λάθη και οι 25 πόντοι της Λάρισας από σφάλματα του ΑΡΗ, τα λένε όλα. Ο ΑΡΗΣ θα κέρδιζε χθες αν πήγαινε το ματς σε αργό τέμπο και φυσικά αν σε πολλές περιπτώσεις δεν έδινε την μπάλα στα χέρια των Θεσσαλών.

Πέρα από τους αιφνιδιασμούς των γηπεδούχων (η τρανζίσιον άμυνα του ΑΡΗ είναι έτσι κι αλλιώς κακή και τα πολλά λάθη την επιδεινώνουν), μόνο τα «κοψίματα» των αντιπάλων στη ρακέτα της ομάδας να μετρήσει κανείς, καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Το ότι δεν υπάρχει ο ψηλός που θα «καθαρίσει» κάποιες φάσεις (όπως τα σουτάκια του Παρκς από τα 3-4 μέτρα) ή θα πάει πιο γρήγορα στις εναλλαγές μαρκαρισμάτων στο πικ εντ ρολ, είναι πασιφανές, όμως αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που επιλέχθηκε να μείνει ο Γκάγκιτς αντί Αμερικανού ψηλού.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο ΑΡΗΣ καλείται να διαχειριστεί μία κατάσταση που δεν είναι τόσο τραγική όσο μοιάζει ή παρουσιάζεται, δεν είναι, όμως, και αμελητέα. Και αυτό έχει να κάνει, όπως αναφέρθηκε, και με τις εσωτερικές διαφωνίες. Ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος και σε πρώτη φάση, με δύο κινήσεις, μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X