Βλέποντας και κάνοντας…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Παπαδόπουλος γράφει στο AllAboutARIS για την πρώτη τοποθέτηση του Γερμανού τεχνικού.

Οταν κάποιος προπονητής αναλαμβάνει μία ομάδα μεσούσης της σεζόν, αυτόματα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη θέση. Σαν αυτή δηλαδή του Μίκαελ Ένινγκ. 

Ο Γερμανός πήρε στα χέρια του μία ομάδα η οποία δεν είναι δική του. Του αρέσει ως… πακέτο αλλά ακόμα κι έτσι παραμένει ένα σύνολο το οποίο δεν φέρει την δική του “σφραγίδα” παρά μόνο στοιχεία που ταιριάζουν στην δική του φιλοσοφία. 

Αυτό που έκανε πειρσσότερο χθες ήταν να επιβεβαιώσει όσες πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν για αυτόν τις προηγούμενες μέρες. Οτι δηλαδή πρόκειται για έναν προπονητή που του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και το 5-4 αντί για 1-0 είναι ενδεικτικό της φιλοσοφίας του. Χωρίς να μπαίνει στην διαδικασία να την αναλύσει παραπάνω. Πρώτον γιατί προτιμάει να το κάνει στους παίκτες και να τη δείξει μέσα στο γήπεδο. Δεύτερον διότι ακόμα παρατηρεί και μαθαίνει. 

Οσο και να δεις μία ομάδα στο βίντεο, είναι πολύ διαφορετικό να… εισβάλλεις στην καθημερινότητά της. Να ζεις καθημερινά τους παίκτες ως ποδοσφαιριστές αλλά και ως χαρακτήρες. Και την ώρα αυτή διεξάγεται μόλις η τέταρτη προπόνηση υπό το βλέμμα του Γερμανού τεχνικού. 

Οπως είπε λοιπόν σωστά χθες, θα ήταν ασόβαρο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το χρονικό σημείο. Για την ώρα παρατηρεί και… παρεμβαίνει όποτε αυτός θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. Φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος πειθαρχίας και ισορροπιών, που δεν αρέσκεται σε ριζοσπαστικές αλλαγές με το καλημέρα, μόνο και μόνο για να επιβάλλει το δικό του. Φαίνεται από τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι στιγμής στις προπονήσεις και θα φανεί λογικά και στην Ξάνθη όπου ο ΑΡΗΣ δεν θα δαιφέρει πολύ από αυτό που βλέπαμε στις προηγούμενες αγωνιστικές. 

Πρέπει λοιπόν να περάσει ένα πρώτο διάστημα αξιολόγησης προκειμένου να δει τι πρέπει να προσθέσει σε ένα υπάρχον “πακέτο” που στα μάτια του έχει πλεονεκτήματα (επιθετικά) και αδυναμίες (αμυντικά). Μα το μεγάλο του στοίχημα είναι άλλο…

Φάνηκε χθες ότι ο Ένινγκ είναι πολύ αφοσιωμένος στην αγωνιστική του φιλοσοφία. Με προσαρμογές βέβαια πάνω στον αντίπαλο. Δεν είναι απόλυτος όπως ο Ερέρα. Και είναι σημαντικό με τα υπάρχοντα δεδομένα. Του ΑΡΗ αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό όμως που καλείται να κάνει ο Γερμανός είναι να βρει δύο ισορροπίες. Πρώτα ανάμεσα στο επιθετικό ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει και στο πρόβλημα που έχει η ομάδα ανασταλτικά. Και μετά ανάμεσα στην φιλοσοφία του και την ανάγκη για αποτελέσματα που υπάρχει την δεδομένη χρονική στιγμή. Και είναι μεγάλη. Σε αυτές τις πρώτες μέρες, φαίνεται ότι σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Μένει να το δούμε στην πράξη, όπου και θα κριθεί σε βάθος διμήνου στο οποίο θα προσπαθήσει να βρει χημεία με την ομάδα και θα φανεί η μεταδοτικότητά του. Αντίπαλός του; Ο χρόνος…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X