Επαγρύπνηση και αποφάσεις

από Αντώνης Γκάτζιος

Από αμιγώς αγωνιστικής πλευράς, ο ΑΡΗΣ "κέρδισε" ό,τι ήθελε να αποκομίσει στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Ήταν ανταγωνιστικός για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα παρά τις ελλείψεις του, φάνηκε αποτελεσματικός στην επίθεση, χρησιμοποίησε τους νεαρούς παίκτες του, με τον Γιάννη Σιδηροηλία να ξεκινά, μάλιστα, βασικός και να κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ απέφυγε νέα προβλήματα τραυματισμών (με τόσα που έχουν γίνει φέτος, είναι κι αυτό ένας στόχος…).

Αυτός ο αγώνας πέρασε και πλέον η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου επιστρέφει σε αγώνες που έχουν το «πρέπει» μπροστά τους. Αναμφισβήτητα, τηρουμένων των αναλογιών, ο ΑΡΗΣ έκανε την καλύτερη φετινή εμφάνισή του, επιθετικά, στο «Νίκος Γκάλης», όμως ο εν λόγω αγώνας δεν είχε πίεση και άγχος. Και χθες φάνηκε ότι αυτό έπαιξε το ρόλο του στις πρόσφατες κακές εμφανίσεις και ήττες.

Όπως σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ομάδες με το ίδιο βεληνεκές και στόχους με τον ΑΡΗ, τον παίζουν πολύ σκληρή άμυνα, κάτι που δεν έκανε σε μεγάλο κομμάτι του αγώνα ο άρτι αφιχθείς από τη μακρινή Αγία Πετρούπολη Παναθηναϊκός. Τα παραδείγματα του Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους και του Γκάρι Τάλτον είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Αμφότεροι οι γκαρντ του ΑΡΗ έκαναν εξαιρετική εμφάνιση στο μπροστά μισό του παρκέ. Το πίσω, δεν είναι έτσι κι αλλιώς το φόρτε τους, αλλά με τέτοιο αντίπαλο, δεν υπήρχαν και μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Σε μία κλωστή

Η 5η αγωνιστική έδειξε πιστά πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες στο πρωτάθλημα. Ο Πανιώνιος πέρασε από το Ιβανώφειο και αν η Λάρισα δεν έχανε στο τέλος από τον Ιωνικό ένα ματς που έμοιαζε δικό της, η βαθμολογία θα είχε γίνει ήδη… ροντέο. Αποδείχτηκε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αφού όπως έχουμε αναφέρει, κάτω από την πεντάδα ΠΑΟ, Προμηθέα, ΑΕΚ, Περιστερίου και Ηφαίστου, όλα κρέμονται σε μία κλωστή. Μπορεί να πας για εξάδα, μπορεί και να κινδυνεύσεις.

Οι ομάδες που στριμώχτηκαν από νωρίς, κάνουν ήδη τις κινήσεις τους. Ο Πανιώνιος πήρε τον Σάμουελς (φάνηκε πόση επίδραση έχει στο παιχνίδι ένας καλός ψηλός…), φέρνει πιθανώς και τον Μούντι και τον Μαραγκό και έκανε ήδη δύο σερί νίκες. Το χωρίς νίκη Ρέθυμνο απέκτησε Μάρεϊ JR και Λι. Η Λάρισα πιθανώς θα πάρει γκαρντ. Ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει τουλάχιστον δύο παίκτες. Και ούτω καθεξής.

Άμεσες αποφάσεις

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο ΑΡΗΣ πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να πάρει άμεσα τις όποιες αποφάσεις. Πλέον μπαίνει σε προτεραιότητα η απόκτηση Αμερικανού ψηλού αντί του Τζόρτζε Γκάγκιτς, αφού οι τελευταίες εμφανίσεις του Γκάρι Τάλτον μπέρδεψαν κάπως την κατάσταση. Βέβαια, είναι γεγονός ότι ο Αμερικανός γκαρντ μοιάζει καλύτερος όταν παίζει μαζί με «άσο», εν προκειμένω τον Δημήτρη Φλιώνη, δίπλα του, όμως τελευταία δείχνει ότι έχει σφυγμό και παίζει σαφώς καλύτερα. Και του αξίζουν εύσημα, αφού εδώ και πάνω από ένα μήνα θεωρείται (και δε ζει σε γυάλα) τελειωμένος. Απλά, έχει άλλα στοιχεία απ’ αυτά που θέλει ο ΑΡΗΣ από τον βασικό οργανωτή του, ειδικά με τον Λευτέρη Μποχωρίδη εκτός μάχης. Στην παρούσα φάση, και από τη στιγμή που χάθηκε ο Μάρκους Λόβετ JR και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος φανερά καλύτερος του Τάλτον στην αγορά, όλα δείχνουν ότι ο Αμερικανός θα αγωνιστεί και κόντρα στον Κολοσσό.  

Το τι πρέπει να γίνει το ξέρουν καλύτερα μέσα στην ομάδα, άλλωστε γι’ αυτό βρίσκονται σ’ αυτές τις θέσεις, για να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, αλλά και να έχουν σύμπνοια, η οποία πολλάκις απουσιάζει. Ό,τι είναι να γίνει, πάντως, πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε ο ΑΡΗΣ να μην πάει στον αγώνα με τον Κολοσσό κάνοντας την προσευχή του να μπορεί να παίξει ο Τζέιλεν Μόρις. Γιατί παρά τη χθεσινή εικόνα, το ματς με τους νησιώτες θα είναι πολύ – πολύ δύσκολο, ειδικά αν δεν προλάβει ο Μόρις…

Αν υπάρξει άλλη μια εβδομάδα αδράνειας, ο ΑΡΗΣ θα παίξει με την τύχη του. Αρχικά πρέπει να λύσει το ban του Κάιλ Ουίβερ και στη συνέχεια να κάνει την απαραίτητη κίνηση ή κινήσεις. Γιατί ο Κολοσσός έχει ανέβει πολύ τελευταία και όπως λέγεται, υπολογίζει το σαββατιάτικο ματς στα «εντός προγράμματος». Ο ΑΡΗΣ πρέπει να τον διαψεύσει, αλλά για να γίνει αυτό, οφείλει να πάρει άμεσα αποφάσεις. Πολύ «σύρθηκαν» τα θέματα Τάλτον, Γκάγκιτς και σία…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X