Αλήθεια τώρα, οι παίκτες φταίνε;

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ΑΡΗΣ "λούζεται" το κάκιστο, χρονικά και όπως αποδεικνύεται τακτικά, στήσιμο της ομάδας και κυρίως την αδυναμία του να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

Καμία έκπληξη για τη συντριβή στη Λήμνο. Για την ήττα, ούτε λόγος. Όσοι παρακολουθούν στενά την ομάδα, έχουν καταλάβει ότι ο σημερινός ΑΡΗΣ, δε σώζεται. Και οι τελευταίοι που φταίνε γι’ αυτό είναι οι παίκτες. Αν κάποιος μπορεί να τους προσάψει κάτι, αυτό είναι η έλλειψη φλόγας και διάθεσης που έδειξαν στη Λήμνο και η άνευ όρων παράδοση όταν το ματς στράβωσε. Όσο για το αποτέλεσμα, το ξαναείπαμε. Αυτή η στάνη, αυτό το γάλα βγάζει. Αν υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας, που να αφορούν και τους παίκτες, υπάρχουν άνθρωποι για να τα λύσουν. Όσο όμως ο ΑΡΗΣ παίζει με αυτό το ρόστερ, ελπίδα δεν έχει.

Έχει… μαλλιάσει η γλώσσα μας, αλλά θα το πούμε όσες φορές χρειαστεί: Τα δεδομένα έχουν αλλάξει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ποιότητα έχει μειωθεί, όμως έχει αυξηθεί η ποσότητα. Οι έξι Αμερικανοί έχουν διαφοροποιήσει τα δεδομένα και όποια ομάδα δεν ακολουθεί, είναι πρώτη υποψήφια για φούντο. Ο ΑΡΗΣ έχασε τον Μποχωρίδη και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Έχασε και τον Μόρις, τώρα έφυγε και ο Γκάγκιτς και περίμενε τι; Να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά όσοι απέμειναν; Καμία ομάδα δεν μπορεί να αντέξει με οκτώ παίκτες, όταν δεν έχει την απαραίτητη ποιότητα για να το κάνει. Ακόμα και ομάδες καλύτερες του ΑΡΗ. Βγάλτε τρεις παίκτες από τους βασικούς 11 του Προμηθέα (ο 12ος είναι ο νεαρός Μπαζίνας) και δείτε πόσες ακόμα ήττες σαν τη σημερινή από το Ρέθυμνο θα κάνει στη φετινή Basket League.

Τα πράγματα δεν είναι όπως πριν από μερικά χρόνια, που η αναλογία Ελλήνων – ξένων ήταν 9-3 ή 8-4. Τότε υπήρχαν πιο ισχυροί δεσμοί, πιο δυνατά αποδυτήρια. Ο ΑΡΗΣ παίζει εδώ και καιρό με τη φωτιά. Και το πιο πιθανό είναι να καεί, αν δεν φέρει τη γη ανάποδα για να ενισχύσει την ομάδα. Αν δεν αρκεί ούτε αυτό, πάει να πει ότι η ομάδα είναι βαθιά άρρωστη.

Μην ψάχνετε πώς και γιατί. Από τη στιγμή που δε βγήκαν οι περισσότερες επιλογές των ξένων, αναμενόμενα είναι τα αποτελέσματα. Γιατί ο ΑΡΗΣ δεν έχει τον Καλάθη, τον Παπαπέτρου και τον Μήτογλου, ούτε καν τον Αγραβάνη και τον Κασελάκη για να καλύπτουν τις αδυναμίες των ξένων. Στο «μεσαίο» επίπεδο, τη μοίρα μιας ομάδας την καθορίζουν οι ξένοι παίκτες. Και επειδή σ’ αυτό το επίπεδο και σ’ αυτά τα μπάτζετ η επιλογή τους πολλές φορές είναι λοταρία, υπάρχει η εναλλακτική των αλλαγών στο ρόστερ. Για όλους, εκτός από τον ΑΡΗ.

Αν η ομάδα δε βρει τον τρόπο να πάρει άμεσα τουλάχιστον ψηλό και γκαρντ, ελπίζοντας και στην ταχύτερη δυνατή επιστροφή του Μποχωρίδη, δεν κερδίζει πουθενά. Εκτός αν περιμένει κάποιος από τον Τάλτον να γίνει Κρις Πολ και τον Μιλόσεβιτς, Ντρέιμοντ Γκριν. Και τα ματς που έρχονται δεν είναι σαν το σημερινό. Έχουν το «πρέπει», πλέον, μπροστά τους.

Καλώς ή κακώς, αυτό είναι το ρόστερ του ΑΡΗ και χρειάζεται ενίσχυση, ποσοτική και ποιοτική Και δεν είναι μόνο η έλλειψη ποιότητας – και ποσότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι τους παίκτες τους έχει πάρει από κάτω, καθώς δεν υπάρχει ζωντανός οργανισμός που να μην επηρεάζεται από επτά (μαζί με το Κύπελλο) σερί ήττες, εκτός από τους ΝΒΑερς στην κανονική περίοδο. Αυτό δε δικαιολογεί την παράδοση άνευ όρων. Όμως δεν αναιρεί ότι τον 12ο παίκτη που έβαλε ο Μανωλόπουλος, τον Διαμαντάκο, ο ΑΡΗΣ δεν τον έχει ούτε σαν 8ο πλέον…

Ναι, σαφώς οι παίκτες πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πασχίζουν ακόμα και όταν χάνουν με 20 πόντους. Όμως το να στοχοποιούνται με τέτοιο τρόπο, είναι ανεπίτρεπτο. Το έκανε ο Παναθηναϊκός πριν από λίγες μέρες (επίσης με ανεπίτρεπτο τρόπο), βλέποντας τους ακριβοθώρητους παίκτες του να χάνουν από την Άλμπα του μισού μπάτζετ και των 2-3 απουσιών και τον Προμηθέα του 1/10 του μπάτζετ του. Το να κάνει το ίδιο ο «μισός» ΑΡΗΣ για την, έστω και βαριά, ήττα απέναντι στον Ήφαιστο του διπλάσιου (και βάλε, με τις απουσίες του ΑΡΗ) μπάτζετ, είναι ασχολίαστο.

Στην ουσία: Η στάμνα πολλές φορές πάει στη βρύση, αλλά μία σπάει. Από την 8η αγωνιστική κανείς δεν υποβιβάστηκε, όμως αυτό που μετράει είναι οι συνθήκες που υπάρχουν στην κάθε ομάδα. Το Ρέθυμνο έκανε 2-3 κινήσεις και κέρδισε ΑΕΚ και Προμηθέα. Η Λάρισα πήγε και έκανε διπλό μέσα στη Ρόδο και φέρνει και ξένο γκαρντ. Πάλι καλά που ο Πανιώνιος ηττήθηκε από το Λαύριο, αλλά κι αυτός έφερε τρεις νέους ξένους. Αλλά με ξένα κόλλυβα κηδεία, δεν έκανε κανείς.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X