Το Σάββατο το βράδυ….

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Παπαδόπουλος γράφει στο AllAboutARIS για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και αυτά στα οποία πρέπει να εστιάσει ο ΑΡΗΣ.

ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ… ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ. Δεκαετίες ολόκληρες η πόλη ζει και αναπνέει για αυτό το ντέρμπι. Το μοναδικό που… κοιτάει στα μάτια αυτό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. 

Ηρθε η ώρα για να ζήσουμε την δεύτερη κόντρα των “αιωνίων” της Θεσσαλονίκης για φέτος. Ηρθε η ώρα να το ζήσει ένας κόσμος που ήταν αρκετά ανυπόμονος. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτόν του ΑΡΗ. Το ίδιο ισχύει και στην άλλη πλευρά. Πολλοί το παραδέχονται. Άλλοι όχι, νιώθωντας κάπως… ψηλωμένοι ενδεχομένως από το χρήμα ή τους τίτλους. Πάντα όμως ένα ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ μαγνητίζει τους πάντες. Και αυτή είναι η ομορφιά του δεύτερου μεγαλύτερου ντέρμπι της Ελλάδας. Η ανυπομονησία. Δεν είναι κακό. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Αυτά είναι τα ντέρμπι

Ετσι πρέπει να το προσεγγίζουμε. Μεν και δε. Να απολαμβάνουμε την αδρεναλίνη που υπάρχει πριν ή κατά τη διάρκειά του. Στο τέλος μπορεί να υπάρξει ένας χαρούμενος και ένας απογοητευμένος. Μπορεί και τίποτα από τα δύο. Έτσι είναι ο αθλητισμός. Ο καθένας θέλει την νίκη για την ομάδα του. Ετσι λοιπόν εμείς θέλουμε ξεκάθαρα την νίκη του ΑΡΗ.

Μετά τον Παναθηναϊκό η ομάδα συνεχίζει με μία κατηγορία αγώνων στην οποία δεν έχουμε κανέναν λόγο να την φοβόμαστε. Στα ντέρμπι φέτος έχει πραγματοποιήσει κάποιες από τις καλύτερες εμφανίσεις της. Οι παίκτες βγάζουν μία εκ φύσεως σωστή νοοτροπία και εγρήγορση. Δεν χρειάζεται να τους πεις κάτι. Καταλαβαίνουν τη σημασία του αγώνα. Αντιλαμβάνονται τα κίνητρα.

Πρώτα είναι ο στόχος των πλέι οφ. Το πρωτάθλημα μπαίνει στην τελική του ευθεία και ο Γενάρης είναι δύσκολος. Με νίκη λοιπόν ρεφάρεις για απώλειες που δεν υπολόγιζες και παράλληλα παίρνεις μία εξαιρετική ψυχολογική ώθηση επικρατώντας του παραδοσιακού αντιπάλου σου. Οχι ότι σε διαφορετική περίπτωση χάνεις τον στόχο σου βέβαια… Κι ούτε τελειώνει κάτι.

Μετά ακολουθεί ο κόσμος ο οποίος πάντα χαίρεται διπλά τις νίκες σε τέτοια παιχνίδια. Ένας κόσμος ο οποίος θα γεμίσει το γήπεδο. Ενα “Βικελίδης” που θα “βράζει” από ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα. Αν οι παίκτες αφεθούν έστω στο μισό πάθος του κόσμου, είναι αρκετό. 

Φυσικά υπάρχει και το γόητρο. Ένα “έπαθλο” το οποίο γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό για τον ΑΡΗ, λόγω του αήττητου που “τρέχει” ο ΠΑΟΚ. Θα είναι τεράστιο πλήγμα για τον ΠΑΟΚ εάν… φρενάρει κόντρα στον ΑΡΗ. Φάνηκε άλλωστε στο ματς του πρώτου γύρου, όταν στο 1-2 του Ματίγια 10-15 άτομα εισέβαλλαν στον στίβο της Τούμπας, πριν τους συγκρατήσουν οι άνδρες ασφαλείας. Φανταστείτε να έληγε 1-2… Ακόμα και ο τρόπος που χάθηκε η νίκη σε εκείνο το ματς, είναι ένα κίνητρο. Οπως, εδώ που τα λέμε, κίνητρο είναι και αυτή η μόνιμη έπαρση του ΠΑΟΚ ο οποίος διογκώνει εκπλητικά ό,τι έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια. Και μπράβο του βέβαια. Του πήρε επτά χρόνια και ένα σκασμό λεφτά. Η ανάγκη του όμως να ψηλώσει παραπάνω απ’ όσο του αναλογεί, είναι κάπως προκλητική εδώ που τα λέμε. Συν φυσικά ότι βρίσκεται στις αρχές ακόμα -μην λένε ότι τους εξισώνουμε κιόλας με τους κάτω- το πετυχημένου μοντέλου για να προοδεύσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πάμε όμως πάλι στα αγωνιστικά… 

Γενικά ο ΑΡΗΣ από πέρυσι υπερτερεί του ΠΑΟΚ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Και στην Τούμπα φέτος έχασε την νίκη για λίγα δευτερόλεπτα. 

Η διαφορά με εκείνο το ματς είναι ότι ο αντίπαλος του έχει σταθεροποιήσει αρκετά την εικόνα του. Πατάει καλύτερα, κυρίως μεσοαμυντικά. Παραμένει όμως μία ομάδα με προβλέψιμο πλάνο. Στο πρώτο παιχνίδι Τερζής και παίκτες… έδεσαν τον ΠΑΟΚ και το μόνο που είχαν να διαχειριστούν ήταν την ποιότητά του από πλευράς μονάδων. 

Αυτό είναι και το πρώτο στοίχημα του ΑΡΗ αύριο. Να αντιμετωπίσει αυτήν την ποιότητα και να αξιοποιήσει τους χώρους που θα βρει. Εκεί όπου αν είναι σε καλή μέρα μπορεί να… σκοτώσει κάθε ομάδα στην Ελλάδα. Και σε αυτό θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο οι Ματίγια και Σάσα, δηλαδή στην γρήγορη προώθηση της μπάλας, παράλληλα με την πολύ δουλειά που θα έχουν ανασταλτικά. 

Στα μετόπισθεν, το θέμα είναι να μην περάσει ο ΠΑΟΚ χαμηλά την μπάλα στην περιοχή. Με Δεληζήση, Βέλεθ και Ρόουζ ο ΑΡΗΣ δεν νομίζω ότι θα έχει θέμα ψηλά.

Ο Ένινγκ απ’ ό,τι φαίνεται θα πάει με 4-4-2 και τον Λάρσον δίπλα στον Ιντέγε. Πιστεύω ότι είναι ένα ματς στο οποίο πρέπει να ενισχύσεις τον άξονά σου με έναν παίκτη που θα βοηθάει περισσότερο ανασταλτικά, αφού μιλάμε για τον χώρο στον οποίο ο ΠΑΟΚ βασίζει κατά πολλοίς το παιχνίδι του. Ο Λάρσον έχει επιστροφές αλλά δεν αντέχει πολύ ώρα σε υψηλή ένταση. Και το ματς θα έχει πολύ ένταση, ειδικά στα διαστήματα της πίεσης που θα ασκήσει ο ΠΑΟΚ. Ισως ένα 4-2-3-1 με τον Μαντσίνι ή τον… καλό Ντιγκινί, να ταιριάζει περισσότερο. Ο προπονητής όμως ξέρει καλύτερα και μακάρι για να δικαιωθεί. Έχει ανάγκη και αυτός μία νίκη σε έτοαι τέτοιο παιχνίδι. 

Τα υπόλοιπα αύριο. Και μακάρι να έχουμε να συζητάμε για μία νίκη…

Υ.Γ. Τώρα που τα μέτρα τάξης είναι κανονικά, θα υπάρξουν και απουσίες…

Υ.Γ.1 Κουμπαράκης από Θράκη στο Κύπελλο με Ξάνθη. Η ΕΠΟ, η ΚΕΔ και ο Περέιρα της εξυγίανσης ντε… 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X