(Ώρα για) να δείξει το "χαρακτήρα" που του λείπει μακριά από το Παλέ

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο αυριανός (5/1) αγώνας του ΑΡΗ με τον Π.Α.Ο.Κ. στην Πυλαία δεν είναι απλά ένα κλασικό ντέρμπι με τις ιδιαιτερότητες που πάντα έχει. Είναι αναμέτρηση μεταξύ των δύο ουραγών της Basket League. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πάντα την πίεση την έχει ο γηπεδούχος.

Μία πίεση που έρχεται σε «αντιπαράθεση» με το αβαντάζ που δίνει η έδρα σε τέτοια ματς. Μπορεί ο αντίπαλος να έχει θεωρητικά πιο βατά παιχνίδια στο δεύτερο γύρο, όμως σε περίπτωση ήττας θα δει τον κλοιό να σφίγγει γύρω από το λαιμό του, αφού κάθε αγωνιστική που περνά, η κλεψύδρα αδειάζει.

Για τον ΑΡΗ, μία νίκη να του αλλάξει τη μοίρα στη φετινή σεζόν. Αν την πετύχουν, θα έχουν διπλό κέρδος. Αφενός, θα πάρουν βαθιά βαθμολογική ανάσα, έχοντας μάλιστα στη συνέχεια δύο εντός έδρας αγώνες με Ηρακλή και Λάρισα. Οπότε, στο ιδανικό σενάριο, σε 15 μέρες από σήμερα ο ΑΡΗΣ μπορεί να βρεθεί από τις τρεις νίκες στις έξι και να δει αλλιώς το μέλλον του στη φετινή χρονιά. Αφετέρου, θα καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στον αιώνιο» αντίπαλο, με τον οποίο έχει τον ίδιο στόχο, βυθίζοντάς τον κι άλλο στη βαθμολογία.

Για να έρθει η νίκη αύριο στην Πυλαία, ο ΑΡΗΣ, πέρα από τη βελτίωση της άμυνάς του, την ανάγκη της οποίας ανέλυσε προχθές  το AllAboutARIS, πρέπει να αλλάξει και την προσέγγισή του αναφορικά με τα εκτός έδρας ματς. Οι «κιτρινόμαυροι» δείχνουν πολύ soft εκτός έδρας κι αυτό δεν είναι μόνο θέμα αμυντικής ικανότητας, αλλά και διάθεσης. Κοντολογίς, και με δεδομένο ότι θα παίξει σε μία πολύ δύσκολη ατμόσφαιρα που θα συναντήσει φέτος, η ομάδα πρέπει να μπει στο γήπεδο «με το μαχαίρι στα δόντια» και όχι χαλαρά, όπως συνέβη με τον Προμηθέα Πάτρας. Λογικές του τύπου «σκορ 17-4 και μηδέν φάουλ» δεν είναι επιλογή σε τέτοιο ματς.

Ο ΑΡΗΣ, λοιπόν, πρέπει να δείξει πιο σκληρός σε σχέση με τα φετινά εκτός έδρας παιχνίδια του. Δεν είναι τυχαίο ότι το 0/7 που έχει έξω από το Παλέ ήρθε με μέσο όρο διαφοράς 16.3 πόντων ανά αγώνα. Και το κυριότερο: Να μπει συγκεντρωμένος και να μην αφήσει τον αντίπαλο αφενός να κάνει το παιχνίδι του, αφετέρου να ξεφύγει στο σκορ. Η Ιστορία έχει δείξει πώς εξελίχθηκαν πολλοί αγώνες, στις έδρες των δύο ομάδων, όταν ο γηπεδούχος έχει μπει φορτσάτος και βάζει και την κερκίδα στην εξίσωση.

Αν ο ΑΡΗΣ δεν αφήσει τον Π.Α.Ο.Κ. να πάρει τον έλεγχο, το ματς μπορεί να πάει ντέρμπι μέχρι το τέλος, ή να έχει ο ίδιος τα ηνία, εφόσον δε χάσει τη συγκέντρωσή του. Οι διαφορές των δύο ομάδων είναι μικρές και καθαρά μπασκετικά, πρόκειται για έναν αγώνα που μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες. Όλα αυτά, εφόσον η ομάδα του Σάββα Καμπερίδη δεν αφήσει τις «ειδικές συνθήκες» τέτοιων αγώνων να την επηρεάσουν.

Με την προσθήκη των Μπράουν και Φιτζπάτρικ, ο ΑΡΗΣ έχει παίκτες για να τραβήξουν το κουπί στο σκοράρισμα, ειδικά απέναντι σε μία ομάδα που δε φημίζεται για την καλή άμυνά της. Υπομονή και… κλειστά αφτιά είναι το δίπτυχο αναφορικά με το επιθετικό κομμάτι.

Αν συμβεί ένας συνδυασμός από τα παραπάνω, ο ΑΡΗΣ μπορεί να κερδίσει αύριο, αφού όπως αναφέρθηκε αμιγώς αγωνιστικά δεν υπολείπεται του Π.Α.Ο.Κ. Το διπλό δεν ήρθε μέσα στο 2019, όπου οι «κιτρινόμαυροι» μετρούν 0-7 εκτός «Nick Galis Hall». Αν το ρόδι σπάσει αύριο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X