Μίλα μου για timing…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Παπαδόπουλος γράφει στο AllAboutARIS για Ένινγκ, ban και όχι μόνο…

Η ανανέωση με τον Ένινγκ, σημάνει ουσιαστικά το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν για τον ΑΡΗ. Έστω και αν έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας με την φετινή.

Μιλάμε για ένα παράδοξο… Και δεν το εννοώ αρνητικά. Ούτε θα πω εάν η επιλογή είναι σωστή ή όχι. Η φιλοσοφία της κίνησης είναι αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το χρονικό σημείο. Το timing που λένε και οι Άγγλοι.

Πριν τελειώσει μία σεζόν που έχει ακόμα να δώσει πράγματα, ο ΑΡΗΣ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον προπονητή του, έχοντας πετύχει τον στόχο της Ευρώπης και με τον μεγάλο στόχο του Κυπέλλου να εκκρεμεί.

Η φιλοσοφία της απόφασης, είναι σωστή. Διότι μία νέα χρονιά σχεδιάζεται στην διάρκεια της προηγούμενης. Αυτό που κάνει δηλαδή ο ΑΡΗΣ όλους αυτούς τους μήνες, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις αναζητήσεις του για την στελέχωση του ρόστερ.

Το αρκετά ολοκληρωμένο αγωνιστικό πλάνο που έχει καταρτιστεί, φέρει και τον γνώμη του Γερμανού ο οποίος συμμετείχε ενεργά -και το κάνει εννοείται ακόμα- σε όλες τις συζητήσεις για παίκτες κλπ. Φαινόταν λοιπόν ότι αργά ή γρήγορα θα φτάναμε στο σημείο που η παραμονή του θα έπαιρνε σάρκα και οστά.

Θεωρώ ότι ίσως αυτό που έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο, είναι η παρουσία του στην καθημερινότητα και η καλή χημεία που έχει βρει με τους ανθρώπους της ομάδας. Τον Χαριστέα, τον Τερζή και πάει λέγοντας… Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα καλό γκρουπ ανθρώπων που συνεργάζονται καθημερινά και κυρίως συνεννοούνται. Φυσικά θα υπάρχουν και οι διαφορετικές απόψεις, αλλά όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται καθαρά με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Σωστές ή λάθος. Τίποτε άλλο, όπως άλλες φορές. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Ο ΑΡΗΣ λοιπόν ανανεώνει τον προπονητή του, έχοντας ακόμα μπροστά του μίνιμουμ 11 παιχνίδια, έναν μεγάλο στόχο και την υπόθεση του ban που εκκρεμεί. Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης, σε έναν πάγκο όμως που πάντα παραμένει… ηλεκτρικός και πρέπει να δείχνεις πράγματα για να διατηρήσεις την θέση σου. Το θέμα είναι πλέον να λυθεί και το θέμα του ban ώστε ο Γερμανός να έχει την ευκαιρία να φτιάξει την ομάδα όπως θέλει αυτός. Διότι τον Γενάρη ούτε διορθώσεις μπόρεσε να κάνει, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυσκολίες που κλήθηκε να διαχειριστεί σε μία ιδιαίτερη σεζόν. Είναι κάτι που δικαιούται αλλά και παράλληλα μία πρόκληση. Να βάλει τις βάσεις στην προετοιμασία, εκεί όπου δοκιμάζεται πρώτα κάθε προπονητής. Και εκεί θα φανούν πολλά. Και πρέπει να προστεθούν πολλά. Περισσότερη τακτική, αγωνιστική ταυτότητα και η δημιουργία μίας ομάδας πουν δεν θα βασίζεται μόνο στα ατομικά χαρακτηριστικά κάποιων… ελίτ παικτών που διαθέτει. Εκεί θα κριθεί και διαφορετικά.

Πάλι βέβαια καταλήγουμε στο ban, Μακάρι να λυθεί, για να μην πάει στράφι η τόσο καλή και ποδοσφαιρική δουλειά που έχει γίνει από τους Χαριστέα, Ένινγκ, Τερζή και Κικερίδη. Ολη με τον συντονισμό του πρώτου και φυσικά υπό την επίβλεψη και το τελικό “οκ” του Θεόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος δηλώνει σίγουρος έχοντας λογικά κάτι καλό στα χέρια του από πλευράς κυβέρνησης. Και δεν μιλάμε για χάρη ή ρουσφέτι. Μιλάμε για το δίκιο της ομάδας και έναν άνθρωπο ο οποίος δεν θέλει να πληρώνει τα… κερατιάτικα άλλων. Νομικά είναι ξεκάθαρο όταν η ομάδα είναι νομότυπη, ενώ με δηλώσεις του στυλ΄”χάσαμε το χαρτί της FIFA” ξετυλίγεται όλο και περισσότερο το κουβάρι των τεράστιων ευθυνών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. 

Το θέμα είναι η λύση που τόσο έχει ανάγκη ο ΑΡΗΣ, να έρθει και εγκαίρως. Στην ομάδα κάνουν λόγο για τα μέση του Ιούνη, το οποίο είναι ιδανικό ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος. Θα είναι καλό το timing εάν επιβεβαιωθεί αυτή η ημερομηνία ή έστω λίγο πιο μετά. Αν υπάρξει καθυστέρηση, ο χρόνος θα πιέζει και κάποιες υποθέσεις ανανεώσεων θα πάρουν την μορφή του υποχρεωτικού.

Μιλώντας πάντως με το αισιόδοξο σενάριο και με τα τωρινά δεδομένα, δεν θα μείνουν και πολλοί. Από δύο μέχρι τέσσερις-πέντε βαριά. Γκάμα και Ματίγια είναι δεδομένο ότι τους θες. Τον Ιντέγε επίσης αλλά είναι διαφορετική περίπτωση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν θετικές γνώμες αλλά όχι τόση ζέση για τους υπόλοιπους αυτήν την στιγμή. Όλοι τους καλοί παίκτες, αλλά μπορείς και καλύτερα. Τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Και είναι μονόδρομος να μην μείνουν κάποιοι, όταν υπάρχει ο στόχος να ρίξεις τον μέσο όρο ηλικίας και να δημιουργήσεις μία πιο αθλητική ομάδα με ταχύτητα και ένταση στο παιχνίδι της. Έχουμε πει και πολλά περισσότερα στο ραδιόφωνο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και μιας που μιλάμε για timing, ένα σχόλιο και για τον Ματέο. Δεν ανακαλύφθηκε ξαφνικά η Αμερική. Η προσπάθεια γίνεται εδώ και τουλάχιστον 1,5 μήνα. Η κουβέντα δημιουργήθηκε λόγω της χρονικής περιόδου που έγινε η πρόταση. Άλλοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι το έκριναν αρνητικά. Και τα δύο υποστηρίζονται με σωστά επιχειρήματα. Εγώ παράλληλα βλέπω στο βάθος μία κίνηση με πρόθεση, μεταξύ άλλων, να δείξει σιγουριά για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. 

Με δεδομένο ότι ακριβώς σε μία εβδομάδα παίζουμε μπάλα, θα πρέπει να στρέψουμε περισσότερο και το βλέμμα μας εκεί τις επόμενες μέρες. Είναι μεγάλο το ερωτηματικό για το τί ακριβώς θα δούμε αλλά η χρονιά συνεχίζεται και οι στόχοι υπάρχουν. Κόντρα στα εξωαγωνιστικά εμπόδια. Και δεν είναι μόνο το ban. Είναι και άλλοι που φαίνεται να κάνουν την δουλειά τους εις βάρος της ομάδας. Έτσι λένε κάποιοι…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X