Ακόμα έχει χρόνο για όλα…

από Γιώργος Γκάτος

Το τελευταίο τρίμηνο ήταν "καυτό" για τον οργανισμό ΑΡΗ, αλλά για τους λάθος λόγους. Το ποδοσφαιρικό σκέλος απουσίαζε ελέω "Lockdown" και η FIFA ήρθε στο προσκήνιο μαζί με κακά μαντάτα. Από δώ και πέρα εντείνονται οι προσπάθειες του ΑΡΗ σε πολλαπλά μέτωπα, με τον χρόνο να είναι ακόμα με το μέρος του

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν αρκετά δύσκολο για όλους όσους βρέθηκαν στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα.
Δίχως οπαδούς και με μήνες αγωνιστικής απραξίας, ο ΑΡΗΣ φάνηκε να χάνει ένα κομμάτι του εαυτού του. Όμως, η φετινή ομάδα είναι “χτισμένη” πάνω σε μεγάλες προσωπικότητες που μπορούν να βγάλουν το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο πάνω από το αγωνιστικό πλάνο.

Και είναι φανερό πως ο φετινός ΑΡΗΣ βασίζεται αρκετά περισσότερο από το φυσιολογικό στην ατομική ικανότητα ορισμένων μονάδων του. Με βάση την καλοκαιρινή ενίσχυση που δεν “κάλυψε” σε όλα τα μέτωπα τον ΑΡΗ και την αδυναμία της ομάδας να διορθώσει τα λάθη τον Ιανουάριο εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων με την FIFA, ήταν φανερό ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο.

Η αλλαγή του Μαντσίνι “έσπασε” την ρουτίνα του δίπολου

Αγωνιστικά το παιχνίδι δεν είχε να προσφέρει κάτι καινούργιο. Αν ο Φραν Βέλεθ αγωνιζόταν στην θέση του και ο Χαβιέ Ματίγια δεν ήταν τιμωρημένος, θα ήταν ένα ακόμα παιχνίδι του ΑΡΗ τη φετινή σεζόν. Στο μπάσκετ όσο η σεζόν πλησιάζει στο τέλος της και κυρίως στα πιο κρίσιμα παιχνίδια, το rotation συρρικνώνεται. Στον ΑΡΗ, το rotation ήταν ήδη μικρό εξαιτίας πολλών γεγονότων, αλλά η πανδημία του έδωσε το δικαίωμα να έχει δύο παραπάνω αλλαγές στην διάρκεια του αγώνα.

Η άμυνα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στο στρωτό ποδόσφαιρο που έπαιξε ο ΟΦΗ το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης. Το δίδυμο του κέντρου ήταν αφοσιωμένο στο αμυντικό του κομμάτι, γιατί επιθετικά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει. Ο Μπράουν Ιντέγε ήταν αρνητικός και εμφανώς επηρεασμένος από την μεγάλη διακοπή. Ο Ντάνιελ Λάρσον κινήθηκε σε “ρηχά” νερά.

Ακόμα ένα παιχνίδι κρίθηκε από το “τόπι” που ξέρει το δίδυμο Φετφατζίδη-Γκάμα. Αυτό το δίδυμο δεν προσφέρει απλά ποιότητα στον ΑΡΗ, αλλά σε ολόκληρο το Ελληνικό πρωτάθλημα.

Το αρνητικό όμως σε αυτή την υπόθεση είναι ότι μόνιμα αυτοί οι παίκτες βρίσκουν από δύο ως τρεις αμυντικούς μπροστά τους. Αυτή η αντιμετώπιση περιορίζει τα καλά διαστήματα του ΑΡΗ, αλλά με βάση την βαθμολογική του θέση και την πρόκριση του στους “4” του Κυπέλλου, φαίνεται πως επαρκούν. Από εδώ και πέρα, χρειάζεται να υπερβεί τον εαυτό του για να πετύχει…

Η είσοδος του Ντάνιελ Μαντσίνι στον αγωνιστικό χώρο, έδωσε ταχύτητα στον ΑΡΗ. Συγκεκριμένα έδωσε ταχύτητα στον άξονα, πρόσθεσε μια απειλή στο παιχνίδι και έβαλε στην κουβέντα έναν παίκτη που δεν έχει εκπληρώσει τα όσα περίμεναν οι άνθρωποι του ΑΡΗ. Οι πέντε αλλαγές δίνουν στον Μίχαελ Ένινγκ την ευκαιρία να βάλει κι άλλους ποδοσφαιριστές στην εξίσωση ή να τους αφήσει εντελώς εκτός. Μέση λύση σε αυτή την κατάσταση δεν φαίνεται πως υπάρχει.

Fast Track προετοιμασία, non stop ποδόσφαιρο

Νομίζω ότι ο στόχος του πρωταθλήματος κρίθηκε. Δια βοής του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού, τονίστηκε ότι οι “Πράσινοι” θα μείνουν εκτός Ευρώπης λόγω της τιμωρίας τους.

Αυτό αμέσως αφαιρεί την πίεση του πρωταθλήματος και ωθεί τους “Κιτρινόμαυρους” να κάνουν το “All In” για το Κύπελλο. Το παιχνίδι που προηγήθηκε με τον ΟΦΗ αλλά και τα δύο επόμενα πριν το μεγάλο παιχνίδι της 24/6, είναι η περίοδος προετοιμασίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΑΡΗΣ θα κατέβει αδιάφορος στα επόμενα παιχνίδια. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες ξεκίνησαν προπονήσεις εδώ και μερικές εβδομάδες και φαίνεται πως η επόμενη σεζόν ξεκινάει… κατευθείαν μόλις τελειώσει η τρέχουσα.

Αρκετές ομάδες αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο ως ενιαία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση για τον ΑΡΗ, πολύ δυνατά παιχνίδια για τα πλέι οφ της Superleague, προετοιμασία που θα πραγματοποιηθεί εντός Ελληνικής επικράτειας (αφού τα σχέδια για εξωτερικό έχουν ακυρωθεί λόγω Covid-19) και η νέα σεζόν στο προσκήνιο, πολύ πριν το καταλάβουμε.

Το μεταγραφικό ban που του χαλάει το “Carpe Diem”

Με τα συμβόλαια μιας ντουζίνας παικτών να ολοκληρώνονται αυτό το καλοκαίρι, ο ΑΡΗΣ θα είχε μια “καυτή” θερινή μεταγραφική σεζόν. Πόσο μάλιστα όταν με την πανδημία, τα “κασέ” των ποδοσφαιριστών πέφτουν.

Το μεταγραφικό ban τον κρατάει πίσω. Αναγκάζει τους ιθύνοντες της ομάδας να δράσουν διαφορετικά, σφραγίζοντας μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που τα δρώμενα με την FIFA δεν καταλήξουν σε “happy end”.

Η ΠΑΕ πρέπει να λειτουργήσει σε διπλό μεταγραφικό ταμπλό, όπως και κάνει. Ανανεώσεις συμβολαίων των τωρινών ποδοσφαιριστών και παράλληλη εύρεση στόχων. Το plan A και το plan B πρέπει να είναι ήδη έτοιμα και ας μην έχει μπει καλά-καλά το καλοκαίρι.

Δίχως το μεταγραφικό ban, αρκετοί παίκτες ίσως να μην έμπαιναν καν στην διαδικασία συζήτησης για ανανέωση των συμβολαίων τους με τον ΑΡΗ.

Ετσι, οι άνθρωποι του ΑΡΗ θα είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε ένα ορθότερο χτίσιμο ρόστερ απ’ ότι το τελευταίο καλοκαίρι. Και πάλι θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν, αν το θέμα “FIFA” εξαφανιστεί σχετικά νωρίς από την “Κιτρινόμαυρη” ατζέντα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το… μεταγραφικό “carpe diem” σε ελεύθερη μετάφραση, θα είναι πάντα στο μυαλό του ΑΡΗ σε περίπτωση δικαίωσης.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X