H μηδενική βάση, το σύστημα και το "πρέπει" της τακτικής

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το κείμενο αυτό ξεκίνησε να γράφεται πριν το φιλικό με την Αγία Μαρίνα Νάουσας, διότι θα μπορούσε να αποτελέσει και αντιπροσωπευτικό δείγμα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν την στιγμή ο ΑΡΗΣ. Άλλος ήταν ο σκοπός του.

Ο ΑΡΗΣ ολοκλήρωσε μία “γεμάτη” εβδομάδα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας του στα 3-5 Πηγάδια. Και ίσως ήρθε η ώρα για έναν πρώτο απολογισμό των όσων έχουμε δει μέχρι στιγμής σε μία σειρά καθημερινών προπονήσεων.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει νόημα να πλατιάσουμε, αφού καθημερινά έχετε μία “γεμάτη εικόνα των όσων γίνονται στο Βέρμιο και πώς είναι ο Μίχαελ Ένινγκ σε φάση καλοκαιρινής προετοιμασίας. Κάτι καινούργιο για ολόκληρο τον οργανισμό του ΑΡΗ.

Ο Γερμανός έχει ξεκινήσει το φετινό “οικοδόμημα” εντελώς από μηδενική βάση. Με την “α, β” να το πω έτσι.

Η φιλοσοφία του φετινού ΑΡΗ περιστρέφεται γύρω από το build up. Δηλαδή την ορθολογική μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στο επιθετικό του τρίτο, κρατώντας τη κάτω και έχοντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Και η σημασία του βρίσκεται όταν ο αντίπαλος σε πιέζει ψηλά -πρέπει να σπάσεις αυτό το πρέσινγκ περνώντας την μπάλα στα μεσοδιαστήματα -ή όταν καλείσαι να διασπάσεις πολυπρόσωπες άμυνες.

Τακτικά μόλις χθες αρχίσαμε να βλέπουμε κάτι πάνω σε αυτό το κομμάτι και ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Δεν συνδέεται όμως αποκλειστικά με το 4-3-3. Είναι θέμα γενικότερης φιλοσοφίας.

Ναι μεν ο ΑΡΗΣ βασίστηκε στο 4-3-3 για τον σχεδιασμό του, αλλά δεν είναι και δεδομένο. Υπάρχει η εναλλακτική του 4-2-3-1. Υπάρχει το 3-5-2. Γενικά οι κινήσεις που έγιναν προσφέρουν την ευελιξία για διαφορετικά συστήματα. Για όλα όμως θα πρέπει να υπάρχει και τακτικό πλάνο.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Ένινγκ και οι συνεργάτες του, έχουν “σπάσει” σε κομμάτια την νέα φιλοσοφία της ομάδας και προσπαθούν να την περάσουν σταδιακά στην ομάδα.

Δηλαδή…

Διαρκή κίνηση χωρίς την μπάλα, κάθετα και με επιμονή στη διαγώνια, που δίνει καλύτερες επιλογές για πάσα
Σωστές μεταβιβάσεις, ειδικά στην πίεση του αντιπάλου
Χημεία που θα φέρει αυτοματισμούς
Φυσική κατάσταση και διαχείριση τρεξιμάτων
Κυκλοφορία της μπάλας σε καταστάσεις πίεσης

Αυτό που δείχνει να έχει στο μυαλό του ο Ένινγκ είναι να δουλέψει τμηματικά κάποια πράγματα και σε πολύ αρχικό στάδιο, ώστε να πάει μετά στο επόμενο… κεφάλαιο. Και υπάρχει το “πρέπει” σε αυτό.

Πέρυσι ο ΑΡΗΣ παρουσίαζε τακτικά δύο εικόνες. Από την μία ήταν ίσως η ομάδα με το καλύτερο επιθετικό τρανζίσιον στην Ελλάδα, ειδικά στο ανοικτό γήπεδο. Από την άλλη όμως μία ομάδα πολύ προβληματική όταν είχε τον πρώτο ρόλο και καλούταν να διασπάσει άμυνες ομάδων που περίμεναν πίσω από την μπάλα. Και στην δεύτερη εικόνα εντάσσεται η πλειοψηφία των περσινών αγώνων αλλά και των φετινών που θα κληθεί να δώσει εντός των συνόρων.

Το build up δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να κατασταλάξεις στο σύστημα και να δουλέψεις πολύ, ώστε να “σπας” το πρέσινγκ του αντιπάλου όταν πιέζεσαι ψηλά ή να βρίσκεις τον τρόπο να διασπάς μαζικές άμυνες. 

Ο Ένινγκ θα μπορούσε να το… πάει ίσως πιο γρήγορα. Αλλά έστω και αυτός ο τρόπος που δουλεύει, είναι προς την κατεύθυνση που πρέπει. 

Το θέμα είναι βέβαια να υπάρξει η εξέλιξη, την οποία έδειξε στην απογευματινή προπόνηση της Παρασκευής. Και φυσικά όσα δουλεύονται, σταδιακά να φανούν και μέσα στο γήπεδο. Διότι ναι μεν είναι σημαντική η δουλειά, αρκεί να φέρει κάποια στιγμή και τα αποτελέσματα. 

Το θετικό για τον Γερμανό είναι ότι ήδη διαχειρίζεται ένα ρόστερ αρκετών επιλογών. Και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία των ανθρώπων που… έτρεξαν τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Σε πρώτη φάση, τους πιστώνεται πολύ θετικά δεδομένων των συνθηκών κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να δουλέψουν. Επέλεξαν με ποδοσφαιρική λογική και ορθολογικά, κάτι που δεν είχε πέρυσι η ομάδα. Μένει πλέον να φανεί στο γήπεδο εάν θα τους δικαιώσουν οι επιλογές στις οποίες προχώρησαν. Οπως και οι τελευταίες που θα ακολουθήσουν.

Προτεινόμενα Άρθρα