Το λογικό και το (εν μέρει) δίκαιο

από Αντώνης Γκάτζιος

Το τηλεοπτικό "σίριαλ" έκλεισε με τον ΑΡΗ να εντάσσεται στην κεντρική διαχείριση, παίρνοντας, σε ένα βαθμό, αυτό που ζητούσε εξ αρχής.

Οι “κιτρινόμαυροι” κατάφεραν να περάσουν το αίτημά τους να συμπεριληφθεί η τηλεθέαση σε ένα ποσοστό των χρημάτων που θα μοιραστούν στις 12 ΚΑΕ. Όχι στο ποσοστό που ήθελε ο ΑΡΗΣ. Δεν πέρασε, όμως, και το “μόνο βαθμολογία” που ψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι, όχι μόνο για φέτος, αλλά για όλη την τριετία της συμφωνίας με την ΕΡΤ!

Ο ΑΡΗΣ δεν μπορούσε να συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Με δεδομένο ότι φέτος και την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσει να επιβιώσει, και αγωνιστικά, δεν μπορούσε να δεσμευτεί για μία τριετία με το πιθανό μίνιμουμ. Σκεφτείτε, πέραν των άλλων, να έρθει “αύριο” ένας ιδιοκτήτης και να δει υπογεγραμμένο από τη διοίκηση Πρωτοδικείου τέτοιο τηλεοπτικό συμβόλαιο…

Τηρουμένων των αναλογιών, και με δεδομένη την πίεση του χρόνου, ο ΑΡΗΣ πήρε σε ένα βαθμό αυτό που ζητούσε. Έγινε δηλαδή το λογικό. Ίσως όχι απόλυτα και το δίκαιο, αφού το ποσοστό τηλεθέασης μπορούσε και έπρεπε να είναι μεγαλύτερο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, και οι δύο πλευρές κάνουν ένα βήμα πίσω. Είναι απορίας άξιον πώς για ένα τόσο σημαντικό θέμα, η πρόταση τέθηκε επίσημα ενώπιον των ομάδων την περασμένη Πέμπτη, δύο εβδομάδες, δηλαδή, πριν από το πρώτο τζάμπολ. Η ευκολία με την οποία όλοι είπαν “ναι” στην πρόταση του Προμηθέα, την περασμένη Πέμπτη, ήταν παροιμιώδης. Προφανώς δεν ήταν επιθυμητές… πολλές πολλές συζητήσεις. Και προφανώς είχαν γίνει ήδη διαβουλεύσεις για τον καταμερισμό των χρημάτων…

Μάλιστα, χθες το μεσημέρι όλα έμοιαζαν τελειωμένα. Μετά το πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης, ακολούθησε το δεύτερο όπου ο ΑΡΗΣ είπε “όχι” στην “τελική” πρόταση, η οποία περιλάμβανε μόνο βαθμολογικά κριτήρια, και διαχώρισε επισήμως τη θέση του από τους “11”. Στη συνέχεια, ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων, προφανώς επειδή δεν ήταν εύκολο να μείνει ο ΑΡΗΣ εκτός της κεντρικής διαχείρισης, όντας η πρώτη ομάδα σε τηλεθέαση από αυτές της ΕΡΤ. Έπεσε στο τραπέζι η παραπάνω πρόταση, έγινε αποδεκτή και όλα τελείωσαν.

Το ποσό που θα πάρουν οι ομάδες από την τηλεθέαση δεν είναι ξεκάθαρο. Για να μπει ποσοστό τηλεθέασης “καταργήθηκε” το ευρωπαϊκό μπόνους των ομάδων (κάτι που είχε νόημα μόνο για το Basketball Champions League, αφού η θέση του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα είναι κλειστή και αυτή του Προμηθέα στο EuroCup σχεδόν δεδομένη), όπερ αυτό το ποσό θα μοιραστεί ανάλογα με τους αριθμούς που θα κάνει κάθε ομάδα στην ΕΡΤ. Θα δημιουργηθεί συγκεκριμένος αλγόριθμος από το κρατικό κανάλι, βάσει του οποίου θα βγει και το ποσό που θα πάρει κάθε ομάδα.

Ο ΑΡΗΣ επέμεινε τόσο πολύ, επειδή πιστεύει ότι πίσω από τον Παναθηναϊκό, θα έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, συνεπώς και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό. Βάσει αριθμών, αυτή η πίστη δεν είναι παράλογη.

Στο διά ταύτα: Την περασμένη Πέμπτη ο ΑΡΗΣ βρέθηκε μόνος του απέναντι σε ΕΣΑΚΕ και 11 ΚΑΕ. Είπε “όχι”, μη δεχόμενος μία συμφωνία η οποία αναφερόταν σε τηλεοπτικό προϊόν και είχε αμιγώς βαθμολογικά κριτήρια. Κι όλα αυτά γνωρίζοντας ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ του, με δύο εβδομάδες να απομένουν για το τζάμπολ. Σε τελική ανάλυση, ο ΑΡΗΣ ποτέ δεν ήθελε να φύγει από την κεντρική διαχείριση. Και το απέδειξε πολλές φορές. Επειδή βρέθηκε προ τετελεσμένου, έφτασε μισό βήμα πριν να το κάνει. Στην ούγια, και από τη στιγμή που έγινε δεκτό το αίτημά του, και τον ίδιο συμφέρει η χθεσινή εξέλιξη, αφού δεν είχε το χρόνο που χρειαζόταν για να κάνει τις κινήσεις του στην τηλεοπτική αγορά. Αν όλα αυτά συνέβαιναν τον Αύγουστο, τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά.

Η ουσία, τελικά, είναι ότι όλες οι ομάδες, μετά από 20 χρόνια, θα στεγαστούν κάτω από το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι και δη το κρατικό. Μακάρι αυτή να είναι η απαρχή για να πάρει το μπάσκετ αυτά που αξίζει, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες, ειδικά προς ομάδες που “τρέφουν” την τηλεθέαση…

Αντί επιλόγου: Πέρασε στα ψιλά, όμως με το θέμα που ανακίνησε ο ΑΡΗΣ, θα ωφεληθούν κι άλλες ομάδες, οι οποίες είχαν πει “ναι” στην αρχική πρόταση. Δεν είναι μόνο οι “κιτρινόμαυροι” αυτοί που θα ωφεληθούν από το ποσοστό τηλεθέασης που μπήκε, αλλά κι άλλες εμπορικές ΚΑΕ, με κόσμο και απήχηση. Και το κυριότερο: Δε θα “πειραχτούν” τα χρήματα του “μεσαίου” και του “κάτω” στρώματος της Basket League. Αντίθετα, αναλόγως με το πόσος κόσμος θα τους δει, θα πάρουν όλες οι ομάδες το ποσοστό τους. Κι ας έβγαλαν κοινή ανακοίνωση κατά του ΑΡΗ την περασμένη Πέμπτη. (Ας ελπίσουμε) περασμένα, ξεχασμένα…

Προτεινόμενα Άρθρα