Η ιστορία ενός πιστοποιητικού

από Αντώνης Γκάτζιος

Μερικά πράγματα πρέπει να είναι αυτονόητα. Ειδικά για ομάδες με το όνομα, το μέγεθος και την ιστορία του ΑΡΗ. Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, προσγειώνει. Ναι, ήταν σημαντική επιτυχία η εξασφάλιση πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Ακόμα και όταν οι ομάδες της Basket League ήταν 16, τα… στοιχήματα έδιναν κι έπαιρναν, ότι ο ΑΡΗΣ θα είναι η πρώτη ομάδα που δε θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Τα μύρια προβλήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη εσόδων από τον Μάρτιο, είναι αλήθεια ότι τον έφεραν σε πολύ δυσχερή θέση.

Σε πρώτη φάση, ήταν το πρόβλημα με τα ban της ΦΙΜΠΑ. Ο ΑΡΗΣ έγινε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να συναντηθεί διά ζώσης με τα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά και με αυτά του BAT, για ένα τέτοιο θέμα και η υπόθεση είχε αίσιο τέλος. Τα προβλήματα, όμως, δεν τελείωναν εκεί.

Η εγγυητική της ΚΑΕ κατέπεσε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα εννέα μηνών. Τι σημαίνει αυτό; 120.000 ευρώ, τα οποία δεν… μπαίνουν και βγαίνουν αλλά κατατίθενται και κάθονται “παρκαρισμένα”, όπως είναι η φύση της εγγυητικής. Καμία άλλη ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα δε χρειάστηκε να καλύψει καν μία φορά την εγγυητική της (60.000 ευρώ). Ο ΑΡΗΣ το έκανε δις και τη δεύτερη φορά εν μέσω περιόδου όπου για πρώτη φορά στα χρονικά το πρωτάθλημα σταμάτησε από τον Μάρτιο. Αν προσθέσει κανείς και τις απαραίτητες ενημερότητες, το ποσό που απαιτούνταν για να μπορέσει ο ΑΡΗΣ να καταθέσει πλήρη φάκελο πλησίαζε το εξαψήφιο. Χώρια, φυσικά, οι διακανονισμοί με τους παίκτες της περσινής ομάδας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ΚΑΕ κατάφερε να καταθέσει έναν πλήρη φάκελο. Σε αντίθεση με άλλους, ακόμα και ομάδων υπεράνω πάσης υποψίας, που είχαν κάποια… κενά. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για μία ομάδα σαν τον ΑΡΗ αυτό δεν είναι αιτία κομπασμού. Όμως δεν αναιρείται ότι μέσα στον κυκεώνα προβλημάτων, αυτή ήταν μία σημαντική εξέλιξη που πιστώνεται στη διοίκηση της ΚΑΕ.

Δείτε τι συμβαίνει παραδίπλα. Υποτίθεται ότι στην αφετηρία μπήκαν 16 ομάδες και έμειναν μόλις 11. Ομάδες με ιστορία και κόσμο, όπως ο Πανιώνιος, δεν κατάφεραν καν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα και μάλιστα με χρέη… 125.000 ευρώ, ενώ ιδιοκτήτες τα βρόντηξαν και έφυγαν (Ήφαιστος, Ρέθυμνο), χωρίς το… 1/10 (και βάλε) των προβλημάτων του ΑΡΗ. Αν η ομάδα είχε άλλο όνομα και δε διέθετε ανθρώπους διατεθειμένους να “ματώσουν”, θα είχε εξαφανιστεί από τα “σαλόνια” του μπάσκετ.

Για όλα τα παραπάνω, η στήριξη στον μπασκετικό ΑΡΗ είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Η ομάδα κατάφερε να μείνει ζωντανή σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι – φθινόπωρο, αλλά ο αγώνας για την επιβίωση δε σταματά. Πεποίθηση είναι ότι αγωνιστικά η ομάδα δε θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Εξωαγωνιστικά, όμως, η μάχη είναι καθημερινή και αδυσώπητη, αφού τα ανοιχτά μέτωπα είναι πάρα πολλά και τα οικονομικά δεδομένα πολύ στενά.

Το εντυπωσιακό τρέιλερ για την αγορά εισιτηρίων διαρκείας είναι μία ηχηρή υπενθύμιση ότι η ομάδα χρειάζεται και πρέπει να έχει στήριξη. Ο φίλος του ΑΡΗ ξέρει ότι φέτος μπορεί να μη δει καν την ομάδα από κοντά (είναι πολύ αισιόδοξο το σενάριο για παρουσία φιλάθλων στα κλειστά γήπεδα από τον Ιανουάριο), μπορεί όμως να είναι “δίπλα” της με ένα διαρκείας. Η ιστορία έχει δείξει ότι θα είναι…

Προτεινόμενα Άρθρα

AllAboutARIS TV, ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στις 20:30, μέσα από το κανάλι του AllAboutARIS.GR στο YouTube.

X