Η διαχείριση της… απόλαυσης

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Παπαδόπουλος γράφει στο AllAboutARIS για το… κρεσέντο του ΑΡΗ, την πλευρά της πρωτιάς αλλά και εκείνη της βελτίωσης που πρέπει να έρθει.

Φίλοι, εχθροί και ουδέτεροι κοιτούν τον ΑΡΗ στην κορυφή της βαθμολογίας έπειτα από πέντε αγωνιστικές, με τα συναισθήματα να διαφέρουν ανά κατηγορία.

Έχω ξανγράψει ότι η ομάδα ζει ένα ευχάριστο παράδοξο. Αδούλευτη το καλοκαίρι, τρεις προπονητές σε έξι παιχνίδια, ένας ευρωπαϊκός αποκλεισμός. Παρόλα αυτά όμως φιγουράρει στην 1η θέση της βαθμολογίας. Και “χτίζει” διαφορές μάλιστα από αυτούς πρέπει. Και κυρίως τον Παναθηναϊκό.

Καλή η κορυφή και θα την απολαύσουμε. Με ρεαλισμό όμως. Δεν θα συζητήσουμε για πρωταθλήματα και λοιπά, για μία Super League που λήγει τον Μάιο και όλοι ξέρουμε ότι άμα συνεχίσεις να ενοχλείς τότε θα προσπαθήσουν να σε “κόψουν”, συν τον παράγοντα του απρόβλεπτου που μπορεί να επηρεάσει την σεζόν. Για χαβαλέ και καζούρα καλό είναι να το λέμε για την ώρα.

Οσο ο ΑΡΗΣ κερδίζει και παραμένει μάλιστα στην κορυφή, το πρώτο σημαντικό είναι ότι ισχυροποιεί την θέση του για την 4η θέση και παράλληλα βλέπει τον βασικό του αντίπαλο να παραπαίει αγωνιστικά.

Το βήμα-βήμα είναι κλισέ αλλά το δόγμα που θα πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα σε μία μεγάλη “κούρσα” που ολοκληρώνεται τον Μάιο. Εφόσον συνεχίσει έτσι, θα πει αρχικά ότι “για να δω αν μπορώ να πάω για κάτι παραπάνω από την 4η θέση…”. Και πάει λέγοντας. Ο στόχος όμως για την ώρα είναι η ευρωπαϊκή έξοδος. Και βάζει άριστες βάσεις για να το πετύχει.

Η βαθμολογική κατάσταση θέλει διαχείριση από όλο τον οργανισμό. Οπως διαχείριση απαιτείται και με τις αδυναμίες της ομάδας. Υπάρχουν και αυτές. Φάνηκαν στο δεύτερο μέρος του αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Η διακοπή ήταν βάλσαμο για τον Μάντζιο. Αλλά όχι και αρκετή για να χωρέσει σε δύο εβδομάδες όσα ήθελε να περάσει. Χρειάζεται σίγουρα ακόμα έναν μήνα για την εξέλιξη που θέλει, τόσο στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης (εντάσεις κυρίως) όσο και στο τακτικό.

Η εξέλιξη του ΑΡΗ σε αυτούς τους τομείς, θα τον βοηθήσει να βγάλει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτήν των 45-55 λεπτών που έχει μέχρι στιγμής. Δεν είναι τυχαίο φαινόμενο αλλά ένα ξεκάθαρο πρόβλημα που εντοπίστηκε σε Πανθεσσαλικό, ΟΑΚΑ και Ζωσιμάδες.

Διαχείριση θέλει και το ρόστερ πλέον. Μπήκε ο Κάτσε, έρχονται και ο Σίλβα με τον Μπεναλουάν. Ο Μάντζιος καλείται σταδιακά να βρει έναν σταθερό κορμό και να δουλέψει πάνω στην ομοιογένειά του, κάτι που θα τον βοηθήσει και στη διαχείρισή του στην διάρκεια του ματς. Πάνω σε αυτήν, θα μπορούσε για παράδειγμα να κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, κυρίως όσον αφορά την μεσοεπιθετική γραμμή, για να αντιμετωπίσει και το… σύνδρομο των δευτέρων ημιχρόνων. Αλλά και αυτός ακόμα προσαρμόζεται, μαθαίνει, διαχειρίζεται ένα υλικό που μόλις τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να δουλεύεται ουσιαστικά. 

Από την άλλη βέβαια δεν γίνεται να μην του πιστώσεις την άμεση αντίδρασή του με τον Τζέγκο, ο οποίος ήταν στο… στόχαστρο του Καραντώνη για την δεύτερη κίτρινη. Δεν θα έβγαζε χωρίς λόγο έναν από τους καλύτερους του ΑΡΗ μέσα στο γήπεδο. Απλά ο Σάσα δεν του “βγήκε” και ορθώς έριξε στο ματς και τον Κάτσε για να ενισχύσει το κέντρο του.

Άλλος στην θέση του Μάντζιου μπορεί να ήταν… καβάλα στο άλογο. Είναι όμως ρεαλιστής, βλέπει το πρόβλημα και δεν θαμπώνεται από τα αποτελέσματα. Πολύ θετικό ως στοιχείο για την συνέχεια.

Ο ΑΡΗΣ για την ώρα πορεύεται με την ποιότητα που διαθέτει, τον προσανατολισμό που αρχίζει να αποκτάει από τον Μάντζιο, όπως φυσικά με το μομέντουμ της 1ης και την… ρέντα. Διότι στο ποδόσφαιρο πρέπει να σε θέλει κιόλας. Και τον ΑΡΗ… επιτέλους τον θέλει. Με την σημείωση ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την στιγμή που αυτό θα σταματήσει και θα κληθεί να κάνει περισσότερα…

Προτεινόμενα Άρθρα

AllAboutARIS TV, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, στις 20:30, μέσα από το κανάλι του AllAboutARIS στο YouTube.

X