Η ευρωπαϊκή σταθεροποίηση και το "ταμείο" μετά το ΟΑΚΑ

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το έλεγα και μέσω του Libero 107,4 αλλά και στο AllAboutARIS TV… Δεν υπήρχε ρεαλιστικό πλάνο για να μείνει ο ΑΡΗΣ εκτός Ευρώπης.

Αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία δεν είχε να κάνει τόσο με την εμπιστοσύνη στον προβληματικό ΑΡΗ των πλέι οφ, όσο με την τραγική εικόνα ενός Παναθηναϊκού που μπήκε στα πλέι οφ λόγω διαιτησίας και ήταν ρεαλιστικά άδυνατο να κάνει το “3 στα 3”. 

Ναι, φτάσαμε στο σημείο να περιμένουμε το φινάλε στη Λεωφόρο. Ο ΑΡΗΣ, μας έφτασε σε αυτό το σημείο λόγω των διαδοχικών ευκαιριών που “πέταξε” στα πλέι οφ για να τελειώνει με την Ευρώπη. Ο κάθε ΑΡΗΣ όμως δεν παίζει μόνος του στο πρωτάθλημα. Ακόμα και να κέρδιζε ο Παναθηναϊκός, υπήρχε το ματς του “Βικελίδης” ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο ΑΡΗΣ δεν θα έχανε από αυτό τον Παναθηναϊκό και δεν γινόταν να χάσει με δύο γκολ διαφορά. 

Απλά ο ΑΡΗΣ ήθελε και το βαθμολογικό της υπόθεσης για την Ευρώπη, ώστε να ηρεμήσει σε μία περίοδο που πελαγοδρομεί. Και το έχει ανάγκη με την εικόνα που “βγάζει” αγωνιστικά, πριν τα δύο τελευταία παιχνίδια της σεζόν. 

Δεν θα πανηγυρίσουμε για την Ευρώπη. Ούτε όμως να την “υποδεχτούμε” ως κάτι αυτονόητο και δεδομένο. Δεν έχουμε δει ξανά τον ΑΡΗ στη σύγχρονη ιστορία του να προκρίνεται για τρίτη σερί χρονιά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι σημαντικό. Είναι έργο Καρυπίδη, είναι έργο Μάντζιου, είναι έργο παικτών. Είναι μία σταθεροποίηση. Και κρατήστε αυτή τη λέξη, διότι για να πετύχει μία ομάδα το ο,τιδήποτε, πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. Είτε αυτό λέγεται Ευρώπη είτε λέγεται πρωταθλητισμός που είναι το αμέσως επόμενο βήμα και τον οποίο ο ΑΡΗΣ βίωσε μέχρι ένα σημείο φέτος, κοντράροντας μέχρι τέλους διπλάσια και τριπλάσια μπάτζετ. Σημαντικό και αυτό… Απλά δεν έχει τη νοοτροπία και ούτε τον έχει ακόμα στο dna του για να το κάνει με μεγάλη διάρκεια.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ακόμα τους παράγοντες της συσσωρευμένης κούρασης, τα βαριά “χαρτιά” που δεν έχουν “βγει” καθόλου φέτος, το ότι έβγαλες τη χρονιά με ένα φορ ουσιαστικά ή άλλα πράγματα που δεν είναι τόσο ορατά. Τα έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε πιο αναλυτικά όταν τελειώσει η σεζόν, μαζί με τα λάθη που έχουν γίνει και από τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσει το πλάνο της επόμενης μέρας. Από αυτά πρέπει να μάθει πρώτα ο ΑΡΗΣ, πριν προσπαθήσει να “χτίσει” πάνω στις βάσεις των όσων κέρδισε φέτος. Αυτά όμως μετά τις 16 Μαΐου.

Ο ΑΡΗΣ βγήκε στην Ευρώπη αλλά ακόμα δεν πήγε διακοπές. Πρώτα έχει τον “άδειο” από κίνητρο Παναθηναϊκό, τον οποίο πρέπει να “καθαρίσει” για να βάλει τέλος στην επικοινωνιακή “καραμέλα” του -6 που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες πλευρές. 

Είναι ένας βασικός λόγος για να μην υπάρξει ουδεμία χαλάρωση στα αποδυτήρια. Και εξίσου σημαντικός είναι αυτός της 3ης θέσης, η οποία κατά τα φαινόμενα θα κριθεί την επόμενη Κυριακή στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ. Καμία χρονιά, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει. Η Ευρώπη “κλείδωσε”, αλλά κίνητρο υπάρχει.

Εγκλωβίστηκε και τον… εγκλώβισε ο Κουλμπάκοφ

Ο ΑΡΗΣ πέτυχε με την Εύρωπη αλλά θα μπορούσε να το κάνει νωρίτερα εάν είχε αποφύγει εμφανίσεις όπως αυτή στην Τούμπα το μεσημέρι της Κυριακής.

Υπάρχει βέβαια η διαιτησία που δεν περνάει σε δεύτερη μοίρα. Αλλά μέχρι να βάλει το χεράκι της, ο ΑΡΗΣ δεν έκανε και κάτι.

Ποδοσφαιρικά… 

Ο Μάντζιος αιφνιδιάζει με ένα σύστημα που δεν είναι τόσο άγνωστο. Απ΄όσο γνωρίζω είχε δουλευτεί στις προπονήσεις. Άλλο όμως η πράξη και ειδικά σε μία περιοδο που πολλοί παίκτες προβληματίζουν.

Ο ΑΡΗΣ παρατάσσεται με 3-4-3 και παίρνει συνειδητά τον 2ο ρόλο. Κατά το ήμισυ το πλάνο του Μάντζιου ήταν αποτελεσματικό. Έκλεισε χώρους και ο ΠΑΟΚ κατέληξε με μία ανούσια υπεροχή, χωρίς ούτε μία κλασσική ευκαιρία στην περιοχή του Κουέστα. 

Το πρόβλημα του ΑΡΗ, που δεν βοήθησε στην πλήρη εφαρμογή του πλάνου από τον προπονητή, ήταν μπροστά. O Μάντζιος “γέμισε” τις πτέρυγες του ώστε να πάρει συνεργασίες από εκεί και να αξιοποιήσει με “φρέσκα” πόδια τα μέτρα που άφησε ο ΠΑΟΚ στην πλάτη του. Το σύστημα όμως φάνηκε να αποσυντονίζει τους παίκτες μπροστά, με την έλλειψη κάποιου στον άξονα να μοιράζει σωστά. Δεν μπορούσαν ούτε μόνοι τους να βγάλουν μία συνεργασία, τα πολλά λάθη “σκότωσαν” τις προσπάθειες να βγει ένα επιθετικό τρανζίσιον, ο Σίλβα ήταν… αλλού. Και όταν άρχισαν να περνούν στο ματς παίκτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το 0-0 στο οποίο οδηγούταν μαθηματικά το ματς, ανέλαβε ο Κουλμπάκοφ.

Εγώ να δεχτώ αυτό που λέει η άλλη πλευρά, για ριπλέι που δείχνει ότι μάλλον ο Κρμέντσικ βρίσκει μπάλα. Να μας απαντήσουν όμως γιατί η μπάλα φεύγει με ταχύτητα… απομάκρυνσης και προς το άουτ. Από τον Τσέχο; Δεν νομίζω… Οπως να μας απαντήσει κάποιος πώς δεν δόθηκε το ξάστερο φάουλ του Γκάμα στο δεύτερο γκολ. Ή για την κίτρινη που έπρεπε να δει ο Σβαμπ από το πρώτο μέρος, με το σπρώξιμο στον Ματέο.

Υ.Γ. Ακόμα και αν δεν “βγήκε”, μ΄άρεσε λίγο που ο Μάντζιος πήγε σε κάτι διαφορετικό. Δεν είναι ήταν άλλωστε αποκλειστική εύθυνη του συστήματος η χθεσινή εικόνα, αλλά και των “εργαλείων” που δεν βοήθησαν. Εφόσον οριστικοποιηθεί η παραμονή του, θα πρέπει να δουλέψει και εναλλακτικά πλάνα. Απλά φέτος, κακά τα ψέματα, δεν τον βοήθησαν για αυτό οι συνθήκες του ρόστερ.

Υ.Γ.1 Ο ΠΑΟΚ των 20-25 εκατ. ευρώ… κατάφερε να περάσει τον ΑΡΗ των 5 εκατ. μόλις λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε, παίζοντας για να… καταστρέψει το παιχνίδι του άλλου. Και πανηγυρίζει κιόλας για αυτό. Τον ΑΡΗ που έχει “τρέξει” περισσότερο φέτος και το μεγαλύτερο συμβόλαιό του φτάνει τις 350 χιλιάδες ευρώ… 

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X