«The Empire Strikes Back»

από AllAboutARIS

Την στιγμή που παγκοσμίως επικρατεί μία… φρενίτιδα για την νέα ταινία Star Wars, στο μυαλό μου ήρθε μία πολύ παλιά, από τις πρώτες της σειράς που έχει δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Ήταν το μακρινό 1980 όταν ο Τζορτζ Λούκας έβγαζε στους κινηματογράφους την δεύτερη (τότε) ταινία της σειράς, το… σίκουελ «The Empire Strikes Back» ή στα ελληνικά «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται», η οποία έσπασε ταμεία και θεωρείται από πολλούς ίσως η καλύτερη από όσες έχουν προβληθεί.

Αυτή η ταινία, αυτός ο τίτλος μου ήρθε στο μυαλό όταν κάθισα να γράψω το σχόλιο μου σχετικά με την έλευση του Νίκου Λάσκαρη στον ΑΡΗ και τι σημαίνει αυτό για την ομάδα, ποια είναι η επόμενη μέρα για το τμήμα το οποίο κρατάει ψηλά έναν… πληγωμένο σύλλογο. Γιατί η χθεσινή ημέρα, αυτή της ανακοίνωσης της απόκτησης του 41% από τον Νίκο Λάσκαρη είναι η πρώτη… ατάκα στο σενάριο που περιμένουμε όλοι να γραφθεί και να σπάσει τα ταμεία.

Για τον Νίκο Λάσκαρη σίγουρα έχετε διαβάσει πολλά. Επί χρόνια στον τραπεζικό τομέα, εργάστηκε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη ενώ τώρα και σύμφωνα με όσα στοιχεία μπορεί να βρει ο καθένας είναι CFO και αντιπρόεδρος σε μία εταιρεία η οποία ασχολείται με την εξόρυξη χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων από τον κόσμο. Πρόκειται λοιπόν για έναν άνθρωπο που ξέρει αρκετά καλά πώς να βγάζει χρήματα, πώς να τα αξιοποιεί, να τα επενδύει. Οπότε κανείς δεν νομίζω ότι ουδείς είναι ο κατάλληλος για να του πει τι θα κάνει με τον ΑΡΗ. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να πληρώσει τα χρέη, εντός και εκτός 99, κάτι που απαλλάσσει την ομάδα από ένα τεράστιο βάρος. Σίγουρα θα πάρει κάποια στιγμή ένα μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, ίσως και το 90%. Πολλά περισσότερα θα ξεκαθαρίσει ο ίδιος στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει όταν τα έρθει στην Θεσσαλονίκη, για το πλάνο του, τι σκέφτεται για τον ΑΡΗ, γιατί ασχολήθηκε με την ομάδα.

Είναι μπασκετικός, αυτό είναι σίγουρο άρα έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον ΑΡΗ, μιας και λόγω και ηλικίας μεγάλωσε κι αυτός με τον ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ του Γκάλη και του Γιαννάκη.

Η έλευση του αλλάζει τα δεδομένα για την ομάδα αλλά και για συγκεκριμένους ανθρώπους για να αλλάζουν την δική τους ιστορία αλλά και την ιστορία της ομάδας τα επόμενα χρόνια.

 

Ο Λευτέρης Αρβανίτης φάνηκε συνεπής στα όσα είπε ότι θα πράξει ως πρόεδρος της ΚΑΕ. Έβαλε την ομάδα στο άρθρο 99, προσπάθησε να διαχειριστεί όσο μπορούσε καλύτερα τα έσοδα για να μειώσει τα χρέη και έφερε έναν επενδυτή. Αγωνιστικά κράτησε την ομάδα σε ένα καλό επίπεδο. Τώρα όμως είναι η δική του ευκαιρία.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ του να χαρακτηριστεί ένας από τους κορυφαίους προέδρους όλων των εποχών στον ΑΡΗ. Γιατί ναι μπορεί οικονομικά να έδωσε λύσεις, όμως αυτό που μένει μετά από 10-15 χρόνια θα είναι οι αγωνιστικές επιτυχίες. Ο Λευτέρης Αρβανίτης πλέον έχοντας διώξει από πάνω του το… σύννεφο των χρεών, μπορεί να λειτουργεί ως  ένας πρόεδρος που θα έχει στο μυαλό του δύο πράγματα. Την αύξηση των πηγών εσόδων για την ομάδα και την πορεία του αγωνιστικού. Εφόσον τα καταφέρει στα συγκεκριμένα δύο κομμάτια, τότε σίγουρα θα αλλάξει το ρου της ιστορίας της ομάδας. Με έξτρα έσοδα, κάτι που μπορεί να γίνει στον ΑΡΗ που ξεκινάει σε αυτό το κομμάτι από το μηδέν, μπορεί να ενισχύσει το αγωνιστικό τμήμα και να έρθουν οι επιτυχίες οι οποίες δημιουργούν επιπλέον έσοδα.

 

Ο Δημήτρης Πρίφτης ήρθε στον ΑΡΗ γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι και την ευχέρεια δημιουργίας του ρόστερ. Πλέον όμως τα δεδομένα αλλάζουν για τον ίδιο, ο οποίος από την επόμενη χρονιά θα κληθεί να διαχειριστεί ένα μεγαλύτερο μπάτζετ, να δημιουργήσει μία ομάδα η οποία θα έχει ως βασικό στόχο την 3η θέση αλλά και μία καλή πορεία στην Ευρώπη. Εφόσον στηριχθεί όπως πρέπει (γιατί ακούω διάφορα περίεργα, για να το οποία θα αναφερθώ σύντομα), τότε είναι η δική του ΕΥΚΑΙΡΙΑ να μπορέσει να ξεφύγει από το γκρουπ των προπονητών που αναλαμβάνουν ομάδες με συγκεκριμένους στόχους και να μπει σε αυτό όπου στόχος θα είναι ο τίτλος.

 

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ πριν τη έλευση του Νίκου Λάσκαρη, ήταν με το ένα… πόδι ίσως μακριά από τον ΑΡΗ γιατί έβλεπε ότι τα προβλήματα θα κρατούσαν την ομάδα «αιχμάλωτη» στην μετριότητα. Όμως τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, η επικοινωνία του με τον Νίκο Λάσκαρη, κρίνεται ως μία εξαιρετική κίνηση από την πλευρά του νέου μετόχου της ΚΑΕ, μιας και πέρα από το οικονομικό ο «Σάσα» δίνει μεγάλυτερη προσοχή και στις προσωπικές σχέσεις. Ο Βεζένκοφ θα κληθεί να πάρει μία απόφαση το καλοκαίρι. Να μείνει για έναν ή ίσως και δύο χρόνια στον ΑΡΗ που ξεκινάει την αντεπίθεση του, έναν ΑΡΗ που θα παίζει στην Ευρώπη και θα έχει υψηλού στόχους στην Ελλάδα. Να γίνει ο ηγέτης μίας ομάδας, μέσω της οποίας κι αυτός θα γίνει καλύτερος, θα φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο ετοιμότητας για το ΝΒΑ. Είναι η ευκαιρία του να γίνει ο ηγέτης, να μείνει για πάντα στο πάνθεον των «κίτρινων ηρώων».

 

Η έλευση του Νίκου Λάσκαρη πέρα από χαμόγελα ανακούφισης γιατί πλέον θα υπάρχει μία οικονομική συνέπεια αλλά και ηρεμία όσον αφορά τα χρέη, δημιουργεί και νέες απαιτήσεις για αρκετούς. Τίποτα δεν τελείωσε επειδή ήρθε ένας άνθρωπος με λεφτά.

Αντίθετα τώρα όλα ξεκινάνε, η πορεία προς τα πάνω η παραμονή εκεί, είναι ίσως δυσκολότερη από αυτή που βίωσε η ομάδα μέχρι τώρα. Γιατί πριν οι επιλογές ήταν συγκεκριμένες, το αποτέλεσμα επίσης όπως και το… ταβάνι. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, ο ΟΥΡΑΝΟΣ δεν έχει ταβάνι, αλλά η πτώση από τα σύννεφα πονάει…

Υ.Γ.: Όσον αφορά το θέμα της «εσωτερικής αντιπολίτευσης» περιμένω από αυτούς που το ανέδειξαν, να το τεκμηριώσουν και με ονόματα ίσως. Να μάθουν όλοι τι γίνεται, γιατί από φήμες, μπηχτές και διάφορα άλλα χορτάσαμε…

Υ.Γ.1: Φανατικός μπασκετικός ο Νίκος Λάσκαρης, φαν σε γκρουπάκια για τον Αντετοκούμπο, την Εθνική Ελλάδος και τον Κώστα Παπανικολάου. Άρα σίγουρα θα βρέθηκε κάποτε στο Παλέ… για να πάρει άρωμα ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ.

Υ.Γ.2:  Ο Γιάννης (ο γνωστός, που έφυγε και δεν θα ξαναέρθει) θα είναι άραγε στον αγώνα με το Ρέθυμνο; Απ’ ότι μαθαίνω πηγαίνει σε κάθε αγώνα της ομάδας της Κρήτης, τώρα έχει έναν λόγο παραπάνω. Αν και πήρε ήδη κάποια μηνύματα να δηλώσει… άρρωστος.

Υ.Γ.3: Στο Ρέθυμνο δεν έχουν ξεχάσει ότι κάποτε ο ΑΡΗΣ τους κέρδισε και τους έριξε κατηγορία. Ο βαθμός δυσκολίας ανέβηκε ακόμα περισσότερο… Οπότε μία νίκη εκεί θα είναι από τις «μεγαλύτερες» της χρονιάς.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X