Οι αλλαγές αλλάζουν… το ταβάνι!

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Στην Ελλάδα σχεδόν τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Κερδίζεις; Όλα καλά! Χάνεις; όλα στραβά και ανάποδα. Ειδικά στον ΑΡΗ είτε μιλάμε για το ποδόσφαιρο, είτε για το μπάσκετ τα πάντα καθορίζονται από το αποτέλεσμα.

Όχι ότι πάντα δεν υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κατάλοιπο ευτυχώς λίγων πλέον από τις εποχές που δυστυχώς με ευθύνη όλων μας “άνθησε” ο εμφύλιος και ο λόγος ύπαρξης ορισμένων ήταν να βγάλουν το μάτι του “συν”αρειανού τους, αλλά πλέον επειδή έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι άνθρωποι που λειτουργούσαν με βάση τα…προσωπικά τους. Γενικότερα ο σύλλογος έχει πιο ορθολογική λειτουργία με τους ανθρώπους που τον…λειτουργούν. Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά κάτι πάει να γίνει.

Στο ποδόσφαιρο φυσικά οι..εξετάσεις είναι ακόμα σε επίπεδο Γ εθνικής. Για την ώρα ο κ. Καρυπίδης κάνει ότι ακριβώς υποσχέθηκε. Ομάδα-τρένο, παίκτες για Λίγκα και αναμένουμε άπαντες την ανάλογη συνέχεια. Η πρώτη ουσιαστικά…κρίση είναι θετική, αλλά τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα. Προσωπικά θεωρώ ότι την ώρα της δημιουργίας της ΠΑΕ θα αντιληφθούμε όλοι αν το…πάπλωμα είναι μεγάλο. Έχουμε όμως για αυτά…

Στο μπάσκετ το…πάπλωμα έχει ήδη απλωθεί. Κοντά στο 1,5 εκ ευρώ είναι πολλά λεφτά-ειδικά για το μπάσκετ-. Είναι όμως ποσό ικανό να σε αλλάξει επίπεδο; Από αυτό που ίσως μέχρι να έρθει η οικογένεια Λάσκαρη στον ΑΡΗ σίγουρα ναι. Αλλά εκεί γίνονταν λόγος για επιβίωση, πλέον οι προσδοκίες -φυσιολογικά- μεγάλωσαν.

Μαζί με τις προσδοκίες του κόσμου, μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις. Και εδώ είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα του ΑΡΗ. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας φίλαθλος-οπαδός-υποστηρικτής πείτε όπως εσείς θέλετε που να διαβλέπει ότι μπορεί να τρέξει η ανάπτυξη του συλλόγου που υποστηρίζει, που ξέρει ότι υπάρχουν χρήματα για να γίνουν μεταγραφές, που γνωρίζει ότι μπορεί η διοίκησή του να φέρει καλύτερους παίκτες και συμβιβάζεται με το ότι δεν έρχονται.

Ακόμα και υπομονή να κάνει, ακόμα και αν αντιλαμβάνεται ένα πρότζεκτ- πόσο μάλλον όταν στον ΑΡΗ πρόκειται για πλάνο εξυγίανσης- θα έρθει η στιγμή μέσα στην χρονιά που θα ζητήσει το κάτι παραπάνω. Άλλες φορές δικαιολογημένα, αλλά φορές βέβαια και όχι, παρασυρόμενος ενδεχομένως από 1-2 άσχημα αποτελέσματα.

Τι όμως συμβαίνει σήμερα στον ΑΡΗ; Εγώ θα πώ: ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ! Ο κόσμος δικαιολογημένα από την μία ζητάει το κάτι παραπάνω γιατί γνωρίζει ότι ο Λάσκαρης μπορεί να του το δώσει, αλλά την ίδια στιγμή το κάνει και γιατί ήρθαν δυο ματς ανάποδα.

Δεν χρειάζεται να είσαι…προπονητής βλέποντας αυτόν τον ΑΡΗ για να διαπιστώσεις ότι με 1-2 αλλαγές θα μπορούσε να αλλάξει επίπεδο. Είναι ένα…κλικ μακριά από την (πιο) άνετη επικράτηση σε ορισμένα παιχνίδια. Ένα…κλικ από το να κερδίσει ματς που έχασε στο τέλος. Ένα κλικ απλό το να κρατάει σε κάθε ματς αυτός ο ίδιος την εξέλιξη του αγώνα στα δικά του χέρια.

Προσωπικά δεν ξέρω αν πρέπει να αλλαχθεί ο Τσούπκοβιτς ή ο Γουότερς. Αν πρέπει να έρθει σέντερ ή άσος ή τώρα που ο Ζάρας τα βάζει να μην πάρουμε τριάρι. Αυτές είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν οι γνώστες μέσα στην ομάδα. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρίφτη και τους συνεργάτες του. Μου το αποδεικνύει από πέρσι ότι νιώθει στις επιλογές παικτών.

Βλέπω την ίδια στιγμή την ΑΕΚ να μαζεύει ότι κινείται και Αρειανούς να προτρέπουν Λάσκαρη να κάνει το ίδιο. Τι δηλαδή; Να χρυσοπληρώσει 3-4 Αμερικανούς επιπέδου Ευρωλίγκας που θα…πατώσουν και στην συνέχεια να φέρει άλλους με τα διπλάσια; Ναι η ΑΕΚ κάνει πολύ καλές μεταγραφές και ναι είναι φαβορί για την τρίτη θέση με όλους αυτούς που πήρε πλέον.

Όμως ο ΑΡΗΣ και πέρσι είχε πολύ μικρότερο μπάτζετ, αλλά την διέσυρε στο Αλεξάνδρειο 4 φορές! Και φέτος-με δεδομένες τις απουσίες της- την απέκλεισε στο κύπελλο. Η διαφορά είναι ότι ο ΑΡΗΣ εχει ομάδα. Με δεδομένες αδυναμίες και ελλείψεις, ΑΛΛΑ ΟΜΑΔΑ.

Είναι καθαρά θέμα απόφασης πλέον αν η ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ με 1-2 αλλαγές. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Πρέπει χωρίς οικονομικές υπερβολές να πραγματοποιηθεί και να ακουστεί το…κλικ στην απόδοση της ομάδας.

Και για όσους κάνουν λόγο για στόχους…ίδιους (ότι δηλαδή δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά στην Ελλάδα από άποψη στόχων καθώς είτε έτσι είτε αλλιώς δεν μπορείς να σπάσεις την δυάδα), η απάντηση είναι απλή, αλλά και εξιτάρει.

Παναθηναικός-ΑΡΗΣ στις 13-12-2015 στο ΟΑΚΑ. Με δυο αλλαγές σήμερα τουλάχιστον όλοι θα ξέρουμε ότι προσπάθησες, πίστεψες και έκανες ότι καλύτερο μπορούσες. Μπορείς να αλλάξεις επίπεδο προς τα πάνω και να το παλέψεις, να διεκδικήσεις, να πάρεις την πρόκριση και να πας τελικό με τον τίτλο του φαβορί.

Αλλιώς θα μείνεις με την αμφιβολία του “ΑΝ” θα μπορούσες να αλλάξεις τα… αποτελέσματα, αλλά και την ιστορία. Μην ξεχνάμε ποτέ, ότι το αποτέλεσμα μετράει. Είτε κερδίζεις την Ούνιξ, είτε χάνεις στον Κόροιβο. Και όχι μόνο στον ΑΡΗ. Παντού. Αν έχετε αμφιβολίες δείτε παραδίπλα τα… εξπρές πως, έβγαλαν γλώσσα με δυο νίκες και κατέβασαν εκ νέου ταχύτητα και μούτρα μετά το γευστικότατο σαλάμι Ουγγαρίας. Πώς τα…εγκώμια για Σούλη και Σόφο έγιναν πικρόχολα σχόλια.

Ως ΑΡΗΣ όμως δεν πρέπει να μας παρασύρει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα για να πάμε σε αλλαγές. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ.

Εφόσον, λοιπόν, στόχος είναι η 3η θέση και η κατάκτηση του κυπέλλου, μόνο οι αλλαγές μπορούν να αλλάξουν επίπεδο την ομάδα. Και προσέξτε προσωπικά αν εμμείνει ο σύλλογος στην εξυγίανση γιατί αυτό λέει το πλάνο του θα το δεχτώ. Αν όχι τότε δεν θα θέλω την εξυγίανση. Θα θέλω μεταγραφές για τις εντυπώσεις και λογαριασμούς που με έφεραν τα προηγούμενα χρόνια σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες.

Εφόσον όμως οι προσδοκίες μου είναι μεγαλύτερες από πέρσι. Εφόσον “τα θέλω μου” είναι περισσότερα, τότε πρέπει να αλλάξει βαθμίδα ο πήχης.
Να αλλάξει! Να πάει προς τα πάνω! Ώστε να κοιτάνε όλοι από τις 22 Φλεβάρη, ακόμα ένα λάβαρο στο ταβάνι!

Προτεινόμενα Άρθρα