Η νύχτα των… ατραγούδιστων ηρώων

από AllAboutARIS

Ο αθλητισμός απονέμει δικαιοσύνη αλλά ο πρωταθλητισμός δεν είναι δίκαιος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΑΡΗΣ παίρνει σιγά-σιγά ότι του αξίζει. Επιστρέφει δηλαδή στα στάνταρ του πρώτου μισού της σεζόν. Η νίκη με τον Αρκαδικό ήταν κάτι παραπάνω από καθήκον, αυτή επί της Αλμπα επιτακτική ανάγκη για να μη χάσει το… τρένο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Eurocup και η χθεσινή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ο… αριθμός πρωτοκόλλου για το κλείσιμο της κακής παρένθεσης του Ιανουαρίου.                         

Η χθεσινή εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου θύμισε κάτι από τον ΑΡΗ των διπλών σε Καζάν και ΟΑΚΑ, το μάτι γυάλιζε και η δίψα για νίκη επανήλθε στους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη όπως στα παιχνίδια με την ΑΕΚ για το κύπελλο, την Ούνιξ και την Μπάνβιτ στο Παλέ για το Eurocup.

Τι να πει κανείς για τον Τζερέλ ΜακΝίλ; Ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας σε άμυνα κι επίθεση, ήταν και πάλι ο πρώτος σκόρερ του ΑΡΗ στο χθεσινό παιχνίδι και τα σίγουρα χέρια που αναζητούσαν οι συμπαίκτες του όταν η ομάδα έψαχνε απεγνωσμένα σκορ. Ο Οκάρο Ουάιτ μόλις συνειδητοποιήσει το ταλέντο και τα φυσικά προσόντα που διαθέτει θα κάνει καριέρα για πολλά χρόνια στο τοπ επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όσον αφορά τον ΑΡΗ, η απόδοση του Αμερικανού αποτελεί βαρόμετρο.

Χθες και ο Τζαμέλ Χάγκινς έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Η αλήθεια είναι ότι η τελευταία καλή του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε εν έτει… 2015 αλλά στο δεύτερο ημίχρονο θύμισε κι αυτός τον παίκτη που κυριαρχεί στους αιθέρες και μπορεί να γείρει την πλάστιγγα της μάχης κάτω από τα καλάθια υπέρ της ομάδας του. Καταλυτική αν μη τι άλλο η συμβολή του στην διαφορετική εικόνα των «κιτρίνων» στη μάχη των ριμπάουντ στο δεύτερο ημίχρονο.

Από τους… πολυδιαφημισμένους άφησα στο τέλος τον Ντόμινικ Ουότερς. Ο Αμερικανός είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο (μερικές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα). Του λείπει η σταθερότητα και το καθαρό μυαλό αλλά στο πρώτο ημίχρονο, με τον ΑΡΗ να έχει μπει νωθρά αποτέλεσε τη μόνη αξιόπιστη πηγή σκοραρίσματος. Είχε 12 πόντους στο πρώτο μισό, ολοκλήρωσε τον αγώνα με 17 μοιράζοντας και 5 ασίστ, ενώ δεν εκτέθηκε ιδιαίτερα στα αμυντικά του καθήκοντα (αχίλλειο πτέρνα του παιχνιδιού του) στο μαρκάρισμα του Χάτσερ.

Και πάμε τώρα στους… ατραγούδιστους ήρωες στους οποίους αναφέρεται και ο τίτλος. Αυτοί που στο βωμό του πρωταθλητισμού έχουν γίνει στόχος άδικων ή έστω υπέρ το δέον κατακριτικών σχολίων. The unsung heroes λοιπόν της χθεσινής βραδιάς είναι δύο παίκτες που έχουν αμφισβητηθεί πάρα πολύ φέτος, δίκαια ή άδικα θα το δείξει η ιστορία. Ο λόγος για τους Σλάβεν Τσούπκοβιτς και Μιχάλη Πελεκάνο.

Ο Σέρβος φόργουορντ αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία και δίνει το 100% (και κάτι παραπάνω) κάθε φορά που ο Δημήτρης Πρίφτης τον ρίχνει στο παρκέ. Κάποιες φορές αυτό το 100% του Τσούπκοβιτς δεν φτάνει (και δεν είναι λίγες αυτές οι φορές), αλλά κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για αδιαφορία ή έλλειψη διάθεσης και ενέργειας. Μην ξεχνάμε ότι και ο τραυματισμός από το κυνήγι μίας χαμένης μπάλας προήλθε. Αυτός λοιπόν ο παίκτης που έχει ακούσει τα εξ αμάξης, σηκώθηκε με περίσσια αυτοπεποίθηση και υπενθυμίζοντας σε όλους την ικανότητά του στο μακρινό σουτ και το γιατί αποκτήθηκε το καλοκαίρι, σκόραρε το καθοριστικό τρίποντο που σφράγισε τη νίκη του ΑΡΗ. Βοήθησε και στην άμυνα αλλά αυτό το τρίποντο επισκιάζει κάθε τι άλλο που έκανε χθες.

Κι αν για τον Σέρβο που τις ζυγές μέρες του μήνα μένει στην ομάδα και τις μονές είναι υπ’ ατμόν έχουν γραφτεί και ειπωθεί αρκετά από χθες το βράδυ για το καθοριστικό τρίποντο που πέτυχε, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τον Έλληνα φόργουορντ.

Ο Πελεκάνος σκόραρε κι αυτός 3 πόντους με ένα τρίποντο. Δεν ήταν το ίδιο καθοριστικό με του Τσούπκοβιτς, αλλά είχε κι αυτό τη δική του αξία: έφερε τον ΑΡΗ σε απόσταση βολής διαμορφώνοντας το 45-44 (από το 45-35 που προηγήθηκε ο ΠΑΟΚ). Αυτό όμως που ξεχώρισε από την χθεσινή παρουσία του έμπειρου φόργουορντ ήταν η αμυντική του συνεισφορά. Περιόρισε κατά πολύ τις επιθετικές πρωτοβουλίες του Κώστα Βασιλειάδη που με τον Σχορτσιανίτη στον πάγκο λόγω των 4 φάουλ, ήταν αυτός που θα αναλάμβανε να ηγηθεί της επίθεσης του ΠΑΟΚ. Η άμυνα δεν αποτυπώνεται συνήθως με στατιστικά όμως ο Πελεκάνος είχε να επιδείξει και 4 κλεψίματα, τα 3 εκ των οποίων στην 3η περίοδο. Κι επειδή όλοι οι πρωταγωνιστές στις δηλώσεις τους στάθηκαν στα επιθετικά ριμπάουντ του ΑΡΗ ως σημείο κλειδί για την τελική επικράτηση, μαντέψτε ποιος πήρε τα πρώτα δύο στον αγώνα για λογαριασμό των «κιτρίνων» κι έδειξε το δρόμο και στους υπόλοιπους…

 

Υ.Γ. Η νίκη στο χθεσινό ντέρμπι δίνει 2 βαθμούς, όσους και αυτή στην Αμαλιάδα επί του Κοροίβου ή στην Ρόδο επί του Κολοσσού. Δύο παιχνίδια που ο ΑΡΗΣ έχασε και από κάπου έπρεπε να καλύψει. Αυτό έκανε χθες και τίποτα παραπάνω. Εδραιώθηκε όμως στην 4αδα και βρίσκεται εντός στόχων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Υ.Γ.1. Ο ΑΡΗΣ ξεκινάει σε λίγες ώρες το ταξίδι για τη Λιθουανία όπου την Τετάρτη παίζει την πρόκριση κόντρα στη Νεπτούνας. Η αποστολή του μόνο εύκολη δεν είναι αλλά είναι δεδομένο ότι θα τα δώσει όλα και θα επιστρέψει ή ταν ή επί τας.

Υ.Γ.2. Το χειρότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να διαχωριστεί ο κόσμος σε στρατόπεδα υποστηρικτών και πολέμιων παικτών, προπονητή και διοίκησης.

Υ.Γ.3. Κρίση νο2 ξεπεράστηκε επιτυχώς. Οι τριλογίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και δημοφιλείς στο Χόλιγουντ, αλλά ας ελπίσουμε στον ΑΡΗ να μην υπάρξει μέρος 3ο. Για φέτος τουλάχιστον…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X