Κίνηση-ματ ή πισωγύρισμα; Ίδωμεν…

από AllAboutARIS

Ο Νίκος Λάσκαρης αποφάσισε FIBA και Champions League, με τον ιδιοκτήτη του ΑΡΗ να διαλέγει ουσιαστικά πλευρά στον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει και θα συνεχιστεί με την Ευρωλίγκα. Μία απόφαση η οποία έχει τα υπέρ και τα κατά της. ία απόφαση που αλλάζει τα ευρωπαικά δεδομένα του ΑΡΗ όσον αφορά το μέλλον

Η δουλειά ενός δημοσιογράφου εκτός από την καταγραφή της καθημερινότητας, του ρεπορτάζ, είναι να παρουσιάζει δεδομένα και να μπορεί να αποκρυπτογραφήσει κινήσεις και αποφάσεις. Και αυτό θέλω να κάνω για να δω κι εγώ μαζί σας τα υπέρ και τα κατά. Το ερώτημα που καταγράφω στον τίτλο του κειμένου δεν μπορεί να απαντηθεί, ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο η απόφαση ήταν σωστή ή όχι. Σε παλιότερο σχόλιο μου έχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου στην περίπτωση που οι ομάδες της Ευρωλίγκα και δη οι “αιώνιοι” επιστρέψουν στην… αγκαλιά της FIBA. Γιατί συμβόλαια δεν έχει το Champions League, όπως λένε, οπότε εδώ εντοπίζω την πρώτη… παγίδα.

Πόσο λοιπόν κατοχυρωμένος είναι ο ΑΡΗΣ ότι αν τελικά η Ευρωλίγκα διαλυθεί και το ευρωπαικό μπάσκετ επιστρέψει στις δύο διοργανώσεις, θα παραμείνει στο Champions League και δεν θα χάσει την θέση του; Σε ερώτημα μου προς τον κ. Λάσκαρη αν θα υπάρχει τριετές συμβόλαιο στον ΑΡΗ δεν απάντηθηκε με ένα “ναι”, οπότε διαπιστώσω ότι μπορεί φέτος οι “κίτρινοι” να έχουν θέση αλλά του χρόνου; Εδώ να προσθέσω ότι το Champions League θα είναι υπό την εποπτεία μίας εταιρείας, από την οποία το 50% θα έχει η FIBA και το άλλο 50% οι Λίγκες. Όχι οι ομάδες, οι Λίγκες. Οπότε ο Παναθηναικός και ο Ολυμπιακός μπορούν να γίνουν στο μέλλον μέτοχοι σε αυτό το 50% μέσω του ΕΣΑΚΕ. Αλλά αυτό το θέμα θα απασχολήσει από την νέα χρονιά, ίσως και ποτέ.
Πάμε τώρα να δούμε τα θέματα που θα αντιμετωπίσει ο ΑΡΗΣ μέσα στην επόμενη χρονιά και τα δεδομένα που υπάρχουν.

Τα εγγυημένα λεφτά της FIBA

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε τα χρήματα που θα δώσει στις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Champions League, και τα οποία είναι τα εγγυημένα 100.000 για την κανονική περίοδο, ενώ ανάλογα με την πορεία της ομάδας αυξάνονται τα έσοδα. Αν λοιπόν ο ΑΡΗΣ φτάσει στην κατάκτηση του θα πάρει περίπου 500.000 ευρώ. Ένα νούμερο αρκετά καλό για τα δεδομένα του ΑΡΗ, αναλογικά με το μπάτζετ του. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί φυσικά από το τηλεοπτικό και τις χορηγίες. Φέτος ο ΑΡΗΣ στο τηλεοπτικό δεν πήρε τα 55.000 ευρώ του συνδρομητικού, καθώς… κάποιοι έπεισαν τον Νίκο Λάσκαρη ότι μπορούν να βρουν μεγαλύτερο συμβόλαιο, κάτι φυσικά που δεν έγινε ποτέ γιατί δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ έκανε την μεγάλη… μαγκιά. Με ζημιά κοντά στα 5.000 ευρώ ανά αγώνα, έδωσε τα δικαιώματα ΤΖΑΜΠΑ στην Κρατική τηλεόραση για να βάλει τον ΑΡΗ σε κάθε ελληνικό σπίτι. Εξαιρετική κίνηση και δείγμα ότι ο Λάσκαρης δεν σκέφτηκε τα λεφτά αλλά την προβολή της ομάδας. Χορηγικά δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο. Και αυτά σε μία χρονιά όπου ευρωπαικά ο ΑΡΗΣ έκανε μία εξαιρετική πορεία έχοντας και “εμπορικούς” αντιπάλους. Φαντάζει δύσκολο να βρει καλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο από το περσινό, αν υπολογίσει κανείς την γενικότερη οικονομική κατάσταση αλλά και τους πιθανούς… αντιπάλους.

Σύγκριση στο οικονομικό δεν πρέπει να γίνεται με την Ευρωλίγκα γιατί εκεί ο ΑΡΗΣ δεν θα έπαιξε. Ενημερωτικά να πω ότι ο κάτοχος της Ευρωλίγκα παίρνει 1.000.000 ευρώ, οπότε η διαφορά των εσόδων είναι τεράστια. Η σύγκριση πρέπει να γίνει με το EuroCup όσον αφορά το οικονομικό. Ο Τζόρντι Μπερτομέου ανέφερε πρόσφατα ότι θα δώσει 70.000 ευρώ στις ομάδες που θα συμμετέχουν στο EuroCup, ενώ μέχρι πέρυσι η νίκη έδινε 1.500-2.000 ευρώ, ένα νούμερο που προκαλεί… γέλιο. Και εδώ ο ΑΡΗΣ μπορεί να διαχειριστεί το τηλεοπτικό του, όπως και τις χορηγίες του αλλά και εδώ η κατάσταση είναι δύσκολη, ίσως λίγο καλύτερη λόγω αντιπάλων, κάτι που θα αναλύσουμε αργότερα.

Οπότε κάνοντας σύγκριση στο οικονομικό υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Champions League και το EuroCup, όμως βασική προυπόθεση για να έχει έσοδα ο ΑΡΗΣ είναι η καλή πορεία. Με βάση την φετινή του πορεία, οι “κίτρινοι” θα έπαιρναν 120.000 ευρώ, οπότε πολλά έσοδα σημαίνει και καλή πορεία.
Σημαντικό στοιχείο ότι τα λεφτά της FIBA είναι εγγυημένα, γιατί προέρχονται από το αποθεματικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. 

Οι “εμπορικοί” αντίπαλοι

Πάμε τώρα λίγο να δούμε και το αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο σίγουρα επηρεάζει και το οικονομικό σε θέματα τηλεόρασης, χορηγών αλλά και εισιτηρίων. Στο Champions League δεν ανακοινώθηκαν οι ομάδες γιατί όπως λέει η FIBA θα κερδίσουν την συμμετοχή τους μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων τους. Αρκετές Ομοσπονδίες δήλωσαν υπέρ αλλά αυτό δεν ισχύει και για τις ομάδες. Οι Λίγκες που υπέγραψαν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Τσεχία και το Βέλγιο, αλλά αρκετοί σύλλογοι τους δήλωσαν ότι θέλουν να παίξουν στο EuroCup. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ χθες στο Παρίσι βρέθηκαν εκπρόσωποι από Τσιμπόνα, Παρτιζάν, Λιμόζ, Βιλερμπάν, Βίρτους Μπολόνια, Χίμκι. Ομάδες με ιστορία μεν αλλά οι περισσότερες είτε “βουτηγμένες” στα χρέη είτε σε προσπάθεια αναδιοργάνωσης όπως ο ΑΡΗΣ. Μπορούν να χαρακτηριστούν “εμπορικοί” αντίπαλοι κυρίως λόγω ιστορίας, όχι λόγω ανταγωνιστικότητας. Θα λάβουν μέρος 56 ομάδες και θα γίνουν προκριματικά για τους συλλόγους που προέρχονται από χαμηλής δυναμικότητας πρωταθλήματα.

Στο EuroCup επίσης παραμένει άγνωστο ποιες ομάδες θα λάβουν μέρος αν και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στην τελευταία συνάντηση στην Βαρκελώνη (όπου ήταν και ο ΑΡΗΣ), το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Αδριατικής Λίγκας, της ACB, της γερμανικής Μπουντεσλίγκα και της ρωσικής Λίγκας αλλά και από τις Τσεντεβίτα (Κροατία), Λιμόζ, Στρασμπούρ (Γαλλία), Άλμπα Βερολίνου, Μπάμπεργκ, Μπάγερν (Γερμανία), Σάσαρι, Ρέτζιο Εμίλια και Τρέντο (Ιταλία), Λιέβουτος Ρίτας, Νεπτούνας (Λιθουανία), Γκραν Κανάρια, Μάλαγα, Βαλένθια (Ισπανία), Μπεσίκτας, Γαλατάσαραϊ και Οντεαμπάνκ Ινσταμπούλ (Τουρκία). Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και 2-3 ισπανικές που θα πάρουν μέρος, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει και η ΑΕΚ. Αντίπαλοι και “εμπορικοί” αλλά και ισχυροί από πλευράς ανταγωνιστικότητας.
Η Αδριατική Λίγκα, η Βαλτική Λίγκα έχουν “ψηφίσει” Ευρωλίγκα, το ίδιο λογικά θα κάνουν οι Ισπανοί. Οι τρεις ιταλικές δήλωσαν επίσης EuroCup, από την Γαλλία ο Τόνι Πάρκερ που είναι το “αφεντικό” της Βιλερμπάν είπε ότι οι ομάδες θέλουν Ευρωλίγκα.

Ως συμπέρασμα τουλάχιστον την δεδομένη χρονική στιγμή βγαίνει ότι το EuroCup θα χάσει μεν ομάδες αλλά θα είναι αγωνιστικό, υψηλότερου επιπέδου και περισσότερο ανταγωνιστικό από το Champions League. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα ήταν και φέτος μεγάλος, όπως όμως και η δυνατότητα για καλύτερη εκμετάλλευση στο οικονομικό κομμάτι.

Τα “κλειστά συμβόλαια”

Ένα θέμα που σίγουρα επηρέασε την απόφαση του Νίκου Λάσκαρη είναι τα “συμβόλαια” της Ευρωλίγκα η οποία μετατρέπεται σε μία “κλειστή λίγκα”. Κάτι που αποθαρρύνει και δικαίως επενδυτές να ρίξουν χρήματα όταν γνωρίζουν ότι για να μπουν στην Ευρωλίγκα οι πιθανότητες είναι λίγες. Η επιλογή του EuroCup έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, θα πρέπει δηλαδή να δημιουργήσεις μία ομάδα με μπάτζετ τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ για να κατακτήσεις το τρόπαιο και να παίξεις Ευρωλίγκα. Πολλοί έχουν κατακρίνει τον Τζόρντι Μπερτομέου για την “κλειστή λίγκα” αλλά δεν είναι μόνο δικό του θέμα. Και οι “11” που υπέγραψαν αυτό θέλουν, μία “κλειστή λίγκα”.

Από την άλλη έχεις το Champions League το οποίο δεν υπόσχεται συμβόλαια” αλλά αξιοκρατία και συμμετοχή μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων. Δηλαδή αν το Ρέθυμνο τερματίσει 5ο θα παίξει; Δεν το νομίζω και δεν θα γίνει ποτέ. Ουσιαστικά λοιπόν και η διοργάνωση της FIBA, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα, είναι με… συμβόλαια ή έστω προσύμφωνα όπως προτιμάτε. Εδώ βέβαια είναι και το μεγάλο ερώτημα που θα προκύψει στο μέλλον, αν η Ευρωλίγκα διαλυθεί. Ποια θα είναι η στάση της FIBA, της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ απέναντι στον ΑΡΗ που είναι από τα βασικά στελέχη του Champions League; Οι θέσεις θα δίνονται μέσω του πρωταθλήματος ή θα έχουμε πάλι συμβόλαια στους… γνωστούς;

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, ο ΑΡΗΣ δείχνει να κερδίζει οικονομικά αλλά να χάνει αγωνιστικά. Βέβαια για να αυξήσεις τα κέρδη σου, σημαίνει καλή πορεία, άρα και μεγαλύτερο μπάτζετ.
Το γεγονός ότι είναι… πιστός παρά το “πρέσινγκ” του Μπερτομέου, πρέπει να αναγνωριστεί και να… μεταφραστεί σε ένα τριετές εγγυημένο συμβόλαιο στο CL. Ώστε να έχει κατοχυρωμένη θέση, ανεξάρτητα την πορεία του “μπασκετικού πολέμου”.

Ο Νίκος Λάσκαρης είναι ο ιδιοκτήτης, ο άνθρωπος που βάζει τα λεφτά και αυτός που πήρε την απόφαση, έχοντας στην διάθεση του περισσότερα δεδομένα από εμάς, αυτό είναι αλήθεια. Και αυτός ξέρει τι πρέπει για να βγει κερδισμένος από την ιστορία. Μέχρι στιγμής έχει δικαιωθεί στις περισσότερες αποφάσεις που έχει πάρει. Και ο ενεργός ρόλος που θα έχει του δίνει το δικαίωμα να επηρεάσει καταστάσεις.

Κλείνοντας θέλω λίγο να αναφερθώ και στο κομμάτι ΕΟΚ. Νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας όποιος θεωρεί ότι η Ομοσπονδία δεν έχει ρόλο στην όλη υπόθεση. Ότι είναι αμέτοχη και απλά παρακολουθεί. Η στάση του ΕΣΑΚΕ, ο οποίος είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Ευρωλίγκα, έχει να κάνει με την… συμμαχία με την ΕΟΚ ενόψει των εκλογών, όπου ο Γιώργος Χαλβατζάκης μαντεύω ότι θα κερδίσει άνετα (να δούμε φυσικά αν υπάρχει και αντίπαλος, γιατί ο προηγούμενος ήταν της ΕΟΚ. Ο ΑΡΗΣ έχει νιώθει για τα καλά την αδικία από την πλευρά της Ομοσπονδίας σε αρκετούς τελικούς, πρόσφατα στα Δύο Αοράκια σε έναν τελικό “παρωδία” για να ικανοποιηθεί ο αντίπαλος. Εδώ δεν ήρθε ο πρόεδρος της στην γιορτή προς τιμήν του Νίκου Γκάλη, αν αυτό λέει κάτι σε ορισμένους.

Υ.Γ.1: Μην μου πει κάνείς για το αεροπλάνο στο Καζάν. Να μου πει για τα δελτία των Αμερικανών (υποθέσεις Κόλιμον, Σάιμον και Άουτερμπριτζ) που έμειναν στο συρτάρι και ποιος έβαλε τον ΑΡΗ τότε σε εκείνη την περιπέτεια και έμεινε η ομάδα μόνο με τον Χαντ για δύο χρόνια.
Υ.Γ.2: Όσον αφορά την Ευρωλίγκα, ο ΑΡΗΣ δεν πιστεύω ότι τώρα είναι έτοιμος για να παίξει στην Ευρωλίγκα. Ο Νίκος Λάσκαρης μπορεί να έχει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες αλλά το πλάνο του είναι συγκεκριμένο. Έχει να πληρώνει 700.000 τον χρόνο στο άρθρο 99 (τουλάχιστον για δύο χρόνια, το ποσό μειώνεται στα επόμενα) και η λογική “βάζω του χρόνου 6 εκ. ευρώ” υπάρχει στον σχεδιασμό του. Τουλάχιστον για του χρόνου, όπου το μπάτζετ θα αυξηθεί μεν αλλά όχι σε επίπεδα Ευρωλίγκας.
Υ.Γ.3: Η FIBA κατηγορεί την Ευρωλίγκα για εκβιασμό, την ώρα που η Ιταλική Ομοσπονδία προειδοποιεί τρεις ομάδες ότι αν λάβουν μέρος στο EuroCup θα τις αποβάλλει από το πρωτάθλημα. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, έχουμε θέματα διαιτησίας και Εθνικών ομάδων. Εκεί θα γίνει… χαμός.
Υ.Γ.4: Ο ΑΡΗΣ είναι τρίτος κάτι που σημαίνει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Αλλά περιμένω διαφορετικούς ημιτελικούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά αν γίνει και κίνηση… ενίσχυσης.
Υ.Γ.5: Και να σκεφτείς κανείς ότι το καλοκαίρι κάποιοι δεν ήθελαν τον Δημήτρη Πρίφτη. Ευτυχώς που δεν τους άκουσε ο Λάσκαρης.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X