Ταλεγαμενάκηδες…

από Χρύσανθος Τσαλτίδης

Θα ξεφύγω από την επικαιρότητα και τα…κλασικά blog ή ρεπορτάζ που μας οδηγεί πολλές φορές η επικαιρότητα. Την μαχητικότητα και τον τρόπο λειτουργίας απέναντι στον σύλλογο, αλλά και στους εχθρούς τους έχω την αίσθηση ότι άπαντες την γνωρίζετε.

Νιώθω την ανάγκη όμως να γράψω πέντε πράγματα και για το ποδόσφαιρο και για το μπάσκετ, πράγματα με τα οποία η πλειοψηφία του κόσμου δεν ασχολείται. Και θα το κάνω γιατί θεωρώ ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες τόσο ο Λάσκαρης, όσο και ο Καρυπίδης μπορούν να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.

Μέχρι τώρα εκ του αποτελέσματος φυσικά το κάνουν. Έκαναν πράξη τις υποσχέσεις τους, οπότε κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και όταν ένας παράγοντας κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου, αυτομάτως και τα μίντια δέχονται ένα περίεργο μπούλινγκ. Θέλεις όμως λίγο τα λάθη του παρελθόντος και η στήριξη με “κλειστά μάτια” σε ανθρώπους που δεν το άξιζαν, θέλεις το ότι θεωρώ πως αν προλάβουμε πέντε πράγματα τότε όντως θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, με οδηγούν σε 4-5 επισημάνσεις.

Και θα ξεκινήσω από το μπάσκετ εκεί όπου η οποιαδήποτε μορφή κριτικής αποδοκιμάζεται και παράλληλα αποδίδεται σε… ποταπά κίνητρα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων συνοδεύεται με την ρήση του “Δεν τα λέγατε αυτά για τους άλλους…”.

Δεν χρειάζεται να αναλύσω το τι πρόσφερε ο Νίκος Λάσκαρης στον ΑΡΗ. Το έχουμε κάνει ουκ ολίγες φορές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις μας εκπλήσσει ευχάριστα. Και μόνο το όραμα που έχει δώσει στον Αρειανό φτάνει και περισσεύει. Το σημειώνω σήμερα ωστόσο για να μην έχω σε 2-3 μήνες τους ταλεγαμενάκηδες και τους πεφτοσυννεφάκηδες.

Διοικητικά ο ΑΡΗΣ οφείλει να θωρακιστεί. Είναι ξεκάθαρο πλέον σε οποιονδήποτε συναναστρέφεται με την ΚΑΕ ΑΡΗΣ ότι οι προ Λάσκαρη διοικούντες που παρέμειναν, έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα. Η διοίκηση του Νίκου Λάσκαρη για να μπορέσει να τρέξει το πρότζεκτ, που η ίδια υποσχέθηκε σε Ελλάδα και Ευρώπη οφείλει να θωρακιστεί και να στελεχωθεί διοικητικά, ουσιαστικά. Ο Λάσκαρης είναι ένας απόλυτα πετυχημένος επιχειρηματίας. Ξέρει πολύ καλά και από τις εταιρίες του ότι εκκρεμότητες…αρμοδιοτήτων μπορούν να μεγεθύνουν θέματα και προβλήματα. Ξεκαθάρισμα ρόλων, αλλά και προσαρμογή στα δεδομένα μίας αθλητικής ανώνυμης εταιρίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Προσαρμογή στο μεγαλείο του Αυτοκράτορα και φυσικά εξάλειψη ων παθογενειών του. 

Για κάποιους δεν έχουν σημασία διάφορα ζητήματα, που από την μία καλύπτονται από το οικονομικό εύρος του επενδυτή, αλλά από την άλλη ο ΑΡΗΣ φέτος δεν είχε χορηγό στην φανέλα και τηλεοπτικό συμβόλαιο στην Ευρώπη (έφτασε μάλιστα ο Λάσκαρης να πληρώνει τα έξοδα παραγωγής για να δείχνει τα ματς η ΕΤ3!!!). Και αν με ρωτούσε κάποιος θα έλεγα ότι πολύ καλά έκανε με τα χρήματα που του έδιναν. Από την άλλη όμως οφείλεις να βρεις τρόπους να πάρεις αυτό που θες, όπως έκαναν ο ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ ο καθένας με τον τρόπο και τις αβάντες του.

Παράλληλα οφείλεις να…τελειώσεις και να ξεδιαλύνεις θέματα όπως του Νίκου Γκάλη. Για να μην πετάει σπόντες ο κάθε στημένος και να μην ακούγονται τα μύρια όσα, που σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι αισχρά ψέματα. Και μια που ανέφερα τον “Θεό του μπάσκετ”, ας ξεκαθαρίσει και το θέμα της NG6 και της αθλητικής εταιρίας που θα ντύνεται ο ΑΡΗΣ τη νέα σεζόν γιατί είναι παραπλήσιο με τα τηλεοπτικά και την φανέλα.

Ο Λάσκαρης έδωσε όραμα και μόνο ένας άνθρωπος με οικονομική επιφάνεια, ικανός επιχειρηματίας μπορεί να εξαλείψει παθογένειες ετών. Για να συμβεί όμως αυτό το όχημά του, η διοίκησή του πρέπει να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Θεωρώ πώς ξέρει τι πρέπει να κάνει και το κυριότερο. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Άρα πλέον πάμε στο “θέλω” και “πιστεύω” του. Αυτός πληρώνει, αυτός αποφασίζει…

Πάω στο ποδόσφαιρο. Ο Καρυπίδης κέρδισε πολύ πιο δύσκολα την εμπιστοσύνη του κόσμου παρά το γεγονός ότι η δική του προσπάθεια ήταν πολύ πιο δύσκολη από του Λάσκαρη. Είναι η Γ εθνική πιο δύσκολη από τις απαιτήσεις από τον μπασκετικό ΑΡΗ;

Και όμως. Ο Λάσκαρης ήρθε έβαλε τα ωραία του λεφτά και αγόρασε ένα συγκεκριμένο προιόν, μία ΚΑΕ με χρέη, αλλά από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ήξερε επακριβώς τι γίνεται. Και πόσα χρέη έχει να πληρώσει και τις προοπτικές και τα πάντα όλα. ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ, ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Είναι δικό του μαγαζί πλέον…

Ο Καρυπίδης ήρθε στον ΑΡΗ της Γ εθνικής, έβαλε 1 εκ ευρώ που κατά δήλωσή του θα φτάσει το 1.3 εκ ευρώ (για να συμβεί αυτό προφανώς πρέπει να κλείσει την χρονιά πληρώνοντας τον τελευταίο μισθό των παικτών κτλ, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε πώς θα γίνει την Τρίτη 7/6) και ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Για να πάρει την ομάδα πρέπει να βάλει ακόμα 1.2 εκ ευρώ συν τα 300 στον ΑΣ και από κει και έπειτα θα μπορεί να κάνει λόγο για δικό του μαγαζί.

Θέλω να πιστεύω ότι από την στιγμή που θα γίνει δικό του μαγαζί θα χαράξει μία πορεία διοικητικά τελείως διαφορετική σε σχέση με την Γ εθνική. Προφανώς και ο τρόπος λειτουργίας στην Γ εθνική δεν θέλει και…πολλά. Αν έχεις λεφτά και φτιάξεις ομάδα σε συνδυασμό με την απαιτούμενη προστασία από το σύστημα τότε θα κάνεις ότι φέτος. Άνετη άνοδος με +21. Αυτό το καλύπτει όλα στα μάτια όλων.

Στην Β εθνική όμως και πολύ περισσότερο στην Λίγκα ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ. Ο ΑΡΗΣ αυτή την στιγμή δεν έχει διοίκηση, δεν έχει στελέχη πέρα από 4-5 ανθρώπους που τρέχουν για όλα. Εξαρτάται όμως αποκλειστικά και μόνο από τους χειρισμούς ενός ανθρώπου, του Θόδωρου Καρυπίδη. Όλοι στέκονται στο χρήμα. Όλοι (και εμείς μαζί) μιλάμε για το αν θα βάλει τα λεφτά. Και φυσικά αυτό είναι το βασικό για να κάνουμε λόγο για τα επόμενα. Ωστόσο αφού βάλει το χρήμα θα πρέπει να λειτουργήσει ως διοικηση του ΑΡΗ. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο πληγωμένος κόσμος του ΑΡΗ δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται επικοινωνιακά από κοινωνούς της εσωστρέφειας, με ευθύνη δική του. Γιατί δική του;

Γιατί ο Καρυπίδης αμφισβητείται ενώ ο Λάσκαρης όχι, ενώ αμφότεροι έχουν διαθέσει πάρα πολλά χρήματα; Γιατί πέρα από τις διαφορές τις αγωνιστικές, στην περίπτωση Καρυπίδη υπάρχουν θέματα που δημιουργήθηκαν χωρίς να πρέπει να δημιουργηθούν.

Οι δηλώσεις περί εκκαθάρισης που θα τελείωνε τον Μάρτη, τον Απρίλη και τον Μάη από τους επιτελείς του ΑΣ, το νομικό του και τον ίδιο, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί.

Ο Αμερικανός επενδυτής που θα έπαιζε τον ρόλο συμπαίκτη που προβλήθηκε(και σπεκουλαρίστηκε) για να σβήσει σταδιακά και να ξεχαστεί.

Οι δηλώσεις για απεμπλοκή από την Βέροια που θα γίνονταν τον Φλεβάρη, τον Μάρτη και τώρα τον Ιούνη και οι…Κινέζοι.

Οι δηλώσεις ότι μένει στην Βέροια, που το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν μένω ως το καλοκαίρι και με νοιάζει μόνο ο ΑΡΗΣ.

Οι τοποθετήσεις και συζητήσεις για τεχνικό διευθυντή Έλληνα, Άγγλο, Γάλλο, Πορτογάλο, όταν πριν 2 βδομάδες ο Αναστόπουλος δηλώνει ότι δεν θέλει τεχνικό διευθυντή.

Και φυσικά η πολεμική που δέχεται από την ΕΕΑ και συγκεκριμένους κύκλους με την αμφισβήτηση του αν θα παίξει στην Β εθνική. Για το τελευταίο είναι ξεκάθαρο ότι είχε και θα έχει στο πλευρο του όλο τον κόσμο του ΑΡΗ και επίσης θεωρώ ότι εφόσον βάλει το 1,2 και γίνει ΠΑΕ κανείς δεν θα τον σταματήσει. Και οφείλω να πω ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι οι αντιδράσεις του, οι κινήσεις του, αλλά και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί του ήταν απολύτως θετικοί. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όμως έτρεχε ο ίδιος να σβήσει την φωτιά που είχε ανάψει. Μόνος. Γιατί πέρα από τον σύμμαχο Αναστόπουλο με το αγωνιστικό που πήγε τρένο, δεν είχε άλλους συμπαραστάτες. Στην Γ εθνική δεν χρειάστηκε. Από εδώ και πέρα;

 Τα υπόλοιπα όμως είναι αυτογκόλ και δίνουν πατήματα σε όσους κακοπροαίρετους προσπαθούν να καλλιεργήσουν και πάλι την εσωστρέφεια στον σύλλογο. Γιατί είναι άλλο η κριτική και πρέπει να υπάρχει σε θέματα όπως τα παραπάνω και άλλο η στοχευμένη αντιπολίτευση. Βέβαια άλλο είναι και το σπεκουλάρισμα. Ελπίζω ο Καρυπίδης να αντιληφθεί τις διαφορές μελλοντικά. Μέχρι τώρα δεν μου το έχει δείξει πάντως…

Ο Καρυπίδης για να πετύχει θέλει ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ στον κόσμο του ΑΡΗ και ΠΛΑΝΟ. Θέλει ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Η ομάδα πρέπει να ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΓΡΑΦΕΙΑ, να προσλάβει στελέχη (όχι εμάς μην μπερδευτεί κανένας το Γρ. Τύπου είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε επίπεδα Λίγκας), ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, εμπορικο τμήμα, μπουτίκ. Αυτή την στιγμή υπάρχει ο Καρυπίδης που τον αναγράφουμε ως επικεφαλής σε ένα τμήμα που στελεχώνεται σε διοικητικό επίπεδο και πέρα από το αγωνιστικό -που έχει γίνει οικονομική υπέρβαση-από τον Σίμο Ορφανίδη και τέλος!!!

Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τον Θόδωρο Καρυπίδη. Ξέρω ότι ελάχιστοι άνθρωποι ασχολούνται με αυτά. Γνωρίζω πολύ καλά επίσης ότι ο κόσμος στην πλειοψηφία του έχει συνηθίσει να ακούει και να διαβάζει για μεταγραφές, παίκτες προπονητές και τεχνικούς διευθυντές. Αν σε ένα σύλλογο όπως ο ΑΡΗΣ δεν οργανωθείς όσα χρήματα και αν διαθέσεις, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Τα παραδείγματα πάμπολλα και στην γειτονιά μας ακόμα. Για αυτό όμως και τα αναφέρω τώρα.

Από την μία για να αντιληφθεί και ο κόσμος ότι είναι άλλο ο “πόλεμος” με το σύστημα και διάφορους περίεργους σε επιτροπές κτλ και άλλο η εντός συνόρων προετοιμασία για μία δύσκολη σεζόν στην Β εθνική. Και από την άλλη για να καταλάβει ότι μόνο ως ιθαγενείς πλέον θα παραβλέψουμε όλα τα παραπάνω ουσιαστικά για χάρη 2-3 παικτών και Άγγλων, Γάλλων, Πορτογάλων τεχνικών διευθυντών. Ομάδες όπως ο ΑΡΗΣ χρειάζονται γενικό διευθυντή, εμπορικό διευθυντή, διευθυντή μάρκετινγκ και πολλά άλλα που θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για το αγωνιστικό. Εξηγούμαστε από τώρα για να μην παρεξηγούμαστε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να γίνουμε ταλεγαμενάκηδες. Έχει αρκετούς ήδη ο ΑΡΗΣ και χωρίς ουσία… Από τα παραπάνω μπορεί να βγει κάτι καλό. Αυτό προσδοκώ άλλωστε…

ΥΓ Μου βγήκαν σχεδόν 1600 λέξεις στο blog. Ξέρετε γιατί το τράβηξα; Γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί θέμα στα ΜΜΕ που ασχολούνται με τον ΑΡΗ, με αυτόν τον τρόπο καταγραφής- της αφύπνισης, της καλοπροαίρετης κριτικής, χωρίς απαξίωση ή σπεκουλάρισμα. Γιατί δυστυχώς δεν βλέπω μέση κατάσταση. Δύσκολα διαβάζεις για ένα λάθος του Λάσκαρη, πολύ εύκολα διαβάζεις ξεφωνητά για τον Καρυπίδη, στην καθημερινότητα η σπέκουλα και για τους δυο. Ρεαλισμός και σχολιασμός των πραγματικών γεγονότων είναι η μόνη επιλογή…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X